Pregled - Slovenija, 10. 7. (sreda)

Ljubljana, 10. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 10. julija.

WASHINGTON - Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh zveze Nato zagotovil, da bo Slovenija prispevala svoj delež za obrambo Ukrajine, vendar pa o številkah oziroma zneskih ni mogel govoriti, ker še niso razdeljeni. Izrazil je tudi prepričanje, da bo na vrhu zavezništva dosežen premik naprej. Pred tem je v torek na sprejemu za slovenske in ameriške predstavnike na veleposlaništvu izpostavil pomen deljenja skupnih ciljev, kot sta blaginja in demokracija. Slovenijo na vrhu Nata ob Golobu zastopajo še obrambni minister Marjan Šarec, zunanja ministrica Tanja Fajon in stalni predstavnik pri zvezi Nato Andrej Benedejčič.

LJUBLJANA - Poslanci so zavrnili predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. V SDS so že napovedali možnost zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila program odprave posledic škode v kmetijstvu po pozebi aprila lani, neurjih s točo od maja do avgusta lani ter poplavah v začetku in koncu avgusta lani, ki je znašala 88,3 milijona evrov. Sprejela je med drugim tudi program odprave posledic škode po avgustovskih poplavah v gospodarskih društvih in ustanovah, Finančni upravi RS razporedila 870.000 evrov za predplačila za obnovo stanovanj, poškodovanih v poplavah avgusta lani ter zagotovila skupno okoli 112.000 evrov Rdečemu Križu in Karitas za kritje administrativnih stroškov, ki so nastali v okviru razdeljevanja 10 milijonov evrov pomoči, ki jo je organizacijama takoj po avgustovski ujmi namenila vlada.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo stanovanjskega zakona, ki za 10 let opredeljuje razmerja med neprofitnimi najemniki v denacionaliziranih stanovanjih in lastniki teh stanovanj, določa ugodno kreditiranje lokalnih stanovanjskih skladov in občin za gradnjo stanovanj prek republiškega sklada ter v slednjem namesto direktorja uvaja tričlansko upravo.

LJUBLJANA - DZ je sprejel odlok o strategiji upravljanja naložb države, ki predvideva spremembo statusa nekaterih državnih družb in njihovih nalog. Na področju turizma je predvidena ločitev lastništva nepremičnin in izvajanja turistične dejavnosti. Terme Olimia, Geoplin, Nafta Lendava, Sij - Slovenska industrija jekla idr. bodo iz pomembnih prešla med portfeljske. Naložba v Telekom Slovenije bo premaknjena iz portfeljskih med pomembne naložbe, nespremenjen pa kljub prvotno drugačnim predlogom ostaja strateški status naložb v Pošti Slovenije in Zavarovalnici Triglav.

LJUBLJANA - DZ je sprejel koalicijski predlog novele zakona o šolski prehrani, ki omogoča brezplačno kosilo učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027.

CELOVEC - Pristojni odbor koroškega deželnega zbora se je seznanil z letnim poročilom o položaju slovenske manjšine. Seje se je udeležil tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko, ki je bil do poročila kritičen. Pred prihajajočo 70. obletnico podpisa avstrijske državne pogodbe je menil, da je zdaj pravi čas, da skupnost z deželo in državo opravi temeljito analizo odprtih vprašanj in uresničenih oz. neuresničenih zavez.

LJUBLJANA - DZ je za informacijsko pooblaščenko imenoval Jeleno Virant Burnik. Sedem poslancev SDS je bilo proti. Dosedanja vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu Virant Burnik bo petletni mandat nastopila z 18. julijem.

LJUBLJANA - DZ je sprejel resolucijo o nacionalnem programu za kulturo za obdobje 2024 in 2031. Poslanci koalicijskih strank so poudarjali sodobnost, vključevanja več skupin, vključno z manjšinami, in nove zunanje okoliščine, nasprotniki iz vrst opozicije so opozarjali na spornost nove resolucije ob še veljavni stari.

LJUBLJANA - DZ je potrdil nove člane Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada. Na predlog vlade je v odbor imenoval Zdenko Badovinac, Manco G. Renko, Diano Koloini, Vesno Pajić, Bogdana Benigarja, Boštjana Vugo, Miko Cimolini, Urško Jež, Jaruško Majovski, Sašo Pavček, Almo R. Selimović, Roka Vevarja, Matevža Luzarja, Gorana Milovanovića in Dušanko Zabukovec.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila izhodišča za pripravo novele zakona o tujcih in vsebinsko povezanega zakona o zaposlovanju tujcev. Med drugim bi uvedli novo dovoljenje za digitalnega nomada. Minister za finance Klemen Boštjančič je po seji vlade pojasnil, da je privabljanje dobro izobraženih tujcev, ki bodo pripomogli k višji dodani vrednosti za Slovenijo, ena od prioritet vlade.

LJUBLJANA - Vlada je razrešila državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Melito Župevc, ki bo nastopila funkcijo vodje slovenskega predstavništva pri Združenih narodih, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

LJUBLJANA - Gospodarski minister Matjaž Han ter izvršni podpredsednik Evropske komisije in komisar za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič sta razpravljala o načrtu za zeleni prehod. Strinjala sta se, da se je zelenega prehoda treba lotiti tako, da ne bo omejeval konkurenčnosti gospodarstva, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

LJUBLJANA - Predstavniki nekaterih psihoterapevtskih združenj in zveze pacientov nasprotujejo delitvi psihoterapevtov na dva poklica, saj menijo, da je psihoterapija en samostojen poklic na različnih področjih. Predlog zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti namreč predvideva poklica kliničnega psihoterapevta in psihoterapevta. Na ministrstvu ocenjujejo, da z regulacijo psihoterapije povečujejo dostopnost, varnost, kakovost in preglednost storitev.

LJUBLJANA - Z dvojnim koncertom v Križankah se je začel 65. Jazz festival Ljubljana. Nastopila sta priznani pihalec Charles Lloyd, ki je zelo zaznamoval zadnjih šest desetletij jazzovske scene, ter Chief Adjuah, prej znan kot Christian Scottin, ki prihaja iz zibelke jazza New Orleansa.

np/jvo/lkr/tz/jb/np
© STA, 2024