Pregled - Slovenija, 30. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 30. avgust.

LJUBLJANA - Število bolnikov, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom potrebujejo bolnišnično oskrbo, strmo narašča, saj se je v zadnjem tednu kar podvojilo. Zato je bila aktivirana četrta faza strategije za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da so danes začeli povečevati kapacitete za sprejemanje novih bolnikov v tistih bolnišnicah, ki že zdravijo covidne bolnike, to so oba klinična centra, Splošna bolnišnica Celje in Kinika Golnik. Poleg tega bodo covidne bolnike začele sprejemati tri dodatne bolnišnice - Murska Sobota Novo Mesto in Nova Gorica. V slovenskih bolnišnicah in kliničnih centrih je po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije precepljenih proti covidu-19 okoli 90 odstotkov od skupno okoli 3570 zdravnikov.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 887 testih PCR potrdili 143 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 16,1-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 422, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 241.

LJUBLJANA - Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar je pričela s sestankom, na katerem bodo sprejeli predlog novega semaforja ukrepov za obvladovanje epidemije koronavirusa. Po informacijah STA je za zdaj predvideno, da bi novi semafor ukrepov uradno predstavili na tiskovni konferenci po seji vlade v drugi polovici tedna. Od sobote sicer velja, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen.

LJUBLJANA - Potem ko je predsednik SDS in premier Janez Janša v nedeljo predstavil predloge za sodelovanje v prihodnji koaliciji, so ga danes komentirali v nekaterih strankah. Večina opozicije sodelovanje s SDS po pričakovanjih zavrača. Med njimi LMŠ, SD, Levica in SAB, ki bodo v prihodnje delale na krepitvi in povezovanju opozicije.

LJUBLJANA - Slovenski center PEN ponovno poziva slovensko vlado, da nemudoma poravna svoje obveznosti do Slovenske tiskovne agencije. Pozivu se pridružujejo tudi predsednica Mednarodnega PEN Jennifer Clement in več centrov PEN v drugih državah. Kot so zapisali, se bojijo, da je finančni razpad STA le prvi korak k temu, da se slovenski neodvisni mediji znajdejo pod vladnim nadzorom in bo tako omejena svoboda govora kot temeljna demokratična vrednota v Sloveniji.

LJUBLJANA - Ponovno sklicane seje programskega sveta RTVS, na kateri naj bi razpravljali o razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak, zaradi nesklepčnosti niso izpeljali. Seje s tem dnevnim redom ne bodo več ponavljali. Tudi sicer pa odločitev svetnikov ne bi imela teže, saj je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmougha Gorščakovo že razrešil.

LJUBLJANA - Okoljsko ministrstvo je z družbo Dolinšek Transport podpisalo pogodbo v vrednosti 80.000 evrov za izvedbo pripravljalnih del za sanacijo odlagališča odpadkov v ljubljanskem Zalogu. Sledil bo javni razpis za odvoz odpadkov, ki bi lahko po sedanjih ocenah stal še dodatnih milijon evrov. Denar bodo izterjali od odgovornih, zatrjuje ministrstvo. Ministrstvo si prizadeva, da bi podobne primere v prihodnje preprečilo z novo zakonodajo. Kot je dejal minister za okolje Andrej Vizjak, je nov zakon tik pred sprejemom na vladi.

LJUBLJANA - Sistem elektronske vinjete za osebna vozila decembra, kot je bilo načrtovano, še ne bo zaživel v celoti. Z decembrom bodo namreč na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne elektronske vinjete na voljo s februarjem 2022. Podlago za to daje predlog novele zakona o cestninjenju, o katerem mora odločiti še vlada in ga poslati v potrditev v DZ.

LJUBLJANA - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je julija po dveh mesecih rasti obrnil navzdol. Trgovine so imele za 2,6 odstotka nižji prihodek kot junija, pri čemer se je znižal le v trgovini z neživili, povečal pa v trgovini z živili ter v trgovini z motornimi gorivi. Višji prihodek kot lani so trgovine na drobno zabeležile tudi v prvih sedmih mesecih skupaj, namreč za 10,5 odstotka.

LJUBLJANA - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Energetska zbornica Slovenije opozarjata na nujnost strateških odločitev države na področju energetike in pozivata k čimprejšnjemu oblikovanju kakovostnega razvojnega načrta in celostne vizije slovenske energetike.

LJUBLJANA/KABUL - Ministrstvo za obrambo si še naprej prizadeva za evakuacijo afganistanskega sodelavca Slovenske vojske z družino iz Kabula. Po besedah tiskovnega predstavnika vojske Marjana Sirka so zdaj možnosti evakuacije prek humanitarnega konvoja Združenih narodov ali pa prehod v katero od sosednjih držav Afganistana. Družini so ponudili več možnosti, se bodo pa morali sami odločiti, katero od njih bodo skušali izvesti, je še povedal Sirk. Kot je še dejal, je bila osemčlanska družina afganistanskega sodelavca že v Kabulu. Bilo je več poskusov, da bi prišli na letališče, a ni uspelo, je pojasnil.

MADRID - Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes v Madridu na srečanju s španskim kolegom Josejem Manuelom Albaresom izmenjal stališča o aktualnih evropskih in globalnih temah. Med osrednjimi temami so bile migracije, podnebne spremembe ter soočanje s posledicami pandemije in gospodarsko okrevanje, so sporočili z zunanjega ministrstva.
-------------------->

td/zc/ms/td
© STA, 2021