Pregled - Slovenija, 2. 7. (torek)

Ljubljana, 2. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 2. julija.

LJUBLJANA - Vladni predlog stavkovnega sporazuma so za zdaj potrdili zaposleni na 18 upravnih enotah, osem upravnih enot je bilo proti, odločitev 20 upravnih enot pa še ni znana, je za STA dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Če bodo upravne enote stavkovni sporazum podpisale, bodo stavko na teh enotah zamrznili, je še dejal. Med upravnimi enotami, ki so sprejele predlog sporazuma, je tudi največja, Upravna enota Ljubljana.

LJUBLJANA - Vodstva koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice so na popoldanskem sestanku razpravljala o aktualnem političnem dogajanju in načrtih dela za jesen. Koalicijski partnerji so z izplenom sestanka zadovoljni, po koncu so ga označili za vsebinskega. Delo za jesen bodo začrtali na koalicijskem vrhu konec poletja, še pred začetkom parlamentarnih počitnic pa se obeta interventni zakon, s katerim bo vladna koalicija poskušala reševati razmere na upravnih enotah.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je napovedala vnovično vložitev interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, tokrat zaradi ugotovitev računskega sodišča, da lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. V odzivu so na ministrstvu to že zanikali. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je medtem objavil drugi javni poziv za izposojo računalnikov.

LJUBLJANA - Pravosodno ministrstvo je k osnutku revizijskega poročila računskega sodišča, ki se nanaša tudi na nakup stavbe na Litijski, podalo pisno pojasnilo. Revizijskim razkritjem ni nasprotovalo, saj je trenutno vodstvo s potekom posla seznanjeno le na podlagi razpoložljive dokumentacije in razlogov za izpodbijanje niti ne more podati. Na ministrstvu za finance pa so poudarili, da predlog revizijskega poročila še ni dokončen in se lahko še spremeni. Revidiranci se namreč še niso odzvali na ugotovitve iz poročila in pojasnili morebitnih očitkov, dokument pa je v tej fazi označen s stopnjo zaupno, so navedli.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta sredi julija nastopil mandat evropskega poslanca, prenehala pa mu bo ministrska funkcija. A premier Robert Golob bo, kot kaže, z iskanjem Šarčevega naslednika še nekoliko počakal, saj da Šarca do odhoda v Bruselj čaka še dokončanje nekaterih nalog.

LJUBLJANA - V šolskem sindikatu Sviz pričakujejo, da bodo krovna pogajanja o plačni reformi sklenjena tako, da bodo sindikati z njo zadovoljni in da se bo 1. januarja 2025 nov plačni sistem v javnem sektorju lahko uveljavil. "Če pa do tega ne bi prišlo, je mogoče napovedati vročo jesen," je dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA - Kandidatka za namestnico predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Martina Divjak se je v predsedniški palači predstavila javnosti. Prisega na preventivni boj proti korupciji in nepoštenim praksam, ob čemer je med drugim izpostavila krepitev komuniciranja z javnostmi in intenzivno delo z uradniki.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je v obravnavi pobude družbe Soča rafting razveljavilo del odloka o plovbnem režimu na Soči na območju občine Kobarid, ki se nanaša na pooblaščene osebe za nadzor spoštovanja odloka. Ostali obravnavani deli odloka so po mnenju ustavnih sodnikov skladni z ustavo. Pobudo za presojo ustavnosti zakona o plovbi po celinskih vodah pa je sodišče zavrglo.

PIRAN - Dolgotrajna obnova Jernejevega kanala v Seči, kjer so se skozi desetletja nabirala zapuščena polovila, je v zaključni fazi. Kanal je obnovljen, ob njem je že odprt tudi novi mostovž. Piranska občina je že pridobila uporabno dovoljenje, zdaj čakajo le še obratovalnega. S tem bo kanal v celoti zaživel.

LJUBLJANA - Na Vodnikovi domačiji Center se je z razpravo na temo poezije in šale pričel 21. Pranger - festival kritike, prevoda in branja poezije. Dogajanje se bo nato preselilo v Rogaško Slatino, kjer bodo potekale kritiške razprave. Društvo slovenskih pisateljev bo v petek podelilo Stritarjevo nagrado obetavnemu kritiku ali kritičarki.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek, ki ga je vodila v zvezi s sumom nepravilnosti pri izboru izvajalca za pesem Evrovizije 2024. Pri izvedbi postopka izbora je zaznala korupcijska tveganja, zato je RTV Slovenija izdala več priporočil. RTV Slovenija je v odzivu za STA izpostavila, da bodo dosledno spoštovali priporočila KPK. Ta kakršnegakoli suma domnevnih vplivanj oz. privilegiranja izbrane izvajalke na podlagi razpoložljivih informacij ni potrdila, prav tako ne drugih kršitev iz lastnih pristojnosti, zato je postopek ustavila.

tz/tz
© STA, 2024