EU opozarja na spletno prodajo ponaredkov in zavajanje

Bruselj, 19. marca - Od začetka izbruha covida-19 naraščata pojava spletne prodaje ponarejenih izdelkov, ki naj bi preprečili ali zdravili okužbo s koronavirusom, in zavajajoče prodaje po plenilskih cenah, so danes poudarili v Evropski komisiji. Nepošteni trgovci med drugim ponujajo maske, kape in razkužila.

Belgija, Bruselj.
Evropski komisar za vladavino prava Didier Reynders.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

Spletni goljufi denimo trdijo, da so zaloge nizke, in zato izdelke prodajajo po zelo visokih cenah.

Za reševanje tega vprašanja so Evropska komisija in nacionalni organi EU za varstvo potrošnikov začeli izvajati skupne ukrepe, ki vključujejo izmenjavo informacij, prizadevanja za usklajen pristop pri obravnavanju takšnih zavajajočih praks in ozaveščanje potrošnikov, so povedali v Bruslju.

"Ne bomo dopustili, da trgovci izkoriščajo strah potrošnikov, ki ga je povzročil izbruh koronavirusa v EU. Pozivam vse akterje, vključno s spletnimi tržnicami in družbenimi omrežji, da pomagajo pri boju proti takemu oderuškemu vedenju," je zatrdil komisar za pravosodje in potrošnike Didier Reynders.

Komisija in pristojni organi držav članic bodo uporabili vsa svoja pooblastila za zatiranje nepoštenih trgovcev, je še zatrdil Reynders. Nekatere platforme, kot sta Amazon in Facebook, so prostovoljno že ukrepale proti tovrstnemu oglaševanju.

V naslednjih dneh bodo nacionalni organi EU za varstvo potrošnikov objavili tudi smernice za boljše odkrivanje problematičnih praks. V pomoč bodo pri usklajevanju ukrepov med vsemi nacionalnimi organi, trgovci in platformami ter bodo svetovale nacionalnim organom, kako hitro odstraniti lažne navedbe, so še napovedali.

mg/zc
© STA, 2020