V zdravstveni negi ob pogovorih o višjih kadrovskih standardih opozarjajo, da so na robu zmogljivosti

Ljubljana, 24. julija - V Zbornici zdravstvene in babiške nege so kot predstavniki stroke pripravili predlog kadrovskih standardov in normativov ter izračune, koliko denarja ter dodatnega kadra bi v Sloveniji potrebovali za njihovo uresničitev. Pogovori z ministrstvom za zdravje na to temo potekajo. Nazadnje so se dogovorili, da bodo pripravili oceno, v kakšnem času bo treba ta kadrovski primanjkljaj zapolniti.

Ljubljana.
Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predsednica zbornice Monika Ažman opozarja, da v zdravstveni negi že zdaj manjka ogromno kadra in da dovolj varne in kakovostne zdravstvene nege ne bodo več mogli zagotavljati. Zdravstvena nega v Sloveniji je namreč hudo podhranjena.

Če v politiki še naprej ne bo primernega posluha za problematiko, ni mogoče izključiti niti stavke. V drugi polovici avgusta bodo potekali pogovori s sindikati v zdravstveni negi glede morebitnega enotnega nastopa, pravi.

td/apo
© STA, 2021