Pregled - Slovenija, 28. 6. (petek)

Ljubljana, 28. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 28. junija.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so po skoraj letu dni spet sedli za mizo Ekonomsko-socialnega sveta. Potem ko so podpisali deklaracijo o spoštovanju socialnega dialoga, so se med drugim lotili ukrepov v zdravstvu, davčnih sprememb in sprememb zakona o evidencah delovnega časa. Za vsa tri področja so ustanovili posebne delovne skupine.

KIJEV - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na obisku v Ukrajini z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim govorila o poti do miru. Pirc Musar je državi zagotovila podporo Slovenije, tudi v prizadevanjih za dosego pravičnega in trajnega miru, in napovedala, da bomo še naprej podpirali dejavnosti ukrajinske mirovne formule. Voditelja sta govorila tudi o pripravi varnostnega sporazuma med državama. Predsednica se je v prestolnici in v Buči poklonila žrtvam vojne. Državi sta podpisali memorandum o sodelovanju na področju podpore ukrajinskim otrokom, začasno razseljenim v Sloveniji.

BRUSELJ - Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da bodo novo vodstvo Evropske unije, ki ga bodo predvidoma sestavljali Ursula von der Leyen, Antonio Costa in Kaja Kallas, EU v nemirnih časih vodilo z veliko treznosti, modrosti in optimizma. Pozdravil tudi sklepe, ki so jih voditelji držav članic EU sprejeli o vojni na Bližnjem vzhodu, češ da so končno sprejeli dovolj jasna stališča.

LJUBLJANA - Medletna inflacija je junija znašala 1,5 odstotka, potem ko je bila junija lani 6,9-odstotna. To je najnižja rast cen po juniju 2021, ko je bila letna stopnja inflacije 1,4-odstotna, je objavil statistični urad. V primerjavi z majem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,4 odstotka.

LJUBLJANA - Javnofinančni primanjkljaj je v prvem letošnjem četrtletju znašal 309 milijonov evrov oziroma dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je objavil statistični urad. S tem je bil nižji kot pred letom dni, ko je nanesel 448 milijonov evrov oziroma 3,1 odstotka BDP. Javni dolg je bil konec marca pri 45,4 milijarde evrov oziroma 70,7 odstotka BDP.

LJUBLJANA - Upokojenci so na svoj račun skupaj s pokojninami za junij prejeli letni dodatek za letos. Zanje ima podoben pomen, kot ga ima za aktivno prebivalstvo regres. Dodatek bo letos za pet evrov višji kot lani, izplačan pa bo v razponu od 150 do 460 evrov. Tistim z nižjimi pokojninami pripada višji dodatek, tistim z višjimi pokojninami pa nižji.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na mesto generalnega sekretarja urada predsednice imenovala dosedanjega sodelavca v uradu Jana Kovačiča. Vodenje urada prevzema z julijem, ko to funkcijo zapušča dosedanji generalni sekretar Uroš Krek. Kovačič že deset let deluje na področju protokolarnih dogodkov in odnosov z javnostmi na najvišji državniški ravni, so danes sporočili iz predsedničinega urada.

LJUBLJANA - Vlada je na današnji dopisni seji za državni sekretarki v kabinetu predsednika vlade imenovala Petro Aršič in Metko Paragi. Aršič bo tako s 1. julijem v kabinetu prevzela področje strateškega komuniciranja, Paragi pa bo zadolžena za področje javnega zdravstva in javnega zdravja. Aršič je sicer strokovnjakinja na področju strateškega komuniciranja z dolgoletnimi izkušnjami v odnosih z javnostmi, političnih strategijah in kampanjah ter organizaciji dogodkov. Paragi je medtem doktorica znanosti temeljnih medicinskih ved, ki je več kot 30 let delovala v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

LJUBLJANA - Vlada je danes izdala odločbo o imenovanju Ane Komac za vršilko dolžnosti direktorja Urada vlade RS za narodnosti s 1. julijem, in sicer do imenovanja direktorja, vendar največ za šest mesecev, to je najdlje do 31. decembra, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Komac je sicer na uradu zaposlena od februarja letos, kjer deluje na področju romske tematike, na področju širše manjšinske tematike in človekovih pravic. Kot vršilec dolžnosti je vodenje urada z novim letom prevzel Rok Petje, ki se mu je mandat iztekel. Ker javni natečaj pri uradniškem svetu za izbiro direktorja urada za narodnosti še ni zaključen, je vlada morala znova imenovati vršilca dolžnosti direktorja.

LJUBLJANA - Na Darsu ob začetku turistične sezone in prometno najbolj obremenjenega obdobja, v katerem je pričakovati tudi okvare vozil, opozarjajo, da na avtocestnem omrežju patruljirajo avtovleke, ki niso njihovi pogodbeni partnerji. V tej luči so pripravili več nasvetov, kako ravnati v primeru okvare vozila na avtocesti ali hitri cesti.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo je sprejel resolucijo o nacionalnem programu za kulturo za obdobje med letoma 2024 in 2031. Za resolucijo je glasovalo osem poslancev, trije so bili proti. Vlada je predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo sprejela konec maja. Njeno osnovno vodilo je jasna vizija kulture kot središčne politike solidarne in trajnostne družbe. Na ministrstvu za kulturo ocenjujejo, da gre za razvojni dokument, ki določa javni interes na področju kulture in ključne strateške prioritete ter usmeritve na področju investicij.

ap/mo/bg/apo/tz/lad/blm/tv/mlj/nak/tzu/spo/lem/vi/av/ap
© STA, 2024