Arsenovič in Kangler ostajata zavezana odločitvi za vodenje Maribora

Maribor, 27. novembra - Kandidata za župana Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in Franc Kangler pred drugim krogom volitev ostajata zavezana odločitvi, da prevzameta vodenje drugega največjega slovenskega mesta. Na soočenju, ki ga je danes predvajala Televizija Maribor, sta oba zatrdila, da bo njuno delovanje v primeru izvolitve transparentno in le v dobro Maribora.

Maribor, Štab Saše Arsenoviča.
Kandidata za župana Maribora Franc Kangler in Saša Arsenovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Podjetnik Arsenovič, ki nastopa kot županski kandidat SMC, je v prvem krogu volitev zbral 38 odstotkov glasov. Nekdanjemu županu Francu Kanglerju (NLS) pa so volivci namenili 31 odstotkov podpore med skupno 18 županskimi kandidati.

V zadnjih dneh pred odločilno nedeljo sta oba vidno utrujena, a vztrajata v bitki. "Sem dobro pripravljen. Če želiš biti župan Maribora, moraš imeti dobro kondicijo," je dejal Kangler. "Med številnimi obiski na terenu poslušamo ljudi. Vidim, da bo izziv res velik, a se ga bom z veseljem lotil," je dejal Arsenovič.

Ena od prvih nalog, ki se je bo moral lotiti novoizvoljeni župan, je iskanje rešitve za prostorske težave Mariborske knjižnice. Oba kandidata bi jo obnovila na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu. "S tem bi v novi podobi zaživel cel trg," je prepričan Arsenovič, ki pričakuje, da bo vlada izpolnila obljubo in primaknila del denarja za ta projekt. "V času mojega županovanja smo jo načrtovali tam in tudi pridobili soglasja, zato bo ostala tam," je dejal Kangler, prepričan, da bo podobno rešitev našel tudi za umetnostno galerijo.

Zagon novih gradbenih projektov v mestu je po ocenah Arsenoviča mogoč med drugim z izboljšanim črpanjem sredstev EU ter dejavnim privabljanjem zasebnih investitorjev. Kangler je povedal, da so bili v njegovem mandatu izdelani prostorski akti za več projektov in v primeru ponovne zasedbe županskega položaja namerava dejavno delati na njihovem dokončanju. Kot primer je navedel načrtovano stolpnico pri največjem mariborskem nakupovalnem središču.

"Ko bodo videli, da je to mesto, ki ima perspektivo, ki dela razvojni preboj in kjer bodo ljudje želeli živeti, bodo prišli tudi tuji investitorji," je prepričan Arsenovič. "Prejšnji župan je preveč potoval na Kitajsko, premalo pa se je oziral po Evropi," je dodal Kangler.

Potencial za razvoj mesta vidi med drugim v termalnem vrelcu na Pobrežju, kjer bi lahko razvijali zdraviliški turizem. Spomnil je tudi, da je njegova ekipa pred leti načrtovala izgradnjo brvi čez Dravo z vodnimi curki ob glasbeni spremljavi. "To bi bilo nekaj novega v tem okolju in bi pritegnilo obiskovalce," je dejal.

Arsenovič meni, da ima Maribor že zdaj veliko zanimivega za pokazati obiskovalcem, a tega ne izkoristi v zadostni meri. Pri tem je naštel staro meščansko jedro, Mariborski otok in Mestni park.

Oba sta zatrdila, da bosta kot župana delovala in zaposlovala transparentno in strokovno. "Ves kader, ki je prišel na občino v mojem času, lahko poimenujem. Vsi so bili izkušeni strokovnjaki. V tistem obdobju smo realizirali 53 evropskih projektov," je dejal Kangler.

"Moja lista in ekipa razgledanih ljudi bosta bazen znanja in strokovnosti, ki bodo mesto popeljali v novi jutri. Moja smer je jasna, gledam daleč naprej. Vsi, ki so pripravljeni delati, so dobrodošli, ne glede na to ali so Kanglerjevi ali Fištravčevi," pa je na vprašanje moderatorja Mateja Korošca, kako se bo izognil morebitnim spornim sodelavcem, odgovoril Arsenovič.

Slednjega v drugem krogu podpira večina ostalih županskih kandidatov. Med drugim so mu podporo izrekli v Listi kolesarjev in pešcev, DeSUS, Listi mladih. Povezujemo in Stranki mladih - Zeleni Evrope, ki imajo sedeže v mestnem svetu. Tako lahko tam poleg 11 glasov (neodvisne) liste Arsenovič za Maribor in treh glasov SMC računa še na skupno šest glasov omenjenih strank, medtem ko jih ima Kanglerjeva NLS s podpornico SDS skupaj 13.

ase/td
© STA, 2018