Minister Arčon opravil spletna sestanka s slovenskima skupnostma v Nemčiji in ZDA

Ljubljana, 28. junija - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes prek spleta sestal s predstavniki slovenskih društev v Nemčiji in v ZDA. Tako ene kot druge je povabil k aktivni vključitvi v projekt Evropske prestolnice kulture 2025 in napovedal redna srečanja na mesečni ravni.

V luči tega projekta je minister na sestanku s skupnostjo v Nemčiji napovedal tudi največje vseslovensko srečanje Slovencev iz domovine, zamejstva in sveta, medtem ko je v pogovoru izpostavil predvsem težave pri vključevanju mladih v življenje slovenske skupnosti v tujini.

Srečanja so se udeležili predstavniki slovenskega veleposlaništva v Berlinu, predsednika južna in severne koordinacije slovenskih društev v Nemčiji, predstavniki slovenskih društev v tej državi, kot tudi učiteljica slovenščine iz Berlina.

Prisotne je nagovoril tudi veleposlanik v Berlinu Franc But, ki se je med drugim dotaknil težav v zvezi s preobremenjenostjo konzularne službe in pomanjkanjem duhovne oskrbe Slovencev na nekaterih območjih Nemčije.

Minister se je danes sestal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v ZDA. Na sestanku je izpostavil podobne reči kot ob srečanju s Slovenci v Nemčiji, in sicer kako pritegniti mlade k dejavnostim društev ter kako jim znotraj teh predati odgovorne položaje. Prav tako je tudi s Slovenci v ZDA napovedal redna delovna srečanja in jih povabil k sodelovanju pri projektu Evropske prestolnice kulture. Pri tem je izpostavil, da ne gre le za kulturne dogodke, temveč tudi gospodarsko povezovanje, predvsem na področju turizma.

Uvodoma sta zbrane nagovorila tudi veleposlanik v Washingtonu Tone Kajzer in generalna konzulka v Clevelandu Alenka Jerak, ki sta oba izpostavila veliko zanimanje med ljudmi prek luže za iskanje svojih slovenskih korenin.

msc/akt
© STA, 2022