Minister Arčon s kanadskimi Slovenci o dosedanjem delu in prihodnjih aktivnostih

Ljubljana, 11. julija - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes virtualno sestal s predstavniki slovenske skupnosti v Kanadi. V pogovoru je izrazil zadovoljstvo z dejavnostmi in uspešnim delom skupnosti, pri čemer je poudaril potrebo po okrepljeni vlogi mladih in učenju slovenščine.

Gorica.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Minister je zbranim predstavnikom kanadskih Slovencev na srečanju tudi predstavil željo po rednem srečevanju prek spleta tudi v prihodnje. Kot je dejal, je v okviru dosedanjih srečanj zaznal potrebo, da se nameni posebna pozornost vlogi mladih in učenju slovenskega jezika, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Napovedal je tudi, da bo na enem od prihodnjih srečanj varuh človekovih pravic Peter Svetina predstavil svoje pristojnosti, saj želi biti v prihodnje na voljo tudi Slovencem v izseljenstvu. Prav tako bo na prihodnjih srečanjih predstavljeno delovanje Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (Asef) s poudarkom na njihovih štipendijskih programih.

Današnje srečanje, še eno v nizu virtualnih sestankov s predstavniki slovenskih skupnosti po svetu, je minister izkoristil tudi za povabilo rojakom v Kanadi k aktivnostim in promociji Evropske prestolnice kulture, ki bo v letu 2025 v Novi Gorici in Gorici.

Tokratnega srečanja se je udeležil veleposlanik Slovenije v Ottawi Andrej Gregor Rode, svoje delo in aktivnosti pa so predstavili tudi častni konzuli, predstavniki slovenskih društev ter drugih organizacij, so še zapisali v sporočilu urada za Slovencev v zamejstvu in po svetu.

sg/akt
© STA, 2022