Esa in slovensko podjetje z natečajem za uporabo satelitskih podatkov v boju proti covidu-19

Ljubljana, 6. aprila - Evropska vesoljska agencija (Esa) je v sodelovanju z Evropsko komisijo in slovenskim podjetjem Sinergise danes objavila posebno različico natečaja za algoritme daljinskega zaznavanja, osredotočeno na uporabo vesoljskih tehnologij za podporo pri pandemiji covida-19. Iščejo ideje, kako bi lahko pomagali z uporabo satelitskih podatkov.

Posebna različica natečaja za algoritme daljinskega zaznavanja (Sentinel Hub Custom Script Contest) je usmerjena v iskanje idej, kako bi si lahko z uporabo satelitskih podatkov pomagali pri soočanju z razmerami tako danes kot tudi v prihodnjih mesecih, ko se bo svet skušal vrniti v ustaljene tirnice, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

K sodelovanju vabijo strokovnjake za daljinsko zaznavanje, znanstvenike za strojno učenje in vso zainteresirano javnost. Izbrali so tri kategorije, ki pa niso izključujoče: opazovanje sprememb pri gospodarskih subjektih, spremembe v distribuciji človeških dejavnosti in spremembe v kmetijski dejavnosti.

"Udeleženci naj preprosto pripravijo predstavitev, v kateri razložijo svoje ideje za uporabo podatkov s pomočjo različnih orodij in tehnologij strojnega učenja, ki so na voljo za vse ravni znanja," je po navedbah ministrstva pojasnil Grega Milčinski iz podjetja Sinergise.

Natečaj poteka od danes do konca maja. Ker želijo zaradi potrebe po hitrem ukrepanju rezultate dobiti čim prej, bodo najboljše ideje izbirali že na tedenski ravni, na koncu izziva pa bodo podelili še glavno nagrado.

"Tokrat niso ključne zgolj nagrade - najboljše ideje bodo predstavljene Evropski komisiji v okviru dokumenta, ki ga Esa pripravlja na temo podpore ob soočanju s covidom-19 v EU z uporabo vesoljske tehnologije," so poudarili na ministrstvu.

mlu/jes
© STA, 2020