Žiža: Upam na poenotenje koalicije in opozicije pri obvladovanju epidemije

Ljubljana, 22. julija - Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža upa, da se bosta koalicija in opozicija po počitnicah poenotili pri naporih za obvladovanje epidemije ter tako nagovarjali ljudi. Po njegovem mnenju bi bilo pametno, da se vsi zavzamejo za čim boljše predsedovanje Slovenije Svetu EU in šele zatem gredo na volitve ali v konstruktivno nezaupnico.

Ljubljana.
Vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Žiža je v izjavi za STA o pričakovanjih za politično jesen izpostavil željo po poenotenju koalicije in opozicije pri nagovarjanju ljudi za obvladovanje epidemije covida-19. Poudaril je cepljenje in spoštovanje preventivnih ukrepov. "Tu lahko da politika velik signal, če se uskladi in jih ideologija preveč ne deli," je prepričan. Želi pa si poenotenja politike tudi na drugih področjih, denimo socialnem in gospodarskem.

Spomnil je, da je vladna koalicija minuli teden odložila odločanje o zakonu o demografskem skladu ter pri ponovnem odločanju, ki ga je zahteval DS, sama pripomogla k zavrnitvi novele zakona o nalezljivih boleznih. Vlada je po njegovih besedah stopila korak nazaj, kar je morda signal, da lahko opozicija naredi korak naprej v smislu sodelovanja za boljše rezultate, ki bi bili širše sprejeti v politiki in med ljudmi. Ob tem je Žiža spomnil, da je vlada že pred časom opoziciji ponudila roko sodelovanja.

Opozicija je sicer po hudem porazu vlade na referendumu o noveli zakona o vodah le nekaj dni pred parlamentarnimi počitnicami ponovno omenila možnost konstruktivne nezaupnice, če bi zbrala 46 poslanskih podpisov. Če ima opozicija 46 podpisov in zagotovljen uspeh nezaupnice, naj to naredi, sicer pa je to nesmiselno, opozarja Žiža. O ravnanju ob morebitnih interpelacijah se bosta poslanca narodnih manjšin sproti odločala. Ob tem je Žiža spomnil na stališče, da pri nezaupnicah oz. predlogih za odstavitev s funkcije praviloma ne sodelujeta.

tvr/apo
© STA, 2021