Pregled - svet, 30. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 30. avgusta

KABUL - Proti letališču v afganistanski prestolnici Kabul je bilo v zgodnjih jutranjih urah izstreljenih več raket, kar so po prvotnih poročilih očividcev in varnostnih virov potrdili tudi v Beli hiši. Glede na navedbe varnostnega vira iz vrst afganistanske vlade naj bi rakete priletele iz vozila na severu Kabula. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država. Pentagon je medtem posvaril pred možnostjo novih napadov na letališču v Kabulu le nekaj ur pred rokom za umik tujih sil.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da so dogodki v Afganistanu pokazali, da bi morala imeti EU svojo vojsko, ki bi jo lahko mobilizirala v kratkem času. Po njegovem mora biti EU sposobna posredovati, da zaščiti svoje interese, ko se Američani ne želijo vmešati. Prepričan je tudi, da bi morala povezava finančno podpreti sosede Afganistana pri upravljanju migrantskega toka. Evropska komisija namerava sicer do konca leta 2022 nameniti 300 milijonov evrov za preselitev 30.000 beguncev v EU, med njimi tudi Afganistancev, so povedali v Bruslju.

MOSKVA - Rusija je pozdravila predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona za vzpostavitev varnega območja v afganistanski prestolnici Kabul, ki bi omogočilo nadaljevanje humanitarnih operacij. Gre za predlog, o katerem je treba razpravljati, se je zavzel tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da je treba govoriti o vseh vidikih takšnega varnega območja. Kot je v nedeljo pojasnil Macron, bi varno območje pod nadzorom Združenih narodov omogočilo nadaljevanje humanitarnih operacij, vključno z evakuacijami ljudi. Poleg tega bi to mednarodni skupnosti omogočilo ohranitev pritiska na talibane, je dodal.

KOEBENHAVN - Svetovna zdravstvena organizacija je izrazila zaskrbljenost, da bi lahko do 1. decembra v Evropi zaradi covida-19 umrlo še 236.000 ljudi, potem ko je bila minuli teden zabeležena 11-odstotna rast števila smrti v regiji. Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je izpostavil tudi rast števila okužb, kar je pripisal širjenju bolj nalezljive različice delta, sproščanju omejitev in ukrepov ter porastu potovanj poleti. Glede tretjega odmerka cepiva proti covidu-19 pa je Kluge dejal, da ne gre za luksuz, temveč za način, kako ohraniti najbolj ranljive varne.

RIM/PALERMO - Na Siciliji so znova uvedli strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim je na prostem znova obvezno nošenje zaščitnih mask. Pred začetkom novega šolskega leta medtem nekatere italijanske dežele uvajajo hitre teste za naključno testiranje šolarjev.

BRUSELJ - Evropska unija je s seznama držav, za katere predlaga postopno odpravo omejitev za nenujna potovanja v povezavo, umaknila ZDA in še pet držav. To pomeni, da bodo za državljane teh držav pri vstopu v EU veljale omejitve. Razlog za to je poslabšanje epidemioloških razmer zaradi širjenja novega koronavirusa v teh državah. S seznama so bile umaknjene ZDA, Črna gora, Severna Makedonija, Izrael, Libanon in Kosovo.

ŽENEVA - Regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo in regionalni urad Unicefa za Evropo in Srednjo Azijo sta pozvala šole, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje števila okužb z novim koronavirusom in kljub pandemiji ostanejo odprte. Organizaciji sta tudi prepričani, da bi morali biti učitelji in šolsko osebje med prednostnimi skupinami, ki jim je namenjeno cepljenje. Kot druge pomembne dejavnike za preprečevanje širjenja novega koronavirusa navajata tudi cepljenje starih od 12 let naprej, sploh tistih s pridruženimi boleznimi, ter izboljšanje šolskega okolja prek prezračevanja, manjših razredov, ohranjanja razdalje in rednega testiranja.

