Pregled - Slovenija, 3. 7. (sreda)

Ljubljana, 3. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 3. julija.

LJUBLJANA - Po posvetu vodij parlamentarnih strank o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu na volitvah v DZ je premier Robert Golob ocenil, da je ta uresničljiva. Ker je zanjo potrebna dvotretjinska večina v DZ, je jeziček na tehtnici NSi, ki predlaga povečanje števila volilnih enot in izvoljenih poslancev. SDS predlogom nasprotuje.

LJUBLJANA - Skupina 32 poslancev opozicijskih strank SDS in NSi je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa vlade o priznanju Palestine, ki ga je DZ sprejel 4. junija. Koaliciji med drugim očitajo, da je kršila ustavo in poslovnik DZ. SDS je 3. in 4. junija - pred in med izredno sejo DZ - dvakrat vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine in sedaj znova zatrjuje, da bi zaradi tega lahko DZ o tem po zakoniti poti glasoval šele po 30 dneh. Pri Levici in Gibanju Svoboda menijo, da je postopek potekal po poslovniku.

BRDO PRI KRANJU - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v najnovejšem gospodarskem pregledu za Slovenijo, ki ga je na Brdu pri Kranju predstavil generalni sekretar organizacije Mathias Cormann, svetuje vladi nadaljnje reforme, predvsem na področju pokojninskega in zdravstvenega sistema, pa tudi plač v javnem sektorju. Izzive prav tako vidi na stanovanjskem trgu, razogljičenju gospodarstva ter enakosti spolov. Premier Robert Golob je povedal, da je vlada odločena vztrajati z reformami, načrtovane ukrepe pa namerava dati v presojo OECD.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvem polletju beležil 346 milijonov evrov primanjkljaja, brez neposrednega učinka interventnih ukrepov pa bi ta znašal 60 milijonov evrov, na podlagi predhodnih podatkov ugotavlja fiskalni svet. Rast prihodkov je predvsem zahvaljujoč davku od dohodkov pravnih oseb in dohodnini precej višja kot lani, višja pa je tudi rast odhodkov, a je razlika v primerjavi z enakim lanskim obdobjem manjša. Fiskalni svet obenem opozarja, da je preglednost javnih financ slabša kot pred epidemijo covida-19, kar otežuje načrtovanje in spremljanje fiskalne politike. Vlado poziva, naj k pripravi jesenskih proračunskih dokumentov pristopi bolj odgovorno.

LJUBLJANA - Na zavodu za zaposlovanje je bilo ob koncu junija registriranih 43.369 brezposelnih, kar je 1,6 odstotka manj kot maja in 6,1 odstotka manj kot junija lani. Gre za novo najnižje število v samostojni Sloveniji. V prvih šestih mesecih skupaj je bilo povprečno število brezposelnih za 6,7 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA - Napoved interventnega zakona glede upravnih enot je v torek dodatno zmotila izrekanje o stavkovnem sporazumu, je za STA dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Pojasnil je, da bo podatke o odločitvi vseh upravnih enot najverjetneje imel v četrtek zjutraj. Je pa sindikalna stran dobila tudi pojasnila, kakšne spremembe so v pripravi. Interventni zakon naj bi po neuradnih informacijah vključeval odpravo krajevne pristojnosti za obravnavo vlog tujcev za delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje, poenostavili postopke pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce.

LJUBLJANA - Pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah v javnem sektorju se bodo na različnih ravneh nadaljevala tudi v tem in prihodnjem tednu. Kjer so še narazen, bodo poskušali zbližati stališča, cilj pa je, da se pred poletnimi dopusti uskladijo o ključnih vprašanjih. Med njimi sta časovnica implementacije tega, kar se bodo dogovorili, oz. dinamika izplačil in usklajevanje plač z inflacijo.

LJUBLJANA - Predsednik Odbora DZ za zunanjo politiko Predrag Baković je zavrnil širitev dnevnega reda današnje seje OZP s točko obravnave varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Pojasnil je, da bi bilo to v nasprotju s poslovnikom, saj odbor ni prejel besedila sporazuma in o vsebini ne more razpravljati. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je medtem potrdil, da so pogajanja o sporazumu v teku, z vsebino pa bo OZP seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je sprejel vladni predlog spremembe zakona o pomoči ribičem. Ta predvideva spremembo člena o nadomestilih za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in člena o pravni pomoči ribičem spričo kazni, ki jim jih za ribolov v morju, ki po arbitraži pripada Sloveniji, izdaja Hrvaška. Po mnenju odbornikov iz vrst SDS med vladnim predlogom in predlogom, ki ga je pred časom v obravnavo vložila SDS, ni bistvenih razlik. Vladi ob tem med drugim očitajo, da doslej ni naredila nobenega koraka v smeri rešitve vprašanj, povezanih s hrvaškim nespoštovanjem arbitraže.

