Pregled - šport, 7. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 7. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 7. novembra.

LJUBLJANA - Nacionalni seznam pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos, ki ga je vlada potrdila septembra, po navedbah luksemburškega regulatorja avdiovizualnih vsebin ALIA ne zavezuje izdajatelja programa Sportklub, družbo United Media iz skupine United Group. Ker ima ta sedež v Luksemburgu, mora biti namreč seznam najprej notificiran in objavljen v uradnem listu EU, so ugotovitve ALIA strnili v Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije.

LJUBLJANA - Močno oslabljeno slovensko košarkarsko reprezentanco čaka prva akcija po razočaranju in porazu v četrtfinalu eurobasketa. Z zgolj dvema igralcema, ki sta nastopila septembra v Nemčiji - Edom Murićem in Žigo Samarjem, se bo zoperstavila Izraelu in Nemčiji v kvalifikacijah za SP 2023. Slovenija bo v petek, 11. novembra, v Tel Avivu igrala ob 13. uri, z Nemčijo pa se bo pomerila v ponedeljek, 14. novembra, ob 18. uri v koprski Bonifiki.

NYON - Na sedežu Evropske nogometne zveze Uefe v Nyonu so danes izžrebali pare osmine finala v ligi prvakov. Tekmece sta dobila edina preostala Slovenca; Kevin Kampl se bo z Leipzigom pomeril z Manchester Cityjem, Samir Handanović pa bo na priložnost z Interjem iz Milana čakal proti Portu. Med najbolj izpostavljenimi pari je zagotovo ponovitev finala minule sezone med Liverpoolom in Realom iz Madrida. Madridčani so pred dobrimi petimi meseci in pol slavili za že 14. lovoriko v tem tekmovanju. Zelo zanimiv bo tudi obračun PSG in Bayerna iz Münchna. Preostali pari osmine finala so Brugge - Benfica, Milan - Tottenham, Eintracht Frankfurt - Napoli ter Borussia Dortmund - Chelsea.

NYON - Na sedežu Uefe so danes izžrebali tudi pare prvega kroga izločilnih bojev v evropski ligi. Benjamin Šeško je s Salzburgom v ligi prvakov osvojil tretje mesto v skupini E za Chelseajem in Milanom ter se moral zadovoljiti z nadaljevanjem sezone v evropski ligi. Za nastop med 16 najboljšimi se bo pomeril z Romo, ki je lani dobila konferenčno ligo. Med preostalimi pari je najbolj zanimiv obračun Barcelona - Manchester United. Med 16 najboljših je kot zmagovalec skupine že uvrščen Fenerbahče Mihe Zajca.

NYON - Na sedežu Uefe so danes izžrebali še pare prvega kroga izločilnih bojev v konferenčni ligi. Tam bodo dejavni tudi trije Slovenci, medtem ko je Žan Medved s Slovanom Bratislavo neposredno uvrščen v osmino finala. Ante Šimundža bo ekipo Ludogoreca, tam igra tudi Žan Karničnik, vodil na tekmah proti Anderlechtu, medtem ko bo Nino Žugelj z Bodö/Glimtom izzval moštvo Lecha iz Poznanja.

SARAJEVO - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je s tretjim mestom v predtekmovalni skupini končala redni del svetovnega prvenstva v odbojki sede v Sarajevu. Danes so varovanke selektorja Simona Božiča v bosanski prestolnici z 0:3 v nizih klonile proti ZDA, sicer aktualnim paraolimpijskim prvakinjam. Pred tem so Slovenke v soboto v prvem krogu klonile proti Kanadi z 1:3, v drugem pa premagale Iran s 3:1. Zdaj slovensko izbrano vrsto v torek ob 11.30 čaka obračun proti Finski, ki bo dal udeleženke četrtfinala.

NEW YORK - Mladi španski teniški igralec Carlos Alcaraz ostaja številka 1 na svetu. Na prvem mestu lestvice ima 1000 točk naskoka pred rojakom Rafaelom Nadalom. Nova številka 3 je glede na minuli teden postal Grk Stefanos Cicipas. Srbski zvezdnik Novak Đoković, ki ga je v finalu Pariza senzacionalno premagal Danec Holger Rune, je zdrsnil na osmo mesto. Rune pa je napredoval za osem mest in se prvič v karieri prebil med top 10 na svetu. Med slovenskimi igralci je še vedno najvišje tekmovalno že upokojeni Aljaž Bedene na 337. mestu, Bor Artnak pa je po novem 715. na svetu.

LJUBLJANA - Rokometašice so na evropskem prvenstvu, ki ga gostijo Slovenija, Črna gora in Severna Makedonija, danes igrale tekme 2. kroga v skupinah C in D. Napredovanje že po dveh krogih so si z drugimi zmagami zagotovile Nizozemska, Francija in Črna gora.

FORT WORTH - Zmagovitega niza najboljše teniške igralke na svetu, Ige Swiatek je konec. Poljakinja je na sklepnem dejanju sezone WTA v Fort Worthu v polfinalu presenetljivo izgubila proti Arini Sabalenka. Belorusinja je bila boljša s 6:2, 2:6 in 6:1 in se bo za zmago na finalu sezone pomerila s Francozinjo Caroline Garcia. Ta je pred tem v polfinalu premagala Grkinjo Mario Sakari s 6:3 in 6:2.

TORONTO - Slovenski košarkar Goran Dragić, ki v novi sezoni severnoameriške lige NBA nosi dres Chicago Bulls, je s soigralci gostoval v Kanadi pri svojem nekdanjem klubu, Toronto Raptors. Slednji so v dvorani Scotiabank Arena zmagali s 113:104, čeprav je Dragić s 16 točkami v 21 minutah na parketu izenačil svoj strelski rekord sezone.

alz/jes/zc/zza/zzb/am/tb/tb
© STA, 2022