Pregled - šport, 24. 8. (torek)

Ljubljana, 24. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 24. avgusta.

BRDO PRI KRANJU - Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2022 proti Slovaški in Malti doma ter proti Hrvaški v gosteh. Na seznamu večjih presenečenj ni, odprti pa sta še dve mesti. Kot je pojasnil Kek, so za ti dve mesti v igri predvsem Domen Črnigoj, Tomi Horvat, Nino Kouter in Haris Vučkić. Na seznamu so vratarji Jan Oblak, Vid Belec, Igor Vekić, branilci Miha Mevlja, Petar Stojanović, Nejc Skubic, Aljaž Struna, Jure Balkovec, Miha Blažič, Jon Gorenc Stanković, Mario Jurčević, vezisti Jasmin Kurtić, Miha Zajc, Jaka Bijol, Leo Štulac, Sandi Lovrić, Adam Gnezda Čerin, Žan Rogelj in napadalci Josip Iličić, Andraž Šporar, Damjan Bohar, Luka Zahović, Jan Mlakar in Benjamin Šeško.

MALAGA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je danes načrtno prepustil rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji. Vseeno je na strmem zadnjem vzponu napadel tekmece, nato pa padel na spustu okoli 10 km pred ciljem. Tako se razmerje med najmočnejšimi kolesarji na Vuelti ni spremenilo. Rdečo majico je sicer oblekel ubežnik, Norvežan Odd Christian Eiking. Šestindvajsetletni Norvežan je ciljno črto prečkal kot peti, bil pa je del velike ubežne skupine 31 kolesarjev. V njej je bil najmočnejši Avstralec Michael Storer, ki je slavil drugo etapo na letošnji Vuelti, najboljši je bil že v sedmi preizkušnji. V skupnem seštevku ima Eiking 58 sekund naskoka pred Francozom Guillaumom Martinom. Tretji je ostal Roglič, ki zaostaja 2:17, zadržal pa je prednost pred tekmeci za skupno zmago.

PORTOROŽ - Tri tedne pred začetkom so znane udeleženke teniškega turnirja serije WTA 250 v Portorožu. Med prijavljenimi so vse štiri najboljše Slovenke, Tamara Zidanšek, Polona Hercog, Kaja Juvan in Dalila Jakupovič, naziv prve nosilke pa bo pripadel Rusinji Darji Kasatkini, 27. igralki na svetu. Tamara Zidanšek bo s 40. mestom na svetu sedma nosilka, pred njo pa so Hrvatica Petra Martić, Kazahstanka Julija Putinceva, Romunka Sorana Cirstea in Američanka Alison Riske. Na turnirju Zavarovalnica Sava Portorož, ki bo potekal od 13. do 19. septembra, bo nastopilo 32 igralk med posameznicami in šestnajst v parih. Nagradni sklad turnirja je 235.238 dolarjev.

NYON - Slovenec Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) bo zdravnikom, ki so med tekmo evropskega prvenstva rešili življenje danskemu nogometašu Christianu Eriksenu, podelil posebno odlikovanje predsednika Uefe, je krovna nogometna zveza stare celine sporočila v izjavi za javnost. Devetindvajsetletni danski zvezdnik je doživel srčni zastoj v prvem polčasu prve tekme skupinskega dela eura proti Finski. Člani zdravniške ekipe so s hitrim posredovanjem Eriksenu rešili življenje, zaradi česar se jim bo zdaj poklonil tudi predsednik Uefe. Odlikovanje bodo prejeli tudi zdravnik reprezentance, fizioterapevt ter kapetan Danske Simon Kjaer, ki je začel oživljanje.

TOKIO - V Tokiu se danes začenja drugi del olimpijskega športnega poletja. Potem ko so se v začetku avgusta končale olimpijske igre, so se danes na olimpijskem stadionu v japonski prestolnici s slavnostnim odprtjem začele še paraolimpijske. Najboljši športniki invalidi na svetu bodo v Tokiu tekmovali do 5. septembra. Med več kot 4500 športniki sodeluje tudi sedem slovenskih slovenski, na odprtju je ekipo na stadion v vlogi zastavonoše vodil lokostrelec Dejan Fabčič.

CHICAGO - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je skupaj s soigralko, Švicarko Viktorijo Golubic izgubila v prvem krogu med dvojicami v Chicagu. Na turnirju z nagradnim skladom 200.160 evrov sta bili s 6:2, 6:4 boljši Ukrajinka Nadija Kičenok in Romunka Raluca-Ioana Olaru.

BUDIMPEŠTA - Slovenski nogometaš Miha Blažič se ni uspel prebiti v skupinski del lige prvakov kot član madžarskega Ferencvarosa. V zadnjem krogu kvalifikacij je namreč madžarske prvake izločil švicarski Young Boys. V ligo prvakov sta napredovala še švedski Malmö, ki je ugnal bolgarski Ludogorec, in portugalska Benfica, ki je bila boljša od nizozemskega PSV. V sredo bodo še obračuni Broendby - Salzburg (Benjamin Šeško), Dinamo Zagreb - Šerif Tiraspol (Lovro Bizjak) in Šahtar Donjeck - Monaco. Salzburg je prvo tekmo dobil z 2:1, Šerif s 3:0, Šahtar pa je v kneževini slavil z 1:0.

LONDON - Elitnih 20 klubov angleškega državnega prvenstva je odločilo, da v prihajajočem reprezentančnem ciklu svojim nogometašem ne bo dovolilo igranja za izbrane vrste, ki so na seznamu rdečih držav zaradi okužb z novim koronavirusom, je vodstvo premier lige zapisalo v izjavi za javnost. Ta odločitev vpliva na predvidoma 60 nogometašev iz 19 klubov, ki bi se morali pridružiti reprezentancam v 26 državah na rdečem covidnem seznamu, so še zapisali v izjavi.

OSLO - Norveški smučarski skakalec Daniel-Andre Tande, ki je marca letos grdo padel na poletih v Planici, se je vrnil na skakalnico. Norveška reprezentanca je na Instagramu objavila posnetek njegovega prvega skoka po dolgih petih mesecih in spodaj napisala: Uganite, kdo je nazaj na skakalnici po padcu v Planici. Tande je skok opravil na srednji napravi na Holmenkollnu v Oslu. Kot je dejal že pred časom, se padca na finalu svetovnega pokala, po katerem so ga morali celo oživljati, ne spominja.

alz/zzb/tb/lr/kad/alz
© STA, 2021