Pregled - šport, 30. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 30. avgusta.

TOKIO - Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na paraolimpijskih igrah v Tokiu osvojil srebrno medaljo v disciplini zračna puška stoje v kategoriji R4. V finalu ga je ugnal le Šved Philip Jonsson.V predtekmovanju na strelišču Asaka je Tiršek dosegel četrto izhodišče.V finalu pa je nato slovenski predstavnik nastopil odlično in bil vseskozi na območju dobitnikov medalj. V zadnjih strelih si je najprej zagotovil medaljo, potem že zanesljivo vsaj srebro in se tudi močno približal vodilnemu Švedu. A je Jonsson na koncu le slavil z novim paraolimpijskim rekordom 252,8 kroga. Tiršek je za njim zaostal za 0,4 kroga.

AMSTERDAM - Belgijec Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je zmagovalec uvodne etape 17. kolesarske dirke po Beneluksu. Na 169,6 kilometra dolgi preizkušnji med Surhuisterveenom in Dokkumom je v sprintu ubežne skupine prehitel Nemca Phila Bauhausa (Bahrain Victorious) in Kolumbijca Alvara Hodega (Deceuninck-QuickStep). Karavano je sicer bočni veter na severu Nizozemske razdelil v več skupin, v prvi je bilo 30 kolesarjev, na koncu pa je belgijski sprinter Merlier prvi prečkal ciljno črto. V tej skupini je bil tudi slovenski predstavnik Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je etapo končal na 14. mestu.

NEW YORK - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je uspešno začela zadnji grand slam sezone, odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. V uvodnem dvoboju je s 6:1 in 6:4 premagala precej višjo rangirano, 64. igralko sveta, Britanko Heather Watson. Prvi niz je Juvanova dobila ekspresno. Tekmica je le izenačila na 1:1, nato pa ji je Slovenka dvakrat vzela servis, dobila vse svoje in zmagala s 6:1. Nekoliko bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem je tudi Juvanova dvakrat izgubila servis, kar pa ni bilo usodno.Slovenka je precej boljše servirala, dosegla tri ase, tekmica nobenega, in še 12 winnerjev. Brez napak je odigrala na mreži, kamor je prišla sedemkrat in bila pri zaključku vselej uspešna. Skupno je 106. igralka sveta dosegla 59 točk, Britanka le 39. Naslednja tekmica 20-letne Ljubljančanke bo 26. nosilka Američanka Danielle Collins.

LJUBLJANA - Slovenska nogometna reprezentanca se je v nedeljo delno zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je začela priprave na prihajajoče septembrske kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo 2022 s Slovaško, Malto in Hrvaško. Selektor Matjaž Kek pa bo danes vodil že polno zasedbo, pred katero je bržčas odločilen cikel tekem. Kek je prvi dan priprav na Brdu pri Kranju pozdravil sedemnajst nogometašev, danes pa so se pridružili še ostali.Že v nedeljo pa sta se pridružila Benjamin Šeško in Petar Stojanović. Oba sta na zbor prišla dobre volje. Prvi se je med drugim tudi zavoljo njegovega zadetka uvrstil v ligo prvakov s Salzburgom, drugi pa je konec tedna v dresu Empolija skupaj z Leom Štulcem v italijanskem prvenstvu porazil favorizirani Juventus. Oba pravita, da gredo v sredo proti Slovaški na zmago, a opozarjata na kakovost tekmeca.

BRDO PRI KRANJU - Najuspešnejši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju oznanil konec kariere. Po njej si želi ostati v nogometu. Razkril je, da bo kandidiral za mesto predsednika tretjeligaša Izole.Skomina se je v sodniške vode podal leta 1992, prvič pa je sodil na tekmi primorske lige med Rakekom in Kortami. Ognjeni krst v prvoligaški konkurenci je doživel aprila 2000 na tekmi med Beltinci in Primorjem, so sporočili z Nogometne zveze Slovenije.

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v Ljubljani končuje priprave na evropsko prvenstvo, na katerem bo branila srebrno kolajno. Zadnji treningi so minili v odličnem vzdušju, ki ga ni pokvarila niti bolezen Janija Kovačiča, ki je moral v karanteno in je moral spustiti del vadbenega procesa. Danes se je strokovni štab lahko oddahnil, saj je bil test slovenskega libera negativen in se bo lahko priključil ekipi na poti v češko Ostravo, kjer bo v petek, 3. septembra odigrala prvo tekmo, in sicer proti domači reprezentanci. Za obračunom proti enim izmed gostiteljev prvenstva bodo v skupini B sledile še tekme proti Črni Gori, Belorusiji, Bolgariji in Italiji.Po mnenju organizatorja igre Gregorja Ropreta je Slovenija prvi favorit skupine, njegovi največji želji pa sta, da se izognejo dvoboju s Francozi in da na koncu osvojijo zlato.

ic/lr/alz/tb/am/ic
© STA, 2021