Pregled - Slovenija, 24. 8. (torek)

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 24. avgusta.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 2489 PCR-testih potrdili 477 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki NIJZ. Delež pozitivnih testov je bil 19,2 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 328, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev 175. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 3753 aktivnih primerov okužbe. Število okužb med maturanti, ki so se prejšnji teden vrnili z izleta v Grčiji, pa se je z 42 povečalo na 64. Prevladuje različica delta; v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so jo potrdili v 99,3 odstotka od skupno 533 vzorcev, ki so jih analizirali med 8. in 15. avgustom.

LJUBLJANA - Inštitut Jožef Stefan, ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih bo Slovenija rdečo fazo na evropskem semaforju ukrepov dosegla predvidoma v petek, temnordečo pa v sredini septembra. Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200. Danes v Sloveniji pojavnost znaša 178.

LJUBLJANA - Predstavniki ministrstva za zdravje so se sestali s predstavniki farmacevtskega podjetja Pfizer in se seznanili s splošnimi informacijami glede razvoja njihovega zdravila za zdravljenje covida-19. Zaradi klavzule o zaupnosti pogovorov so bili glede vsebine zelo skrivnostni, a so zagotovili, da slovensko zdravstvo sledi najsodobnejšim trendom razvoja medicine na vseh področjih. So pa na ministrstvu v sklopu skupnih evropskih naročil na pobudo stroke že prejeli 1000 odmerkov ameriškega zdravila REGN-COV2, v začetku julija pa izkazali tudi interes za 1000 odmerkov zdravila Sotrovimab farmacevtske družbe Glaxo Smith Kline.

SLOVENJ GRADEC - V bližini Podgorja pri Slovenj Gradcu so s slovesnostjo pospremili začetek gradnje hitre ceste na Koroškem. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob tem dejal, da je danes velik in vesel dan za Koroško, na katerega smo predlogo čakali. Načrt Darsa je tretjo razvojno os od Šentruperta do Slovenj Gradca zgraditi do konca leta 2027. V zvezi z gradnjo odseka Šentrupert-Velenje je Vrtovec napovedal, da bo v nekaj tednih za odločanje na vladi in v DZ pripravljen predlog poroštvenega zakona.

BRUSELJ - Na nedavne izjave premierja Janeza Janše na Twitterju, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih "humanitarnih" oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan, so v Evropski komisiji pojasnili, da imajo EU kot tudi države, ki so sodelovale v misijah Nata v Afganistanu, dolžnost, da poskrbijo za ogrožene ljudi, denimo novinarje in zagovornike človekovih pravic.

GORNJA RADGONA - Predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 je na sejmu Agra obravnaval tudi odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Razprava, v kateri so poleg kmetijskega ministra sodelovali predstavniki kmetov, stroke in posamezniki, je potrdila izjemno zahtevno usklajevanje načrta.

GORNJA RADGONA - Na Kmetijsko-živilskem sejmu Agra so predstavniki več institucij in organizacij s področja vinogradništva in vinarstva podpisali izjavo o sodelovanju, v kateri so se med drugim zavezali k oblikovanju skupne razvojne strategije vinogradniškega in vinarskega sektorja. Na sadjarskem posvetu, ki ga je pripravila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, pa so opozorili, da je stanje v slovenskem sadjarstvu resno in tudi napovedi za letošnje leto niso prav obetavne.

RAMALA - Zunanji minister Anže Logar je s palestinskim ministrom za zunanje zadeve in izseljence Riadom al Malikijem govoril o dvostranskem sodelovanju, razmerah v Palestini in aktualnem dogajanju v regiji. Sestal se je tudi s palestinskim premierjem Mohamedom Štajehom, s katerim sta se pogovarjala o vlogi EU v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je gostil deželno glavarko avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija Johanno Mikl-Leitner. Glavne teme pogovora so bile prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU, Zahodni Balkan in migracije, so sporočili z notranjega ministrstva. Govorila sta tudi o razmerah v Afganistanu. Mikl-Leitnerjeva se je srečala tudi s premierjem Janezom Janšo.

LJUBLJANA - Sindikat policistov Slovenije se je obrnil na informacijskega pooblaščenca, ker je policija prekrila nekatere podatke v posredovanih poročilih o nadzoru nad delom policijskih enot na protestnem shodu 25. junija letos ter v poročilu o nadzoru nad izvajanjem nalog policije 5. in 7. julija letos pred DZ, ko se je zgodilo več primerov nadlegovanja poslancev. Poročili sta bili sicer podlaga za izrek opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja trem policistom.

LJUBLJANA - Upravičenci do subvencioniranih vozovnic s 1. septembrom ne bodo več omejeni na relacijo od doma do šole, temveč bodo lahko v prostem času brez omejitev potovali na vseh relacijah medkrajevnega javnega prevoza potnikov v Sloveniji, je na novinarski konferenci poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Cena vozovnic bo pri tem ostala nespremenjena. Upravičenci bodo lahko vlogo za vozovnico oddali prek spleta z uporabo e-identitete, je dodal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

LJUBLJANA/ŽIRI - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v ponedeljek začela postopek prodaje 100-odstotnega lastniškega deleža in vseh svojih terjatev, teh je za 28 milijonov evrov, do družbe Alpina iz Žirov. Morebitne ponudnike vabijo, da se za nadaljnje informacije obrnejo na svetovalca za prodajo, družbo KPMG. Po neuradnih informacijah časnika Delo so interes za nakup doslej izrazili strateški kupci iz tujine, ki se ukvarjajo s proizvodnjo športne obutve, ter domači vlagatelji, ki niso iz panoge.

VELENJE - Po lanskem turbulentnem letu, zaznamovanem z izbruhom pandemije covida-19, so v Gorenju v prvem polletju letos imeli skoraj 60-odstotno rast obsega prodaje in proizvodnje glede na lani. Še naprej dodatno zaposlujejo, trenutno med drugim iščejo 140 delavcev za proizvodnjo in večje število razvojnih inženirjev.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev bo 8. septembra že sedmič zapovrstjo podelilo nagrade, poimenovane po slovitemu slovenskemu režiserju Francetu Štiglicu. Z društva so sporočili, da letos Štigličevo nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije prejme Mako Sajko, dobitnike nagrad Štigličev pogled pa bodo razkrili na podelitvi.

LJUBLJANA/PTUJ - S programom v več mestih so se začeli 25. Dnevi poezije in vina. Častna gosta letošnjega festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luisa Amaral, odprto pismo Evropi je napisal nemški pesnik Durs Grünbein. Uradno odprtje festivala bo v četrtek z branjem odprtega pisma Evropi in velikim pesniškim branjem na Ptuju.

pa/pa
© STA, 2021