Pregled - svet, 24. 8. (torek)

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 24. avgusta.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden tudi po vrhu skupine G7 in pozivom po podaljšanju roka vztraja pri umiku ameriških sil iz Afganistana do 31. 8. Skupina G7 pa je od talibanov zahtevala, da omogočijo varen prehod za tiste, ki želijo zapustiti Afganistan, tudi po izteku roka za umik. Britanski premier Boris Johnson, čigar država trenutno predseduje skupini G7, je poudaril, da članice skupine ostajajo zavezane Afganistanu in želijo pomagati pri soočanju s humanitarno krizo.

KABUL - Talibani so sporočili, da afganistanskim državljanom ne bodo več omogočali dostopa do letališča v Kabulu, od koder bi odšli iz države. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je tudi dejal, da evakuacije iz Afganistana po 31. 8. ne bodo več dovoljene. Zahodne države je pozval, naj Afganistancev se spodbujajo k odhodu.

VARŠAVA - Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je Poljsko pozval, naj sprejme nekaj deset migrantov, ki so že več kot dva tedna ujeti na meji z Belorusijo, saj verjetno prihajajo iz Afganistana in Iraka in morda potrebujejo zdravniško pomoč in mednarodno zaščito. Rdeči križ pa je sporočil, da si že en teden neuspešno prizadevajo za dostop do migrantov.

BERLIN - Mesec dni pred volitvami so nemški socialdemokrati (SPD) v raziskavah javnega mnenja prvič od leta 2006 prehiteli konservativno unijo CDU/CSU. Raziskava televizije NTV je pokazala, da SPD podpira 23 odstotkov vprašanih, unijo CDU/CSU pa 22 odstotkov. Na tretjem mestu so Zeleni z 18-odstotno podporo.

PARIZ - Po svetu je bilo doslej porabljenih pet milijard odmerkov cepiv proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki je pripravila pregled cepljenja po svetu na podlagi uradnih podatkov. Največji delež odpade na Kitajsko, medtem ko je največji delež prebivalstva, 75 odstotkov, cepljen v Združenih arabskih emiratih. Cepljenja sploh še niso začeli Burundi, Eritreja in Severna Koreja.

ATENE - V Grčiji bodo morali necepljeni od 13. 9. sami plačevati za testiranje na novi koronavirus. Poleg cepljenih so iz te obveznosti izvzeti še šolarji, preboleli in tisti, ki bodo imeli simptome covida-19, je napovedal grški zdravstveni minister Vasilis Kikilias. V zaprte javne prostore bodo v prihodnje smeli vstopati le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki.

ALŽIR - Alžirija je prekinila diplomatske odnose s sosednjim Marokom, je sporočil alžirski zunanji minister Ramtane Lamamra. Za to so se odločili zaradi po njihovem sovražnih dejanj Maroka, ki mu med drugim pripisujejo soodgovornost za požare, ki so ta mesec pustošili po severu Alžirije. Odnosi med Alžirom in Rabatom so napeti že več desetletij, predvsem glede spornega območja Zahodna Sahara.

KIJEV - Ukrajina je z vojaško parado obeležila 30 let samostojnosti. Pred začetkom parade, na kateri so sodelovali tudi vojaki zveze Nato, so se z minuto molka poklonili žrtvam konflikta na vzhodu Ukrajine. Na paradi je sodelovalo okoli 5000 vojakov, prikazali so tudi tanke, topništvo in najnovejše rakete.

SINGAPUR - Podpredsednica ZDA Kamala Harris je očitala Kitajski ustrahovanje v Južnokitajskem morju in državam v regiji zagotovila, da jim ZDA stojijo ob strani. Harrisova je nato z zamudo prispela na obisk v Vietnam. Polet njene delegacije iz Singapurja so preložili zaradi "nenavadnega zdravstvenega incidenta" v Hanoju. Šlo naj bi za t. i. havanski sindrom, zaradi katerega so imeli diplomati ZDA v tujini zdravstvene težave.

TUNIS - Tunizijski predsednik Kais Saied je do nadaljnjega podaljšal prekinitev dela parlamenta, ki jo je prvič odredil pred mesecem dni. V izjavi, objavljeni 23. 8., je poleg tega podaljšal zamrznitev imunitete poslancev in napovedal nagovor narodu v prihodnjih dneh.

WASHINGTON - Zvezna država New York je dobila svojo prvo guvernerko. Po odstopu Andrewa Cuoma zaradi spolnega škandala je za newyorško guvernerko prisegla Kathy Hochul, dosedanja namestnica Cuoma, zvezno državo pa bo predvidoma vodila do decembra 2022. Obljubila je več transparentnosti in boljše delovno okolje.

FRANKFURT - Podnebne spremembe povečujejo možnost pojava močnih padavin, ki posledično lahko vodijo v poplave, kakršne so minuli mesec prizadele dele Evrope, je ugotovila raziskava organizacije World Weather Attribution. Trenutno bi lahko pričakovali, da bi območje med severom Alp in Nizozemsko podoben dogodek prizadel vsakih 400 let, ob segrevanju ozračja pa se bo pogostost takih pojavov povečevala.

LONDON - V starosti 80 let je umrl bobnar skupine Rolling Stones Charlie Watts. Umrl je v bolnišnici v Londonu v krogu svoje družine. Wattsov tiskovni predstavnik je že v začetku avgusta sporočil, da bobnar iz zdravstvenih razlogov ne bo sodeloval na jesenski ameriški turneji skupine.
Watts je bil član Rolling Stonesov od leta 1963. Leta 2004 se je zdravil zaradi raka na grlu.

sk/spo/blm/sg/set/sk
© STA, 2021