Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nekateri ponudniki znižali cene zemeljskega plina

Ljubljana, 28. marca - Nekaj ponudnikov zemeljskega plina se je odločilo, da v času, ko je večina prebivalcev več časa doma, zniža račun za zemeljski plin in tako omogoči prihranek pri stroških za ogrevanje, saj so se temperature v zadnjih dneh znižale. Nekateri ponudniki plina pa menijo, da trenutno ni podlage za znižanje cen.

Rusija, Orenburg.
Črpališče zemeljskega plina.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

Energetika Ljubljana je sporočila, da bo uporabnikom zemeljskega plina, ki so tudi člani njenega kluba zvestobe, omogočila za 20 odstotkov nižje cene glede na redni cenik. "V času izrednih razmer, zaradi katerih mora biti velika večina prebivalcev doma, bo prihranek občuten tako pri strošku za ogrevanje, saj imamo namesto pomladi zopet zimo, kakor tudi pri porabi plina za kuhanje," so prepričani.

Vsem ostalim odjemalcem, ki niso člani kluba zvestobe, bo Energetika Ljubljana ceno plina znižala za 10 odstotkov. Nižja cena bo veljala do vključno maja oz. do konca izrednih razmer.

Podjetje Energija plus bo od marca do maja za gospodinjstva in male poslovne kupce znižalo cene zemeljskega plina za 30 odstotkov, prav tako jim bo pripisalo dodatne točke v svojem programu zvestobe. Znižanje predstavlja pri povprečnem kupcu na osnovnem paketu za 17,2 odstotka nižje stroške položnic za zemeljski plin.

Družbi Istrabenz plini in Plinarna Maribor bosta s 1. aprilom ceno zemeljskega plina po rednem ceniku za vse gospodinjske odjemalce znižali za 6,5 odstotka. Ob tem pa so poudarili, da je 20 odstotkov njihovih gospodinjskih odjemalcev že vključenih v njihove sezonske akcijske ponudbe s povprečno 15-odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina od veljavnega splošnega cenika.

V Petrolu so za STA pojasnili, da njihovi člani Petrol kluba tudi z nakupom zemeljskega plina zbirajo točke, ki jih po izteku akcijske ponudbe unovčijo za nižji račun zemeljskega plina od pet do 30 odstotkov.

Medtem pa so v Energetiki Celje za STA pojasnili, da cene zemeljskega plina ostajajo enake. V Termoelektrarni Šoštanj (Teš), ki s toplotno energijo oskrbuje Šaleško dolino, so glede morebitnega znižanja cen daljinskega toplotnega ogrevanja povedali, da je cena toplotne energije večinoma odvisna od cene premoga in emisijskih kuponov ter manjšega dela fiksnih stroškov. Nobena od teh postavk se za Teš ni spremenila, niti je elektrarna ne dobi brezplačno, tudi v izrednih razmerah.

"Iz tega izhaja, da žal nimamo prav nobene osnove za izredno znižanje cene, bomo pa veseli kakršnegakoli morebitnega ukrepa, ki bi nam lahko omogočil znižanje dejanskega stroška tega dela proizvodnje v elektrarni. V tem primeru bi seveda takšen izredni prihranek z veseljem prenesli naprej na Komunalno podjetje Velenje oz. končne uporabnike ogrevanja," so še navedli v Tešu.

V Komunalnem podjetju Velenje so za STA povedali, da se zavedajo, da v razmerah, v katerih smo se znašli, ni več omogočeno normalno obratovanje in delovanje gospodarstva, zato tudi sami spremljajo vse pobude, predloge in ukrepe vlade, ki bi olajšali tako poslovanje podjetij kot tudi breme stroškov za njihove uporabnike.

Zaenkrat med predlogi še ni pobude za subvencioniranje komunalnih storitev za uporabnike. Je pa velenjska komunala na vlado ter pristojno ministrstvo za okolje in prostor že naslovila svoje predloge za dopolnitev ukrepov za omilitev posledic korona epidemije za državljane in gospodarstvo.

V slovenjgraški Komunali ne bodo spreminjali cen zemeljskega plina. Kot so pojasnili, pri dobavi plina trenutno nimajo razlogov za znižanje cene zemeljskega plina, vsako znižanje bi pomenilo negativen rezultat za podjetje.

lpc/mg/vpu/gm/mlu
© STA, 2020