Pregled - Slovenija, 7. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 7. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 7. novembra.

ŠARM EL ŠEJK - Na uvodu v globalno podnebno konferenco COP27, ki jo gosti egiptovski Šarm el Šejk, poteka vrh voditeljev. Slovenijo na njem zastopa predsednik republike Borut Pahor. V nagovoru, v katerem je predstavil slovenske poglede, je izpostavil, da se dogaja podnebni zlom in da bomo kot človeštvo obstali ali propadli skupaj. Več aktualnih kriz po njegovih besedah ne sme zamajati naših podnebnih ambicij, neuspeh pa zanj ni možnost. Ponovil je zavezo, da bo Slovenija do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost. Pahor je sodeloval tudi na okrogli mizi na temo prehranske varnosti, na kateri je opozoril na povezanost prehranske varnosti z varovanjem okolja in biotske raznolikosti, ter na okrogli mizi o izobraževanju za podnebne spremembe.

ŠARM EL ŠEJK - Predsednik republike Borut Pahor, ki zastopa Slovenijo na podnebni konferenci COP27 v Šarm el Šejku v Egiptu, se je ob robu političnega vrha srečal z več tujimi državniki. Med njimi je bila tudi nova italijanska premierka Giorgia Meloni, s katero se je med drugim pogovarjal tudi o slovenski manjšini v Italiji. Ob robu COP27 je Pahor spregovoril tudi s posebnim odposlancem predsednika ZDA za podnebje Johnom Kerryjem in se mu zahvalil za prizadevanja pri reševanju podnebne krize, ter s predsedniki Komorov, Zimbabveja, Gvineje, Džibutija in Izraela.

LJUBLJANA - Poslanci se bodo ta teden sestali na izredni seji, na kateri bodo med drugim obravnavali interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon in notranje ministrice Tatjane Bobnar. Prva se bo v DZ zagovarjala v četrtek, v petek bodo poslanci nadaljevali sejo z obravnavo več zakonskih predlogov, v ponedeljek pa se bo v parlamentu zagovarjala še Bobnarjeva.

LJUBLJANA - Člani odbora DZ za kulturo so na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali o "likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve". V razpravi so se opozicijski poslanci SDS in NSi zavzeli za ohranitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, a predlagani sklepi SDS niso dobili zadostne podpore članov odbora. Že pred sejo pa so v NSi napovedali, da bodo, v kolikor bo obveljala odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod obveljala, vložili interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko.

LJUBLJANA - Vodje poslanskih skupin so na delovnem posvetu za zaprtimi vrati razpravljali tudi o zagotavljanju varnosti v DZ in njegovi okolici. Na pogovoru so večkrat izpostavili pomen spoštljivega govora, policija pa bo DZ posredovala tudi predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti, je za STA pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. V okolici stavbe parlamenta je sicer že zdaj okrepljeno varovanje, predlogi ukrepov pa šli v smeri jasne določitve funkcionalnega zemljišča DZ, ureditve prometa na Šubičevi ulici ter ustreznega komuniciranja navodil policistom.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide na seji ni podprl predlaganih sklepov opozicijske SDS glede zakonitosti poslovanja zavoda NDP TOZD v lasti poslanca Levice Mihe Kordiša. Predstavniki več institucij, pristojnih za nadzor socialnega podjetništva, so na seji pojasnili, da v zvezi s tem niso ugotovili nepravilnosti.

CELJE - Svet zavoda celjske bolnišnice je danes zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov razrešil direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja. Namesto Svetelška so svetniki kot vršilca dolžnosti direktorja imenovali Dragana Kovačića, Vindišarja pa bo kot vršilec dolžnosti nasledil Radko Komadina. Kovačić, sicer predstojnik kardiološkega oddelka celjske bolnišnice, in Komadina bosta bolnišnico vodila pol leta oz. do imenovanja novih direktorjev.

