Pregled - Slovenija do 17. ure

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 17. ure.

LJUBLJANA/MARIBOR - Število bolnikov, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom potrebujejo bolnišnično oskrbo, strmo narašča, saj se je v zadnjem tednu kar podvojilo. Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc ob tem opozarja, da vse večja zasedenost bolnišničnih zmogljivosti že predstavlja težave slovenskim bolnišnicam. Po besedah strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina nadaljnje naraščanje števila bolnikov s covidom-19 vodi v okrnjeno oskrbo ostalih bolnikov. Več ljudi, kot bo cepljenih, manjši bo četrti val in bolnišnice bodo lahko izvajale svoje storitve tudi na ostalih področjih, opozarja.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 887 testih PCR potrdili 143 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 16,1-odstoten, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 141 covidnih bolnikov, od tega 27 na oddelkih za intenzivno nego. Umrl je en covidni bolnik.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je prejela najstarejša slovenska revija Planinski vestnik, medaljo za zasluge pa sta prejela narodnozabavni glasbenik Franc Mihelič in zdravnik Dušan Repovš.

LJUBLJANA - Objavljena sta razpisa za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Svet zavoda je z razpisoma nekoliko pohitel, saj se mandata iztekata februarja, ko bi lahko imeli vrhunec epidemije covida-19 in drugih respiratornih obolenj. Kandidati se lahko na razpisa prijavijo do 14. septembra.

LJUBLJANA - Slovenski center PEN ponovno poziva slovensko vlado, da nemudoma poravna svoje obveznosti do Slovenske tiskovne agencije. Pozivu se pridružujejo tudi predsednica Mednarodnega PEN Jennifer Clement in več centrov PEN v drugih državah.

LJUBLJANA - Tudi za danes sklicane seje programskega sveta RTVS, na kateri naj bi razpravljali o razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak, zaradi nesklepčnosti niso izpeljali. Seje s tem dnevnim redom ne bodo več ponavljali. Tudi sicer pa odločitev svetnikov ne bi imela teže, saj je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmougha Gorščakovo že razrešil.

LJUBLJANA - Okoljsko ministrstvo je z družbo Dolinšek Transport podpisalo pogodbo v vrednosti 80.000 evrov za izvedbo pripravljalnih del za sanacijo odlagališča odpadkov v ljubljanskem Zalogu. Sledil bo javni razpis za odvoz odpadkov, ki bi lahko po sedanjih ocenah stal še dodatnih milijon evrov. Denar bodo izterjali od odgovornih, zatrjuje ministrstvo.

LJUBLJANA - Sistem elektronske vinjete za osebna vozila decembra, kot je bilo načrtovano, še ne bo zaživel v celoti. Z decembrom bodo namreč na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne elektronske vinjete na voljo s februarjem 2022. Podlago za to daje predlog novele zakona o cestninjenju, o katerem mora odločiti še vlada in ga poslati v potrditev v DZ.

LJUBLJANA - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je julija po dveh mesecih rasti obrnil navzdol. Trgovine so imele za 2,6 odstotka nižji prihodek kot junija, pri čemer se je znižal le v trgovini z neživili, povečal pa v trgovini z živili ter v trgovini z motornimi gorivi. Višji prihodek kot lani so trgovine na drobno zabeležile tudi v prvih sedmih mesecih skupaj, namreč za 10,5 odstotka.

LJUBLJANA - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v primeru novega vala epidemije covida-19 ne bo pristala na morebitno vnovično zapiranje ali omejevanje dejavnosti. Tako so sklenili člani upravnega odbora zbornice, ki so se zavzeli tudi za to, da država čim prej omogoči brezplačno samotestiranje za zaposlene v gospodarstvu.

LJUBLJANA - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Energetska zbornica Slovenije, ki deluje pri GZS, opozarjata na nujnost strateških odločitev države na področju energetike in pozivata k čimprejšnjemu oblikovanju kakovostnega razvojnega načrta in celostne vizije slovenske energetike.

bg/zc
© STA, 2021