Pregled - svet, 6. 7. (sobota)

Ljubljana, 6. julija - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 7. julija.

TEHERAN - Za novega predsednika Irana je bil v petkovem drugem krogu volitev izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija. Prejel je 54 odstotkov glasov, njegov tekmec pa 44. V prvem odzivu se je zavzel za sodelovanje in partnerstvo z vsemi Iranci. Čestitke je med drugim že prejel iz Rusije, Kitajske, Savdske Arabije in Indije.

MADISON - Ameriški predsednik Joe Biden je v pogovoru za televizijo ABC v petek zavrnil možnost odstopa od predsedniške kampanje in po priznanju, da je na televizijskem soočenju z Donaldom Trumpom slabo nastopil, zatrdil, da je še vedno najbolj usposobljen kandidat za zmago proti republikancu. Enako je zatrdil na velikem predvolilnem zborovanju v Wisconsinu.

LONDON - Novi britanski premier Keir Starmer je vodil prvo sejo nove vlade in po njej potrdil, da ne bodo nadaljevali načrta selitve prosilcev za azil v Ruando, ki ga je želela uresničiti predhodna konservativna vlada. "Načrt za Ruando je bil mrtev in pokopan, še preden se je začel," je dejal.

HAAG - Nizozemska Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa je v petek naznanila, da se v Evropskem parlamentu pridružuje novemu evropskemu zavezništvu madžarskega premierja Viktorja Orbana Domoljubi za Evropo. Danes je zavezništvo pridobilo še Dansko ljudsko stranko, s čimer naj bi izpolnilo pogoj sedmih strank za oblikovanje skupine.

LONDON - Novi britanski premier Keir Starmer je v petek v pogovoru s predsednikom ZDA Joejem Bidnom zagotovil neomajno podporo Ukrajini, voditelja sta se zavezala tudi nadaljnji krepitvi dobrih odnosov med državama. Po prevzemu položaju je novi predsednik britanske vlade govoril še z več drugimi voditelji, med drugim s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

BRATISLAVA - Slovaški premier Robert Fico je v petek zvečer prvič po napadu sredi maja nastopil v javnosti in v nagovoru hvalil madžarskega premierja Viktorja Orbana. Če bi mu zdravje dopuščalo, bi se mu pridružil na njegovem petkovem obisku v Moskvi, je zatrdil.

GAZA/TEL AVIV - Izrael je v petek za naslednji teden napovedal nadaljevanje pogajanj s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas o prekinitvi ognja v Gazi. Pogovori bodo potekali ob posredovanju Katarja v Dohi. Izraelska vojska je medtem nadaljevala obstreljevanje Gaze, od koder so v poročali o več deset ubitih. 15 ljudi naj bi umrlo v napadu na šolo v begunskem taborišču Nuseirat.

KIJEV/MOSKVA - Zaradi ruskih zračnih napadov na ukrajinsko regijo Sumi je bila tam prekinjena oskrba z vodo in elektriko, brez katere je ostalo 100.000 ljudi. Po navedbah ukrajinskih zračnih sil je Rusija ponoči napadla 12 ukrajinskih regij, prestregli naj bi 24 od 32 ruskih izstrelkov. Ukrajina je medtem vnovič napadla rusko regijo Krasnodar.

PAMPLONA - Ob nasprotovanju aktivistov za pravice živali se je začel devetdnevni festival San Fermin, ki je najbolj znan po teku pred biki. Otvoritve festivala s tradicionalno izstrelitvijo rakete z balkona mestne hiše se je udeležilo več tisoč ljudi, ki so vzklikali mestnemu zavetniku svetemu Ferminu.

MILANO - Najpomembenjše letališče v Milanu, znano pod imenom Milan-Malpensa, bo v prihodnje nosilo ime nekdanjega predsednika italijanske vlade in tajkuna Silvia Berlusconija, ki je umrl lani. Odločitev o spremembi imena, ki jo je sprejela Italijanska uprava za civilno letalstvo (ENAC), je v petek naznanil italijanski minister za promet Matteo Salvini.

spo/spo
© STA, 2024