Pregled - Slovenija, 8. 11. (torek)

Ljubljana, 8. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 8. novembra.

KRANJ - Pogodba o triletni dobavi plina med veletrgovcem s plinom Geoplin in alžirskim energetskim velikanom v državni lasti Sonatrach je v celoti usklajena in parafirana, je ob robu obiska v Kranju dejal premier Robert Golob. Po njegovi napovedi bo podpisana prihodnji teden ob obisku ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon v Alžiriji.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec se je sestal s hrvaškim kolegom Mariom Banožićem, s katerim sta se pogovarjala o krepitvi dvostranskega in regionalnega sodelovanja na vojaškem področju. Izmenjala sta tudi stališča o aktualnih varnostnih razmerah v regiji in svetu ter izrazila pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja. Ob aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu, vojni v Ukrajini in sodelovanju v okviru Nata in EU sta razpravljala o sodelovanju obeh držav na mirovnih misijah in operacijah, kot tudi o obrambnih reformah in modernizaciji.

LJUBLJANA - Odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo za še šest mesecev do 11. maja 2023 je neutemeljena, saj Dunaj za to ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje, so sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija začasni nadzor ukinila. Med razlogi za vnovično podaljšanje nadzora je Avstrija navedla povečanje migracijskih tokov, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU ter aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev.

BRUSELJ - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je med dvodnevnim obiskom v Bruslju Evropsko komisijo opozoril na problem presežkov cepiva proti covidu-19, s katerim se sooča tudi Slovenija. Evropska komisija se o tem s podjetjem Pfizer še pogovarja, je pojasnil. Dejal je, da bo treba določeno količino cepiva uničiti tudi v Sloveniji. Minister se je sestal še z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in s slovenskimi evroposlanci.

LJUBLJANA/BRUSELJ - V Ljubljani problematika pomanjkanja zdravnikov traja že dlje časa, trenutno manjka 12 družinskih zdravnikov, brez zdravnika pa je v prestolnici 15.000 posameznikov. Kot je zatrdil župan Zoran Janković, se zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov v Ljubljani ne bo zaprl noben od zdravstvenih domov. Po županovih besedah pa jih muči, da ima 30.000 ljudi osebnega zdravnika v Ljubljani, stalnega prebivališča pa ne. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob robu obisk v Bruslju povedal, da težav s pomanjkanjem družinskih zdravnikov ne bodo usmerjeno reševali s posameznimi zdravstvenimi domovi, pač pa sistemsko.

CELOVEC - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji. Ključna tema je bila reforma predšolske vzgoje, govorili pa so tudi o gospodarskem povezovanju Slovenije in slovenske manjšine v sosednjih državah.

KRŠKO - Nuklearno elektrarno Krško so po nekaj več kot enomesečnem remontu v ponedeljek zvečer vnovič pognali in priključili na elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo njeno moč postopno zviševali. Prihodnji remont krško nuklearko po novem 18-mesečnem gorivnem ciklu čaka spomladi 2024.

LJUBLJANA - Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo. Prinesli bodo ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev. Ukrepi bodo začeli veljati 1. januarja, je v pogovoru za STA povedal premier Golob.

LJUBLJANA - Slovenska žitna veriga se v tem letu sooča s številnimi izzivi, ki jih med drugim narekujeta energetska draginja in vojna v Ukrajini. Težave deležnikov v verigi so med drugim predstavljali dostop do pšenice in moke, prenos visokih stroškov v cene izdelkov in spremembe navad potrošnikov, so poudarili udeleženci žitne konference na GZS.

MARIBOR - Združenje regijskih centrov za predelavo odpadkov in Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS opozarjata, da se pri komunalnih podjetjih ponovno kopiči odpadna embalaža, zato je nujno ukrepanje. Državo pozivata, da poskrbi za takojšnjo rešitev, nato pa dolgoročno uredi sistem tako, da bo deloval.

LJUBLJANA - Nacionalni inštitut za javno zdravje je Pfizerju oddal naročilo za dobavo 5040 terapevtskih odmerkov zdravila paxlovid za zdravljenje covida-19. Vrednost naročila je 3,35 milijona evrov, je razvidno s portala javnih naročil. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu, in tako okrepi njegovo delovanje.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 897 PCR in 5637 hitrih testih potrdili 1153 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 61 bolnikov, kar je osem manj kot dan prej, na intenzivni negi pa 14, eden manj kot dan prej. Umrle so tri osebe s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo je prejel Igor Rosa, priznanje oblikovalski presežek pa Andrej Milovanovič za hostel v Muzeju kranjske čebele v Višnji Gori. Podelili so še pet priznanj za oblikovalski dosežek.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred drugim krogom predsedniških volitev se je začelo predčasno glasovanje, ki bo do četrtka vsak dan med 7. in 19. uro. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, bodo tako lahko svoj glas za enega od predsedniških kandidatov, ki jima je uspel preboj v drugi krog, oddali v naslednjih dneh.

LJUBLJANA - Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar imata nekoliko različne poglede na soočanje države z različnimi krizami, sta bila pa oba kritična do nekaterih ukrepov, sprejetih v epidemiji covida-19. Več je treba narediti tudi v boju z draginjo in revščino, menita. Strinjata se, da potrebujemo korenito pokojninsko in zdravstveno reformo.

LJUBLJANA - Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta stališča soočila tudi na dogodku Kluba slovenskih podjetnikov SBC, ki ga vodi Joc Pečečnik. Podjetniki so izrazili pričakovanja glede stabilnega gospodarskega in davčnega okolja. Kandidata menita, da lahko predsednik republike k temu pripomore s posveti v predsedniški palači ter vzpodbujanjem dialoga med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti. Oba sta izpostavila tudi pomen gospodarske diplomacije, ki naj pomaga odpirati vrata tam, kjer podjetniki vidijo poslovne priložnosti.

np/tv/akt/apo/bg/np
© STA, 2022