Lokalne volitve v Kopru: Dolgoletni župan Popovič proti resnemu tekmecu Bržanu

Koper, 27. novembra - Pred drugim krogom lokalnih volitev STA objavlja kratki biografiji kandidatov za župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča in Aleša Bržana.

Koper, Žusterna.
Center vodnih športov v Žusterni, kjer poteka športno-rekreacijski projekt koprske občine Active Koper.
Foto: Mitja Volčanšek/STA
Arhiv STA

Boris Popovič: 56-letni nekdanji državni prvak v reliju, po izobrazbi gimnazijski maturant, je na čelu koprske občine že 16 let. V tem času si je nakopičil številne kritike, med drugim zaradi avtoritarnega načina vodenja, a tudi priznanja, da je v občini veliko postoril. Do volitev leta 2002 se ni ukvarjal s politiko, po takratni zmagi pa je uveljavil koncept župana podjetnika. Je tudi prvak stranke Koper je naš. Pred tem je vodil družinsko podjetje. Iz takratnega obdobja izhajajo tudi nekateri od sicer številnih sodnih postopkov zoper Popoviča, v katerih pa je bil doslej bodisi oproščen bodisi so zastarali. Ob večjih izvedenih infrastrukturnih projektih v mestu županovi kritiki večkrat opozarjajo, da zapostavlja podeželski del občine.

Aleš Bržan: 42-letni inženir tehnologije prometa je bil širši javnosti pred kandidaturo najbolj znan kot voditelj na lokalni radijski postaji. Doslej je prvi tekmec, ki je Popoviču preprečil zmago v prvem krogu županskih volitev. Med njegovimi odmevnejšimi projekti iz preteklosti je bila Oživela ulica, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna. V zadnjem desetletju je bil zaposlen kot direktor manjšega podjetja. Že pred štirimi leti je kandidiral za župana in se uvrstil na drugo mesto, a preboj v drugi krog mu takrat ni uspel. Pred tokratnimi lokalnimi volitvami je s somišljeniki ustanovil stranko - Listo Aleša Bržana. V primeru zmage napoveduje, da bo vnesel za spremembe v slogu vodenja občine in poskrbel za več sodelovanja.

np/miv/np
© STA, 2018