LJUBLJANA - Država je naposled začela izplačevanje covidnih dodatkov za dijake in študente prostovoljce, ki so med epidemijo covida-19 delali v javnih zavodih, je na izjavi za medije povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Do zamika je prišlo, ker so si v zavodih zakon tolmačili po svoje, izpostavljena sta bila oba klinična centra.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 416 PCR-testih in 1304 hitrih antigenskih testih potrdili 254 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 69 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 15. V nedeljo je umrlo pet bolnikov s potrjeno okužbo. Po oceni NIJZ je bilo v nedeljo v državi 11.960 aktivnih primerov okužb, kar je 180 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - Nadzorni svet družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) je za novega generalnega direktorja krovnega podjetja skupine HSE imenoval Tomaža Štoklja, ki je nazadnje opravljal naloge direktorja strateškega upravljanja portfeljev v družbi Gen-I. Štiriletni mandat bo začel v torek. Prva nadzornica Nevenka Hrovatin je ob imenovanju zapisala, da Štokelj praktično celotno kariero dela v energetiki, velik del znotraj skupine HSE, in panogo pozna do njene obisti. Skupina HSE mora postati nosilec zelenega prehoda, je medtem navedel Štokelj, ki bo na položaju nasledil Viktorja Vračarja. Ta bo v torek prevzel vodenje Termoelektrarne Šoštanj.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom med Divačo in Koprom. Predviden je umik možnosti sodelovanja zalednih držav iz projekta in omogočanje gradnje dodatnega tira ob novi progi. Tudi v tem primeru bi bila investitor družba 2TDK. Predlog novele je v medresorskem usklajevanju, na ministrstvu za infrastrukturo ocenjujejo, da bi bila lahko sprejeta do konca leta.

LJUBLJANA - Realizacija letošnjega proračuna do oktobra potrjuje oceno fiskalnega sveta, da z rebalansom niso bile ustrezno prilagojene nerealistično visoke redne pravice porabe, določene v oktobra lani sprejem proračunu. Realizacija dodatno potrjuje oceno, da je sprejeti rebalans nerealističen, so zapisali v fiskalnem svetu. V tem vidijo nevarnost za povečanje sistemske porabe v tem in prihodnjih letih. Primanjkljaj državnega proračuna je po začasnih podatkih v prvih 10 mesecih letos znašal 283 milijonov evrov, brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19 in draginje pa bi imel državni proračun presežek v višini 465 milijonov evrov. Po rebalansiranem proračunu naj bi ob koncu leta primanjkljaj dosegel okoli dve milijardi evrov.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Ljubljani srečala s posebnim odposlancem predsednika Južne Koreje Parkom Byeong-seugom, s katerim se je pogovarjala o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja med državama. Poleg tega je beseda tekla o sodelovanju v okviru mednarodnih organizacij in varnostnih razmerah v regijah obeh držav. Park je predstavil tudi kandidaturo za Expo 2030 in se sestal s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki se je v pogovoru zavzela za okrepitev parlamentarnih odnosov med državama, h katerim bosta po njenih besedah lahko veliko pripomogli tudi skupini prijateljstva v obeh parlamentih.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru mednarodno uveljavljeno strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo Beti Hohler predlagal v izvolitev za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024. ICC sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let. Beti Hohler je od leta 2015 že zaposlena kot tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču.

LJUBLJANA - V ljubljanski knjigarni Konzorcij so odprli že 36. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Na njej bo do sobote na ogled približno 4500 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij in v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del.

LJUBLJANA - Jermanovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, je za leto 2022 prejela prevajalka Anja Naglič. Nagrajena je za prevod zbirke esejev Ornament množice Siegfrieda Kracauerja.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta na soočenju stališč za STA soglasno obsodila sovražni govor in nedavne primere fizičnega nasilja. Izpostavljata pomen spoštovanja ustavno zagotovljenih pravic in ustavnega sodišča, ki mora biti strokovno. Ob vprašanju instituta opravičila predsednika Pirc Musarjeva razmišlja o spravi, Logar pa o krivicah na sodiščih.

gm/gm
© STA, 2022