Pregled - svet, 7. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 7. novembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 7. novembra.

ŠARM EL ŠEJK - Na podnebni konferenci COP27, ki jo gosti Šarm el Šejk, se zbirajo svetovni voditelji. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres jih je pozval: "Izberite sodelovanje ali pa skupinski samomor." Kot je dejal, se lahko človeštvo katastrofi izogne le s sodelovanjem v boju s podnebno krizo, podobno je menila tudi predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde. Ob zbiranju voditeljev v Šarm el Šejku je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poudarila, da je treba narediti vse za izpolnitev zaveze iz pariškega sporazuma in segrevanje ozračje omejiti na 1,5 stopinje Celzija.

ŠARM EL ŠEJK - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta se dogovorila za sodelovanje pri končanju spora glede statusa Severne Irske po brexitu. Nestabilnost na Severnem Irskem je povzročila skrbi tudi v Dublinu, Bruslju in Washingtonu, obenem pa ne kaže, da se bo spor med Veliko Britanijo in EU kmalu končal. Predsednica Evropske komisije je sicer ocenila, da sta imela z novim britanskim premierjem dobro prvo srečanje. Dodala je, da se veseli konstruktivnega sodelovanja z Londonom.

KOEBENHAVN - Zaradi visokih temperatur je letos v Evropi umrlo že najmanj 15.000 ljudi, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Med najbolj prizadetimi državami sta bili Španija in Nemčija. V treh poletnih mesecih od junija do avgusta so v Evropi zabeležili najvišje temperature od začetka merjenj, izredno visoke temperature pa so povzročile najhujšo sušo na evropski celini od srednjega veka.

CATANIA - Ladje več nevladnih organizacij, na krovu katerih je nekaj sto migrantov, kljub odločitvi italijanskih oblasti, da izkrcanje dovolijo le mladoletnim in bolnim, vztrajajo pred pristaniščem Catania na Siciliji. Napovedujejo že tudi tožbe proti navodilom oblasti, češ da gre za kršitev človekovih pravic. Medtem so trije migranti iz obupa skočili iz ene od ladij v morje, a so jih kmalu zatem rešili.

WASHINGTON - Ameriški milijarder in novi lastnik Twitterja Elon Musk je pred torkovimi vmesnimi volitvami v ZDA pozval ameriške volivce k podpori republikanskih kandidatov. Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy pa je napovedal, da bodo v primeru prevzema večine odprli preiskave administracije predsednika ZDA Joeja Bidna.

MOSKVA - Vplivni ruski poslovnež in ustanovitelj zasebnega vojaškega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin je priznal vmešavanje v volitve v ZDA. S tem se je zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina odzval na poročilo agencije Bloomberg o ruskem vmešavanju v vmesne volitve v ZDA, ki bodo potekale v torek.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinske oblasti so poročale o novih ruskih napadih v regijah Zaporožje in Sumi, ki so terjali najmanj dve smrtni žrtvi in uničili več objektov civilne infrastrukture. Prav tako so sporočile, da so od zahodnih zaveznic prejele več sistemov zračne obrambe.

KIJEV - Ukrajinska država bo prevzela nadzor nad petimi strateško pomembnimi podjetji za zagotovitev potreb vojske v vojni proti Rusiji, je sporočila vlada v Kijevu. Med podjetji sta tudi največji proizvajalec nafte in plina v državi Ukrnafta ter proizvajalec letalskih motorjev Motor Sich.

KIEL - Po ruskem napadu na Ukrajino so v nekaterih ruskih pristaniščih strmo upadle količine obdelanega blaga, kažejo podatki raziskave, ki jo je objavil gospodarski inštitut IfW iz Kiela. Evropska unija v Rusijo izvozi 43 odstotkov manj blaga kot pred letom dni, medtem ko ga Kitajska za 23 odstotkov več.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela predlog uredbe, katere namen je povečati transparentnost v sektorju kratkoročnega oddajanja nastanitev prek digitalnih platform. Z novimi pravili želi Bruselj izboljšati zbiranje in deljenje podatkov s strani ponudnikov in platform za oddajanje nastanitev.

DUNAJ - Preiskave avstrijskega državnega tožilstva za gospodarske zadeve in korupcijo (WKStA) po aferi Ibiza, ki je leta 2019 v Avstriji odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ), v teh dneh pretresajo avstrijske medije.

DUNAJ - Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl je v nedeljo pozval kanclerja Karla Nehammerja, naj sproži referendum o nezakonitem priseljevanju in zlorabi azila, ter poudaril, da mora Avstrija postati "trdnjava".

PRIŠTINA/BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odločitev Srbov, da zapustijo kosovske institucije, označil za zgodovinsko in opozoril pred katastrofo na Kosovu, če ZDA ne bodo ukrepale. Kosovski premier Albin Kurti pa je v nedeljo sporočil, da poskus srbskih oblasti, da destabilizirajo razmere na Kosovu, ne bo uspel.

ZAGREB - Na Hrvaškem bodo od torka veljale nove cene pogonskih goriv. Bencin se bo podražil za 48 lip oz. šest centov in bo stal 11,58 kune (1,54 evra) na liter, dizel pa se bo pocenil za 25 lip oz. tri cente in bo stal 13,19 kune (1,75 evra) na liter, je danes na dopisni seji odločila hrvaška vlada.

PEKING - Na Kitajskem so zabeležili več kot 5600 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število okužb v zadnjih šestih mesecih. Zaradi porasta okužb so oblasti ponekod v Pekingu odredile zaprtje šol, nekatera podjetja pa so svoje delavce pozvala, naj začasno delajo od doma.

NEW DELHI - Indijsko vrhovno sodišče je potrdilo veljavnost zakona, ki omogoča, da je deset odstotkov mest na univerzah in vladnih služb rezerviranih za revnejše prebivalce. Kritiki zakonu iz leta 2019 očitajo, da spodkopava trenutno ureditev na področju kvot, ki so namenjene pripadnikom nižjih kast. Te v dodatne kvote niso posebej vključene.

EREVAN/BAKU - Armenija in Azerbajdžan sta si izmenjala obtožbe, da sta izzvala novo streljanje na njuni nemirni meji, ki pa ni terjalo smrtnih žrtev. Do tega je prišlo le nekaj ur pred mirovnimi pogovori med zunanjima ministroma pod pokroviteljstvom ZDA.

lkr/vr/spo/akt/rbi/zc/jb/jes/mc/mlj/msc/las/rpe/blm/tib/sk/rp/lkr
© STA, 2022