Pregled - Slovenija, 5. 7. (petek)

Ljubljana, 5. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 5. julija.

LJUBLJANA - Minister za javno upravo Franc Props, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković so podpisali stavkovni sporazum. Sporazum bo predvidoma v uradnem listu objavljen v ponedeljek in začel veljati v torek, delo na upravnih enotah pa bo normalno steklo v ponedeljek. Stavkovni sporazum med drugim vključuje zavezo o dodatnem nagrajevanju nadpovprečno obremenjenih zaposlenih na upravnih enotah, tistih zaposlenih, ki bodo pomagali pri odpravljanju zaostankov, in zaposlenih, ki nadomeščajo začasno odsotne javne uslužbence.

LJUBLJANA - Delovanje države je iz dneva v dan bolj ohromljeno zaradi obsežnih stavk v javnem sektorju, kar otežuje ali celo onemogoča številne aktivnosti gospodarstva in državljanov, so opozorili v 16 združenjih, ki sestavljajo Gospodarski krog. Vlado pozivajo, naj v najkrajšem času zagotovi nemoteno delovanje javnih storitev. Kot trenutno najbolj problematična označujejo področja izdaje gradbenih dovoljenj, zaposlovanja tujcev in zdravstva.

LUČE - Večina krajanov Strug pri Lučah bo podala pripombe na ocene njihovih v ujmi poškodovanih objektov. Kot je za STA danes povedal eden od krajanov Paul Orešnik, so nezadovoljni z ocenami. Vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic je medtem dejal, da so ocene poštene in dobre. Krajani bodo po njegovih napovedih dobili dodatne informacije cenilca.

BRASILIA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v četrtek v okviru uradnega obiska v Braziliji sestala s kolegom Maurom Vieiro. Potrdila sta odlične odnose med državama ter podpisala sporazum o zračnem prometu in memorandum o sodelovanju na področju turizma. Govorila sta tudi o krepitvi sodelovanja med EU in Latinsko Ameriko ter Karibi. Ministrica bo v Braziliji ostala do sobote.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital vodji laburistov Keiru Starmerju ob imenovanju za novega predsednika britanske vlade. Dejal je, da se veseli sodelovanja z njim pri nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom. Zunanja ministrica Tanja Fajon je čestitke namenila novemu britanskemu kolegu Davidu Lammyju.

LJUBLJANA Člani odborov DZ za infrastrukturo in za finance so zavrnili predlog sklepa, s katerim so želeli v SDS finančnemu ministrstvu naložiti, da SDH pozove k pripravi študije o posledicah zaprtja Teša in Premogovnika Velenje za gospodarstvo in državljane. Kot je zagotovila državna sekretarka Tina Seršen, se na to obdobje že intenzivno pripravljajo.

LJUBLJANA - Maja se je nadaljevala medletna rast blagovne menjave, a je bila bistveno bolj umirjena kot aprila, je objavil statistični urad. Izvoz blaga je bil maja medletno večji za 2,4 odstotka, uvoz pa za 5,1 odstotka. Rast še naprej poganja izključno trgovanje z nečlanicami EU, ki je bilo zaradi t. i. poslov oplemenitenja medletno večje za več kot desetino.

LJUBLJANA - Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil s poročilom o delu policije v letu 2023. V razpravi so se vrstila številna opozorila o kadrovski problematiki na policiji in o problematiki medvrstniškega nasilja. Delež mladoletniške kriminalitete je bil glede na celoto lani najvišji v zadnjih desetih letih.

CELJE/LJUBLJANA - Na celjskem sodišču bi se z zaslišanjem osmih prič moralo nadaljevati sojenje materi še ne dveletnega dečka, ki je lani umrl v razgretem vozilu v Svetem Lovrencu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Pravosodni policisti zaradi kadrovske stiske slednjega niso privedli, zaradi česar je sodnica Maja Manček Šporin prebrala protestno izjavo. Na ministrstvu za pravosodje obžalujejo, da se kljub vsem ukrepom zaradi naraščanja števila zaprtih oseb, povečuje število odpovednih spremstev na sodne obravnave, kar da je skrajni ukrep. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk pa je krivdo za to pripisal upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, vsem nekdanjim ministrom in vladi, saj se nobena doslej ni lotila zagotavljanja spodobnega števila pravosodnih policistov in primernega plačila za njihovo delo.

VRTOJBA - V prometni nesreči, ki se je okoli 9.30 zgodila na vipavski hitri cesti, sta umrli dve osebi, 40-letni voznik kombija in otrok, ki je sedel spredaj desno, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica. Sedem drugih mlajših sopotnikov v kombiju je poškodovanih, odpeljali so jih na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, po prvih podatkih niso v življenjski nevarnosti. Po za zdaj zbranih podatkih je voznik kombija, državljan Francije, trčil v tovorno vozilo. Hitra cesta je bil med Šempetrom in Vrtojbo proti Italiji dlje časa zaprta.

LJUBLJANA - V četrtkovem požaru v Regijskem centru za ravnanje z odpadki na območju Viča je pogorelo za približno 400 kubičnih metrov odpadnega kosovnega materiala, med njimi mize in stoli. Posredovalo je 76 gasilcev in 26 vozil, materialna škoda znaša približno 20.000 evrov. Do požara je prišlo zaradi samovžiga na vrhu kosovnih odpadkov. Zbirni center kot RCERO Ljubljana nemoteno obratujeta naprej.

ap/msc/mo/lad/vi/mlu/av/gm/bg/lem/da/apo/vte/npe/mde/tz/ap
© STA, 2024