Letošnji mednarodni dan žensk poudarja pomen enakosti in ustvarjalnosti

Ljubljana/New York, 6. marca - Letošnji mednarodni dan žensk, 8. marec, bo potekal pod geslom Mislimo na enakost, gradimo pametno, ustvarjamo za spremembe. Geslo se osredotoča na pomen inovativnih načinov, s katerimi je mogoče povečati enakost med spoloma in bolj opolnomočiti ženske zlasti v sociali pri dostopu do javnih storitev in pri trajnostni infrastrukturi.

Ljubljana.
Ženska s cvetjem ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Izpolnitev ambicioznih razvojnih ciljev zahteva povezane pristope in nove rešitve zlasti pri povečevanju enakosti med spoloma in opolnomočenju vseh žensk in deklet, opozarja oddelek Združenih narodov za ženske. Obstoječi ukrepi glede na dosedanji potek ne bodo zadoščali, da bi do leta 2030 dosegli pravično delitev dela med spoloma, so izpostavili. Če želimo odstraniti strukturne ovire in vključiti vse ženske in dekleta brez izjem, se je po njihovem pozivu nujno osredotočiti na ustvarjalne pristope, ki bodo prekinili ustaljene prakse.

Inovacije in tehnologija omogočajo neverjetne priložnosti, kljub temu pa trendi kažejo na večanje razkoraka med spoloma na področju digitalnosti, žensk pa je v znanosti, tehnologiji in matematiki premalo. Večja udeležba bi jim omogočila, da bi razvile in vplivale na inovacije, s čimer bi bilo mogoče doseči pomembne cilje za družbo. Nujno je, da njihove ideje in izkušnje enako vplivajo na uporabo inovacij, ki bodo oblikovale družbe v prihodnosti, segajo pa od mobilnega bančništva do umetne inteligence in interneta stvari, so zapisali na omenjenem oddelku.

Evropska komisija bo v četrtek pred mednarodnim dnevom gostila okroglo mizo o enakosti spolov v mestih. Županje mest iz različnih evropskih držav bodo izmenjale mnenja o zagotavljanju enakosti spolov na lokalni ravni. V ospredju pogovora bodo zlasti inovativne prakse za zagotavljanje enakosti pri urbanem načrtovanju in vloga mest pri podpiranju enakosti spolov. Ženske danes zasedajo samo 15 odstotkov županskih mest v EU. Spodbujanje žensk k zasedanju javnih vodstvenih položajev lahko spremeni strukturno dinamiko moči in izboljša vsakdanje življenje ljudi, so sporočili iz Bruslja.

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin (1857-1933), ki se je od leta 1889 javno borila za pravice žensk.

Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, toda ob različnih dnevih.

Praznovanje 8. marca je v Sloveniji po letu 1945 postalo splošno, razširjeno v družbi in družini, vključevalo pa je tudi počastitev mater. Po osamosvojitvi države v letu 1991 se je počastitev mater v nekaterih okoljih preneslo na materinski dan, 25. marec.

Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

pse/apo
© STA, 2019