Pregled - Slovenija, 1. 7. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 1. julija.

LJUBLJANA - Nastajajoča proračunska predloga za 2025 in 2026 zagotavljata potrebna sredstva za realizacijo najpomembnejših koalicijskih zavez in izvedbo vseh bistvenih obljubljenih reformnih dejavnosti, je po proračunski seji vlade dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Vlada bo tako s proračunoma zagotovila sredstva za izvedbo zdravstvene reforme, reforme sistema plač v javnem sektorju, zagotovljena bodo tudi napovedana sistemska sredstva za izvedbo gradnje javnih najemnih stanovanj in sredstva za obnovo po lanski katastrofalni ujmi. Predloge proračunskih dokumentov bo potrjevala septembra.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je izdalo predlog poročila revizije zaključnega računa proračuna za leto 2023, v okviru katere je preverjalo tudi pravilnost izvedbe nakupa stavbe na Litijski. Kot je razvidno iz osnutka revizijskega poročila, ki ga je neuradno pridobila STA, računsko sodišče med drugim ugotavlja, da ministrstvo za pravosodje pri pripravi proračuna za leto 2023 nakupa stavbe ni načrtovalo, zanj ni imelo zagotovljenih sredstev in investicijske dokumentacije, a je kljub temu začelo izvajati aktivnosti, povezane z nakupom, tako je ministrstvo ravnalo v nasprotju z zakonom o javnih financah. Ugotovitve računskega sodišča letijo tudi ministrstvo za finance, ki je k takšni vlogi podalo pozitivno mnenje, kljub temu, da pogoji za to niso bili izpolnjeni.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o pripravi sklica zadnje redne seje DZ pred parlamentarnimi počitnicami. Na dnevnem redu seje, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, sta tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi in predlog interventnega zakona za več kadrov v dolgotrajni oskrbi.

LJUBLJANA - Strokovna delovna skupina pod vodstvom Janeza Vogrinca je pripravila končni predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 in ga predala ministru za izobraževanje Darju Feldi. Predlog prinaša nekatere spremembe na področju predšolske vzgoje in srednješolskega izobraževanja, pa tudi pri poučevanju učencev priseljencev. Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič pozdravlja predlog sprememb na področju poučevanja učencev priseljencev, poudarja pa, da pristojni na področju šolstva ne bi smeli delati le lepotnih popravkov.

LJUBLJANA - Po zaključku rušitve severnega dela železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto je ta vpadnica v središče Ljubljane na odseku med Vilharjevo cesto in Trgom OF spet prevozna. Še vedno sicer velja delna zapora, saj sta prevozna po dva pasova v vsako smer, za kolesarje in pešce pa je vnovič vzpostavljen poseben koridor. Tako bo predvidoma do konca leta.

LJUBLJANA - Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči zvišala za 3,4 centa na 1,479 evra za liter. Liter dizla bo dražji za 5,2 centa, nova regulirana cena pa bo 1,507 evra za liter. Zvišala se bo tudi cena kurilnega olja, in sicer za 5,6 centa na 1,145 evra za liter.

LJUBLJANA - Zavarovalnica Triglav je sprejela ponudbo ministrstva za zdravje o izplačilu skoraj 11 milijonov evrov razlike zaradi lanskoletne regulacije višine cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vlada je namreč po lanskih napovedih podražitev višino dopolnilnega zavarovanja omejila na 35,67 evra, kasneje pa preoblikovala. Nadomestili bosta prejeli tudi zavarovalnici Generali in Vzajemna, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Vzajemna je zahtevala 14,14 milijona evrov, Generali pa 8,36 milijona evrov. Tudi tema zahtevama je ministrstvo za zdravje ugodilo.

PRIŠTINA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se mudi na uradnem obisku na Kosovu, kjer je po srečanju s kosovskim kolegom Glaukom Konjufco dejala, da Slovenija podpira evropsko perspektivo Kosova in članstvo v Svetu Evrope. To je po njenem ključno za ohranjanje miru, varnosti in stabilnosti na Kosovu, v širši regiji in v Evropi. Klakočar Zupančič bo ob drugem dnevu obiska na Kosovu v torek obiskala še bazo Kfor v Prištini ter se srečala s tamkajšnjimi pripadniki slovenske vojske.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti je ocenil, da je uredba o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede diskriminatorna. Uslužbenci, ki dela niso opravljali več kot šest mesecev, so lahko ocenjeni le, če je to bilo zaradi poškodbe pri delu, poklicne bolezni ali starševskega varstva. Zaradi te določbe so v slabšem položaju tisti javni uslužbenci, ki so z dela dolgo odsotni zaradi drugačnih zdravstvenih stanj, invalidnosti, starševstva in družinskega statusa, so zapisali pri Zagovorniku. Ministrstvu so priporočili, naj uredbo spremeni in odpravi diskriminacijo.

LJUBLJANA - V 86. letu starosti je minuli konec tedna umrl dolgoletni slovenski diplomat Jože Šušmelj, ki je bil med drugim jugoslovanski in kasneje slovenski generalni konzul v Trstu, ter dolgoletni član in predsednik slovenskega dela Stalne slovensko-italijanske komisije za uresničevanje določil Videmskega sporazuma. Premier Robert Golob je ob Šušmeljevi smrti poudaril njegovo vlogo pri čezmejnem sodelovanju in prizadevanja za slovensko manjšino v Italiji.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v okviru mednarodnega dneva žensk v diplomaciji v prostorih zunanjega ministrstva odprla razstavo Vplivne Slovenke brez ličil. Ob tem so slovenske in tuje diplomatke na okrogli mizi predstavile način življenja diplomatk, prednosti in slabosti ter izzive, s katerimi se soočajo.

LJUBLJANA - Policija je v prvih petih mesecih letos obravnavala 17.439 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo teh lani v istem času 15.703. Opazno je naraslo število državljanov Sirije, ki jih je kar šestkrat več kot leto prej in so predstavljali več kot tretjino vseh primerov. Za njimi so državljani Afganistana in Maroka.

CELJE - Celjsko višje sodišče je skoraj v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo tamkajšnjega okrožnega sodišča, ki je julija lani Sebastiena Abramova spoznalo za krivega umora nekdanjega dekleta Sare Veber marca 2015, je poročal spletni portal 24ur. Po informacijah odvetnika staršev umorjene Matjaža Šalovena so Abramovu kazen znižali za eno leto, na 26 let.

mo/mo
© STA, 2024