Pregled - svet, 24. 8. (torek)

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 24. avgusta.

LONDON - Britanski minister za obrambo Ben Wallace je pred srečanjem G7 ocenil, da je zelo malo verjetno, da bo rok za evakuacije iz Afganistana podaljšan. Ta se sicer izteče 31. avgusta. Francija je sporočila, da bodo v četrtek ustavili evakuacije, če bodo ZDA vztrajale pri tem roku. Nemčija je posvarila, da zahodnim zaveznicam od takrat ne bo uspelo evakuirati vseh, ki jih želijo.

SINGAPUR - Ameriška podpredsednica Kamala Harris je ob obisku Singapurja očitala Kitajski ustrahovanje v Južnokitajskem morju. Državam v regiji pa je zagotovila, da ZDA stojijo ob strani svojim zaveznicam. Stopila je tudi v bran odločitvi predsednika ZDA Joeja Bidna glede umika iz Afganistana, češ da je šlo za pogumno in pravilno odločitev.

WASHINGTON - Zvezna država New York je dobila svojo prvo guvernerko. Po odstopu Andrewa Cuoma zaradi spolnega škandala je za newyorško guvernerko prisegla Kathy Hochul. Do sedaj je bila Hochulova namestnica Cuoma, zvezno državo pa bo predvidoma vodila do decembra 2022. Obljubila je več transparentnosti in boljše delovno okolje kot za čase njenega predhodnika.

LONDON - Rokavski preliv je na krovu manjših čolnov minulo soboto prečkalo 828 migrantov, ker je največ doslej. Veliko Britanijo je skupno doseglo 30 čolnov, je pozno v ponedeljek sporočilo britansko notranje ministrstvo. Še približno 200 migrantom so pot preprečile francoske oblasti. Skupno je prek Rokavskega preliva letos v državo prispelo že več kot 12.400 migrantov.

RIM - V Italiji se spominjajo smrtonosnega potresa, ki je na današnji dan leta 2016 povzročil razdejanje in zahteval 299 življenj. Na spominski slovesnosti v pokrajini Rieti pričakujejo tudi premierja Maria Draghija. Že zgodaj davi pa so se žrtvam poklonili z bedenjem v Amatriceju, ki ga je potres z magnitudo šest skoraj v celoti uničil.

TUNIS - Tunizijski predsednik Kais Saied je do nadaljnjega podaljšal prekinitev dela parlamenta, ki jo je prvič odredil pred mesecem dni. V izjavi, objavljeni pozno v ponedeljek, je poleg tega podaljšal zamrznitev imunitete poslancev in napovedal nagovor narodu v prihodnjih dneh.

FRANKFURT - Podnebne spremembe povečujejo možnost pojava močnih padavin, ki posledično lahko vodijo v poplave, kakršne so minuli mesec prizadele dele Evrope, je ugotovila raziskava organizacije World Weather Attribution. Trenutno bi lahko pričakovali, da bi območje med severom Alp in Nizozemsko podoben dogodek prizadel vsakih 400 let, ob segrevanju ozračja pa se bo pogostost takih pojavov povečevala.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je po poplavah, ki so minuli konec tedna prizadele zvezno državo Tennessee in terjale najmanj 21 življenj, na tem območju razglasil naravno nesrečo in v pomoč tamkajšnjim oblastem odobril zvezna sredstva. Pomoč za prebivalce prizadetega območja vključuje sredstva za začasne namestitve in popravila domov, pa tudi poceni posojila za kritje nezavarovanih izgub premoženja

spo/spo
© STA, 2021