Pregled - Slovenija, 7. 7. (nedelja)

Ljubljana, 7. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 7. julija.

TRST - Papež Frančišek je z obiskom Trsta in mašo na tamkajšnjem Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji. Na maši, za katero so dovolilnice delili le v italijanskih župnijah, pa je bilo moč slišati tudi slovensko besedo. Tako so med verskim obredom v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo, pozneje pa še eno od prošenj.

SAO PAULO - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v Sao Paulu z obiskom Slovenskega doma Triglav in srečanjem s člani Zveze Slovencev v Braziliji v soboto končala tridnevni uradni obisk v tej južnoameriški državi. Sodelovala je še na srečanju slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice ter predavala na think-tanku za mednarodne odnose CEBRI.

LJUBLJANA - Ponekod po Sloveniji so nevihte ovirale promet in zmanjševale vidljivost. Ponekod pihal močan veter, padala je tudi toča. Popoldne je nevihta z močnim dežjem in vetrom zajela del Ljubljane in Kranja. Toča je padala tv Domžalah in okolici Radeč. Uprava RS za zaščito in reševanje je na območju Trebnjega in Ljubljane zabeležila več vetrolomov.

LJUBLJANA - DZ se bo prihodnji teden sestal na zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami, ki ji bo predvidoma sledila še izredna. Na tej je pričakovati odločanje o dveh vladnih interventnih zakonih, o ukrepih za odpravo posledic ujme in o ukrepih na upravnih enotah. Na redni seji bo pred poslanci med drugim prenovljena strategija upravljanja naložb države.

ako/tsk/tz/ako
© STA, 2024