Mehika od začetka epidemije zabeležila več kot 300.000 smrti

Ciudad de Mexico, 8. januarja - Mehika je postala peta država na svetu, v kateri je zaradi pandemije covida-19 umrlo več kot 300.000 ljudi. V petek so zabeležili 131 novih smrti covidnih bolnikov, skupno število smrti se je tako povzpelo na 300.101. Več smrti so zaradi pandemije zabeležile le ZDA, Brazilija, Indija in Rusija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mehika, Ciudad de Mexico.
Prevoz bolnika okuženega s covid-19 v bolnišnico.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V Mehiki je testiranje na novi koronavirus zelo omejeno. Kljub temu se je število uradno potrjenih novih okužb znatno povečalo. V petek so jih v državi zabeležili 28.023. Skupno število okužb je preseglo štiri milijone.

Po raziskavi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je zajela 38 držav, je bila v Mehiki najvišja presežna umrljivost, ki velja za boljše merilo za ugotavljanje dejanskega števila smrtnih žrtev med pandemijo. V državi je v zadnjih dveh letih do 13. decembra umrlo približno 646.000 ljudi več, kot bi pričakovali glede na povprečje zadnjih petih let.

Med pandemijo v tej latinskoameriški državi nikoli ni bilo zaprtja. Dokazilo o cepljenju ali prebolelosti se ne zahteva niti ob vstopu iz tujine niti na javnih mestih. Proti covidu-19 je v celoti cepljenih približno 56 odstotkov prebivalcev Mehike.

mde/sk
© STA, 2022