RAMALA - Palestinski predsednik Mahmud Abas se je v nedeljo na Zahodnem bregu srečal z izraelskim obrambnim ministrom Benijem Gancem, kar predstavlja prve pogovore med stranema, odkar je junija položaj izraelskega premierja zasedel Naftali Benet. Glede na navedbe izraelskega ministrstva sta se pogovarjala o varnostni politiki in ekonomskih vprašanjih. Ganc je povedal Abasu, da si Izrael prizadeva sprejeti ukrepe za okrepitev palestinskega gospodarstva in oba sta se strinjala za nadaljnjo komunikacijo o vprašanjih, ki so jih načeli na srečanju, je tvitnil izraelski minister.

BERLIN - V Nemčiji je v nedeljo potekalo prvo soočenje treh kanclerskih kandidatov - krščanskega demokrata Armina Lascheta, socialdemokrata Olafa Scholza in kandidatke Zelenih Annalene Baerbock. V veliki meri so se posvetili Afganistanu, pa tudi pandemiji, pri čemer se vsi trije želijo izogniti novemu zapiranju. Gledalce je najbolj prepričal Scholz. Tik pred debato je sicer časnik Bild objavil tudi javnomnenjsko anketo pred volitvami, ki je kazala na nadaljnjo rast podpore SPD. Socialdemokrati so bili s 24 odstotki občutno pred konservativno unijo (CDU/CSU) z 21-odstotno podporo. Zeleni ostajajo pri 17 odstotkih.

DUNAJ/PJONGJANG - Mednarodna agencija za jedrsko energijo je v svojem letnem poročilu objavila, da se zdi, da je Severna Koreja ponovno zagnala jedrski reaktor za proizvodnjo plutonija, kar je po oceni IAEA zelo zaskrbljujoče. Hkrati je agencija izpostavila, da gre za očitno kršitev resolucij Združenih narodov. Neimenovani visoki uradnik ameriškega State Departmenta je dejal, da je Washington seznanjen s poročilom IAEA in da tesno sodeluje s partnerskimi državami.

NAIROBI - Uporaba osvinčenega bencina je po vsem svetu izkoreninjena, je objavil Program Združenih narodov za okolje (UNEP) in to dejstvo označil kot pomemben mejnik, ki bo preprečil več kot 1,2 milijona prezgodnjih smrti in svetovnim gospodarstvom prihranil 2440 milijard dolarjev letno. Skoraj stoletje po prvih opozorilih o škodljivosti osvinčenega bencina je Alžirija - zadnja država, ki je še uporabljala takšen bencin - julija letos porabila svoje zaloge. UNEP je to označil za prelomno zmago v boju za čistejši zrak.

DUBLIN - Večina velikih svetovnih gospodarstev se kljub pospešeni rasti v drugem četrtletju letos še vedno nahaja pod ravnmi iz časa pred pandemijo covida-19, so danes sporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Skupni bruto domači proizvod držav OECD ostaja 0,7 odstotka nižji od tistega iz konca leta 2019.

BERLIN - Inflacija v Nemčiji še naprej raste. Potem ko je julija na letni ravni poskočila na 3,8 odstotka, se je avgusta še nekoliko dvignila in znašala 3,9 odstotka, kar je največ po decembru 1993, kažejo prvi izračuni nemškega statističnega urada. Decembra 1993 je inflacija v Nemčiji znašala 4,3 odstotka.

FRANKFURT - Nemški sindikat strojevodij GDL je napovedal tretjo in doslej najdaljšo stavko v okviru trenutnih pogajanj o plačilu in pogojih dela. V tovornem prometu se bo stavka začela v sredo, v potniškem prometu pa v četrtek ob 2. uri in bo trajala do torka zjutraj prihodnji teden.

NEW ORLEANS - Ida, ki je kot orkan kategorije 4 v nedeljo dosegla obalo ameriške zvezne države Louisiana, je doslej že oslabila v tropsko nevihto. Kljub temu še vedno povzroča visoko valovanje in poplave, tudi veter ostaja močan. V neurju je sicer umrl najmanj en človek, več kot milijon pa jih je ostalo brez oskrbe z električno energijo. Poškodovane so številne ceste in domovi.

ms/ms
© STA, 2021