Zveza slovenskih društev na Hrvaškem voli novo vodstvo

Reka, 20. maja - Zveza slovenskih društev na Hrvaškem na Reki bo danes na volilni skupščini izbirala novega predsednika zveze. Za to mesto bo znova kandidirala Barbara Riman, ki je predsednica zveze od leta 2018, so za STA potrdili v zvezi in dodali, da je Barbara Riman tudi edina kandidatka za mesto predsednice.

Za namestnico predsednice kandidira zdajšnja namestnica Jasmina Dlačić, so še sporočili iz zveze. Dodali so, da so slovenska društva na Hrvaškem pozvali, naj pošljejo tudi predloge za nove kandidate, a so nekatera od društev predlagala samo, da znova kandidirata Rimanova za predsednico in Dlačićeva za namestnico.

Delegati, ki bodo sodelovali na volilni skupščini, bodo poleg predsednice in namestnice volili tudi člane sveta in nadzornega odbora zveze ter namestnike nadzornega odbora.

Danes na Hrvaškem deluje 16 slovenskih društev, vsakemu od njih pa pripadata dva delegata, z izjemo Zagreba, Reke in Splita, ki imajo po štiri delegate.

Zveza slovenskih društev na Hrvaškem je krovna organizacija vseh slovenskih društev na Hrvaškem, ki združuje in povezuje vsa slovenska društva na Hrvaškem. Obenem pomaga tudi pri oblikovanju skupnih stališč do Slovenije in Hrvaške.

Ustanovljena je bila leta 1992 na pobudo tedanjega veleposlanika Slovenije Matije Malešiča. Na Reki so 10. maja letos slovesno obeležili 30 let delovanja zveze. Dogodka se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Zvezo sta kot predsednika doslej vodila še Vinko Žibert in Darko Šonc. Njuna naloga je bila predvsem umestitev pripadnikov slovenske skupnosti na Hrvaškem v hrvaško in slovensko politiko ter ureditev statusa Slovencev na Hrvaškem.

Barbara Riman je za STA povedala, da sta z namestnico v prvem mandatu izpolnili skoraj vse zadane cilje, nekaj pa jih je ostalo neizpolnjenih predvsem zaradi pandemije covida-19. Če bosta spet izvoljeni, bosta uresničili tudi te, zraven pa morda "še kakšne neizgovorjene želje, povezane z razvojem slovenstva na Hrvaškem".

tib/ms
© STA, 2022