Pregled - Slovenija, 8. 7. (ponedeljek)

Ljubljana, 8. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 8. julija.

LJUBLJANA - Poslanci SDS so vložili interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Za drugo interpelacijo ministrice v tem mandatu navajajo pet novih razlogov, in sicer ugotovitve računskega sodišča glede nakupa 13.000 računalnikov, poročilo AVK o sumih nedovoljenega dogovarjanja pri oddaji ponudb štirih podjetij za te računalnike, poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024, domnevni mobing zaposlenih na ministrstvu ter kritike na račun kampanje za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru. Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje izrazil podporo ministrici.

LJUBLJANA - DZ je s 75 glasovi za in nobenim proti potrdil izvolitev devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Z liste SDS so bili izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda Irena Joveva in Marjan Šarec, z liste Vesne Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec in z liste NSi Matej Tonin. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi. Mandate bodo nastopili prihodnji teden.

LJUBLJANA - Zaposleni na upravnih enotah so s sklenitvijo stavkovnega sporazuma, ki so ga njihovi predstavniki v petek podpisali z ministrom za javno upravo Francem Propsom, prenehali stavko. Vse upravne enote so začele spet nemoteno delovati.

LJUBLJANA - Z nakupom sodne stavbe na Litijski je bilo marsikaj narobe, prav tako je že imel politične posledice v vladi in v koalicijskih strankah, je v odgovoru na vprašanji opozicijskih poslancev v zvezi s tem nakupom v DZ poudaril premier Robert Golob, ki ne dvomi, da bo ministrstvo za finance znalo pojasniti očitke v zvezi z nakupom.

LJUBLJANA - Bolnišnice morajo biti območja miru tudi v času spopadov, je v odzivu na ruski napad na otroško bolnišnico v Kijevu dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar in opozorila, da takšni napadi pomenijo kršitev humanitarnega prava. Obsežne raketne napade na Ukrajino sta obsodila tudi premier Robert Golob in zunanje ministrstvo.

WASHINGTON - Slovenija bo izpolnila svoje obveznosti do zveze Nato, je dan pred začetkom vrha ob 75. obletnici severnoatlantskega zavezništva, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Glede Natove pomoči Ukrajini je dejala, da bo Slovenija prispevala, kar lahko. Zavezali smo se, da bomo vsako leto prispevali pet milijonov evrov, je pojasnila.

LJUBLJANA - Vzporedni levi tir ob nastajajoči novi progi med Divačo in Koprom naj bi bil zgrajen do leta 2030, je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Gradnja bo predvidoma stekla leta 2026, ocenjena vrednost vzporednega tira je okoli 354 milijonov evrov brez DDV. Trasa stare proge bo namenjena turizmu. Gradnja nove proge med Divačo in Koprom sicer teče skladno s časovnico, promet naj bi stekel v letu 2026.

LJUBLJANA/KRANJ - Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Ta je pokazala, da sta primerni lokaciji Kranj in Radovljica, ki se razlikujeta v podrobnostih, lokacija na Jesenicah pa ne ustreza prostorskim pogojem. Na Mestni občini Kranj menijo, da analiza, ki minimalno prednost daje Radovljici, potrebuje številne popravke.

LJUBLJANA - Dosedanji predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič je predsedovanje predal županu Mestne občine Novo mesto Gregorju Macedoniju. Prebilič je nasledniku svetoval, naj sodeluje z vlado pri spremembi zakona o financiranju občin in še naprej zagotavlja dominantno vlogo Skupnosti občin Slovenije. Macedoni pa si želi čim več poenotenja med vsemi tremi združenji, ki zastopajo interese občin.

MARIBOR - Nekaj več kot 50 zaposlenih v Mariborski livarni Maribor (MLM) je od danes na čakanju, saj jim po odpovedi pogodbe s strani največjega kupca konec junija niso mogli zagotoviti dela, je potrdil predsednik uprave družbe Samo Iršič. Kot je dodal, so se za ukrep čakanja odločili, ker bodo kader, če bi naročila začela rasti, potrebovali.

PORTOROŽ - Ljubljanski kriminalisti so v nedeljo zvečer v sodelovanju z drugimi policijskimi upravami in enotami na območju Portoroža prijeli tri osebe, akcija naj bi bila povezana s preprečevanjem organiziranega kriminala, policija naj bi prijela dva pripadnika t. i. Kavaškega klana, ki naj bi več dni neprijavljena bivala v Portorožu. Enega od njiju naj bi sumili, da je januarja 2023 v Ljubljani likvidiral eno osebo.

PORTOROŽ - Veliki zmagovalec 43. Melodij morja in sonca je v nedeljo postal Žan Videc s skladbo Neznano. Prejel je, poleg pevke Martine, tudi nagrado Danila Kocjančiča. Nagrado za glasbeno legendo je dobila skupina Prizma, nagrado za najboljšega avtorja Feri Lainšček, ki je napisal besedilo za pevko Regino, dobitnik nagrade za glasbeno prihodnost je Balladero.

LJUBLJANA - Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je predstavil slovensko reprezentanco za olimpijske igre v Parizu. V njej je rekordnih 90 športnikov, od tega 44 žensk, iz 17 panog.

sk/jz/lr/av/mar/mo/jb/rbi/gm/zc/lem/tsk/da/npe/kab/moz/jes/akt/sk
© STA, 2024