PARIZ - Škof v francoskem romarskem središču Lurd Jean-Marc Micas je v torek sporočil, da mozaiki nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki ga je več redovnic obtožilo spolnih zlorab, na pročelju Bazilike Rožnega venca v Lurdu zvečer med marijansko procesijo ne bodo več osvetljeni. Ob tem je poudaril, da je to prvi korak, saj meni, da bi bilo mozaike bolje odstraniti in tako zagotoviti, da lahko lurdsko svetišče sprejme vse, zlasti tiste, ki trpijo, vključno z žrtvami spolnih zlorab in napadov, tako otroke kot odrasle.

LJUBLJANA - Generalni direktor Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana Andraž Jakelj je v torek podal odstopno izjavo, so za STA sporočili z inštituta. Jakelj je v odstopni izjavi, ki jo je posredoval predsedniku sveta OI Tomažu Slani, zapisal, da z mesta odstopa z 31. avgustom in da se odpravlja novim izzivom naproti, razlogov za odstop pa ni navedel. Jaklja bodo razrešili na četrtkovi seji sveta onkološkega inštituta.

Brežice - Policija je v zvezi z nasilnim dogodkom na Osnovni šoli Velika Dolina, ko je učenec močno poškodoval devetošolca, na pristojno tožilstvo podala kazenski ovadbi zoper dva mladoletnika. Osumljena sta kaznivega dejanja nasilništva, eden pa tudi neupravičenega slikovnega snemanja. Da napadalec ni deloval sam, je policija ugotovila s pomočjo posnetka napada na omrežju TikTok, poroča TV Slovenija.

LJUBLJANA - Ministrstvo za obrambo je v vojašnici Edvarda Peperka predstavilo 19 projektov na področju obrambe, ki jih razvija devet visokotehnoloških slovenskih podjetij. Pristojni minister Marjan Šarec je izpostavil, da je Slovenska vojska v fazi nujne modernizacije. Poudaril je pomen vlaganja v raziskave in razvoj, še posebej v lastno obrambno industrijo.

KRANJ - Po skoraj 40 letih čakanja sta občini Kranj in Šenčur dobili novo povezovalno cesto Britof-Hotemaže. Ta bo močno pripomogla k razbremenitvi lokalnih cest, so se ob današnjem odprtju ceste strinjali infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek ter župana omenjenih občin Matjaž Rakovec in Ciril Kozjek. Odprtje nove ceste je pospremil protest kmetov, ki so nezadovoljni, da na njej velja prepoved vožnje s traktorji. Ministrica je dejala, da bodo to prepoved še enkrat preverili.

JUBLJANA - V Slovenskem etnografskem muzeju je od torka dalje na ogled drugi del stalne razstave Človek in čas. Razstava podnaslovljena Od ponedeljka do večnosti se osredotoča na človekovo dojemanje, razumevanje in občutenje časa. Odprli so jo po navedbah muzeja kot popotnico SEM v novo stoletje delovanja. V petih vsebinskih sklopih si je na razstavi mogoče ogledate številne predmete, fotografije in filme, ki prikazujejo različne odtenke časa. Prvi del razstave, ki govori o času Človek in čas: Prvih 100, je bil odprt lani, ko je muzej obeleževal stoletnico delovanja.

NOVA GORICA - V Tolminu se je s koncert glasbenikov impro kolektiva Meshalka začel 25. mednarodni umetniški in glasbeni festival Sajeta. Festival do 7. julija ponuja približno 30 koncertov izvajalcev iz 17 držav. Vodja festivala Sajeta in predsednik zveze Mink Tolmin Janez Leban je nedavno za STA povedal, da gre večinoma za ekskluzivne koncerte. Kot je še povedal, so z letošnjim festivalskim repertoarjem želeli narediti presek vseh 25 let, zato so postregli z raznoliko bero nastopajočih.

ako/ako
© STA, 2024