ATVP z dodatnimi pojasnili javnim družbam o obveznosti poročanja

Ljubljana, 3. aprila - ATVP je na javne družbe naslovila okrožnico, v kateri jih poziva, naj kljub podaljšanju roka za objavo revidiranih letnih poročil s tem ne odlašajo po nepotrebnem. Čeprav to ni prednostna naloga, bo ATVP pri nadzoru poročil pozornost namenila tudi informacijam o naravi in finančnih učinkih posledic epidemije novega koronavirusa.

Ljubljana.
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Zaradi izrednih razmer po razglasitvi epidemije novega koronavirusa je rok za objavo revidiranih letnih poročil letos izjemoma podaljšan za en mesec do 31. maja. Enako velja za objavo polletnih poročil tistih družb, ki imajo poslovno leto drugačno od koledarskega in se jim rok za objavo izteče v obdobju interventnih ukrepov, je spomnila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

"Pri tem velja poudariti, da naj javne družbe z objavo revidiranih letnih oziroma polletnih poročil po nepotrebnem ne odlašajo, če bodo objavo sicer glede na izvedene aktivnosti uspele zagotoviti tudi že do prvotno predvidenega roka," so poudarili na agenciji.

Družbam, ki poročila ne bodo objavile do prvotno predvidenega roka, torej do 30. aprila, priporočajo, naj čim prej objavijo informacijo o tem in razloge za zakasnitev.

Dodali so, da čeprav med napovedanimi nadzorniškimi prioritetami pri nadzoru revidiranih poslovnih poročil za leto 2019 ni bilo predvideno, da bo agencija preverjala informacije o naravi in finančnih učinkih posledic izbruha virusa, ki se je začela po koncu poslovnega leta, bo agencija v okviru svojih nadzornih postopkov pozornost namenila tudi temu področju. To ne velja za poročila, objavljena ali potrjena pred začetkom krize.

ATVP je ob tem znova poudarila, da je poročanje o finančnih posledicah krize bistvenega pomena za zaščito vlagateljev in za zagotavljanje ustreznega delovanja organiziranega trga vrednostnih papirjev.

Spomnili so še na objavo Združenja evropskih revizijskih regulatorjev in Agencije za javni nadzor nad revidiranjem, ki sta pozvala k skrbnemu izvajanju revizijskih postopkov ne glede na izredne razmere.

mlu/jaz
© STA, 2020