Pregled - Slovenija, 9. 7. (torek)

Ljubljana, 9. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 9. julija.

WASHINGTON - Minister za obrambo Marjan Šarec je pred začetkom vrha zveze Nato zavrnil namige, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez glede porabe za obrambo, in je slovenskim dopisnikom zagotovil, da se poraba za obrambo povečuje, cilj dveh odstotkov BDP na leto pa bo dosežen do leta 2030. Pri tem je spomnil, da je bilo leta 2016 na voljo za investicije tri milijone evrov, danes pa 250 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Vodenje obrambnega resorja bo po odhodu Marjana Šarca v Evropski parlament začasno prevzel premier Robert Golob, ki je o tem že obvestil DZ. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledil Šarca, pa je pričakovati jeseni.

LJUBLJANA - DZ je obravnaval predlog zakona o začasnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Izrecnega nasprotovanja ni bilo slišati. Predlog zakona prinaša osem ukrepov, ki se bodo izvajali v letih 2024, 2025 in 2026. Njihova skupna vrednost je ocenjena na slabih 10 milijonov evrov. Glasovanje bo v sredo.

LJUBLJANA - Zdravniška zbornica Slovenije je sporočila, da so zbrali dovolj podpisov za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca. V roku 30 dni bodo vse zbrane podpise skupaj s predlogom zakona odnesli v DZ.

LJUBLJANA - Aktivisti Greenpeacea Slovenija so zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednika vlade Roberta Goloba pozvali k sprožitvi procesa ratifikacije sporazuma ZN o oceanih, ki ga je Slovenija podpisala septembra lani. Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da poteka ratifikacija sporazuma s strani EU, ki je v zaključni fazi, zatem pa je predviden tudi postopek ratifikacije v Sloveniji.

BRUSELJ - Večina držav članic EU je v letos glede na lani povečala inovacijsko uspešnost, ugotavlja poročilu o inovacijski uspešnosti za leto 2024, ki so ga objavili v Bruslju. Slovenija se je uvrstila na 13. mesto lestvice, kar je za mesto višje kot lani. Uvrstitev jo še vedno uvršča med zmerne inovatorje.

LJUBLJANA - V 85. letu je umrl arhitekt in upokojeni profesor na Fakulteti za arhitekturo Fedja Košir. Med njegovimi najpomembnejšimi projekti so Center Beograda (1968), Zimsko kopališče v Ljubljani (1969), Park hotel Bled (1970), Center južnega Zagreba (1971) in drugi. Od leta 2023 je bil izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

CELJE - Na celjskem sodišču bi moralo potekati sojenje prvaku SDS Janezu Janši ter soobtoženima, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in nekdanjemu prvemu možu Imosa Branku Kastelicu za domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Sklenili so, da bo vrhovno sodišče odločalo o izločitvi sodnikov porotnikov. Tožilska stran je prepričana, da gre za prizadevanja obrambe za zastaranje postopka.

LJUBLJANA - Vse tri osebe, ki so jih policisti v nedeljo na območju Portoroža pridržali, so izpustili. Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da na podlagi usmeritev tožilstva v tej fazi predkazenskega postopka še ni bilo utemeljenega suma konkretnega kaznivega dejanja. Po navedbah Večera naj bi bila dva izpuščena pomembna pripadnika kriminalne združbe Kavaški klan iz Črne gore, tretji izpuščeni, slovenski državljan, pa naj bi jima pomagal pri namestitvi.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje je za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur. Višek vročine agencija v tem tednu pričakuje v petek, ko se bodo temperature po nižinah gibale vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo na območju Bele Krajine in na Goriškem. Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku.

np/zc/mlj/set/np
© STA, 2024