Pregled - referendumi 2022, 7. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 7. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v ponedeljek, 7. novembra.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so na novinarski konferenci z več gosti predstavili različne poglede podpore javni Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Kot so izpostavili, za RTVS stoji veliko posameznikov in veliko organizacij, po oceni katerih bo prihajajoči referendum odločilnega pomena, v kakšni državi želimo živeti. Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač ocenjuje, da bo to, tudi glede na rezultate javnomnenjskih raziskav, najtežji referendum do zdaj, glavna težava pa bo volilna udeležba. Zato v inštitutu pozivajo k odhodu na volišča, saj je po njenih besedah referendum o RTVS tudi stvar vprašanja, ali želimo živeti v demokratični družbi, kjer novinarji lahko kritizirajo politike.

LJUBLJANA - Stranka Vesna bo na referendumih podprla vse tri zakone in bodo glasovali trikrat za, je na novinarski konferenci stranke povedala njena sopredsednica Urša Zgojznik. Ob tem je izrazila zadržek do zakona o vladi, saj se ne strinjajo z združevanjem področij energetike in podnebja. Dejala je, da ne morejo pristati na razlago, da bodo na skupnem ministrstvu ob energetskih interesih skrbeli tudi za zmanjševanje posledic podnebnih sprememb ter da gre pri tem za preveč poenostavljeno potezo.

mo/apo/sag/npe/mo
© STA, 2022