Pregled - Slovenija, 24. 6. (ponedeljek)

Ljubljana, 24. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 24. junija.

LJUBLJANA - Ob 33. obletnici osamosvojitve in pred dnevom državnosti so po Sloveniji potekale številne slovesnosti. Vrhunec je bila tudi letos osrednja državna proslava, na kateri je bila slavnostna govornica predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta je v trenutnih negotovih časih in ob temnih oblakih na obzorju izpostavila pomen skupnosti v vseh njenih podobah. Izzive lahko po njenem prepričanju premagamo le skupaj, zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost. Še pred tem sta se na slavnostni seji sestala državni zbor in državni svet. Podpredsednica DZ Meira Hot je spomnila, da je bila temelj uspeha samostojnosti enotnost, ob strahu pred prihodnostjo pa je po njenem prepričanju znova čas za pogum prelomnih časov slovenske državnosti. Predsednik DS Marko Lotrič pa je poudaril, da moramo biti Slovenci veseli in hvaležni, da smo med srečnimi narodi, ki lahko živijo v svoji državi in v miru. Predsednica republike je pred tem v predsedniški palači gostila tudi svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991.

LJUBLJANA - Šolarji so še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli so zaključna spričevala in odšli na težko pričakovane najdaljše počitnice v letu. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda se je v poslanici zahvalil vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Najpomembnejše je, da z znanjem rastejo srčnost, človečnost in odprt pogled na svet, je zapisal. Še posebej se je zahvalil šolarjem, ki so priskočili na pomoč sošolcem v stiski, povzdignili glas proti krivici, polepšali dan s prijazno besedo in prispevali k pozitivnemu vzdušju v razredu. K pouku se bodo znova vrnili 1. septembra.

LJUBLJANA - Ministrstvo za javno upravo je posodobilo seznam bistvenih nalog za uresničevanje delovanja upravnih enot med stavko, med katere je med drugimi uvrstilo tudi naloge izdaje gradbenih dovoljenj, izdaje odločb o legalizaciji in naloge izdaje uporabnih dovoljenj. Število stavkajočih upravnih enot je vse manjše, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu je 14. junija končala revizijo nakupa stavbe na Litijski, so za STA potrdili na ministrstvu. Vodja službe Suzana Hötzl je ugotovitve predala aktualni ministrici Andreji Katič in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja Saši Renko. Vsebino revizije bodo komentirali v tem tednu, so napovedali. Spletni portal 24ur, ki je poročilo pridobil neuradno, navaja, da "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba". Revizija po poročanju portala navaja, da so "nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske rezerve". Švarc Pipan se bo na ugotovitve uradno odzvala, ko se bo z njimi seznanila. Je bila pa za STA do medijskih informacij o vsebini revizije kritična, saj da s prstom kaže na tiste, ki so zagotovili sredstva, ne pa na tiste, ki so odločevalce "zavedli s prevaro, prirejeno in ponarejeno dokumentacijo".

LJUBLJANA/LUXEMBOURG - Varnostni sporazum z Ukrajino je še v fazi usklajevanja, saj so imeli v Kijevu zadržke glede osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so za STA povedali v kabinetu predsednika vlade. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer v soboto napovedala, da bo omenjeni sporazum podpisala ta teden ob obisku v Kijevu. Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je potrdila, da pogajanja še niso končana, tako da dokument ta teden še ne bo pripravljen za podpis. Pojasnila je, da gre za pravno nezavezujoč akt, ki ga lahko podpiše "praktično kdor koli z vrha države".

LJUBLJANA - Kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je bil na listi stranke Vesna izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu, se je v anketi Mediane za POP TV zavihtel na vrh lestvice priljubljenosti politikov. Tesno za njim je na drugem mestu dlje časa najbolj priljubljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu pa predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han. Med strankami SDS še naprej vodi pred Gibanjem Svoboda, NSi, SD, zunajparlamentarna Vesna se je zavihtela na peto mesto pred Levico.

LJUBLJANA - Rezultati junijske javnomnenjske raziskave Vox populi za Dnevnik kažejo, da bi največ, 23,8 odstotka glasov prejela SDS. Gibanje Svoboda bi izbralo 14,6 odstotka vprašanih. Sledijo SD s 7,2 odstotka, NSi s 6,1 odstotka in Levica 4,9 odstotka podpore. 29,1 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volili, pet odstotkov vprašanih se volitev ne bi udeležilo, 4,2 odstotka vprašanih pa bi izbralo katero od drugih strank. Delo vlade je sicer kot neuspešno ocenilo 62,4 odstotka vprašanih. Najbolj utemeljen pa je po mnenju vprašanih očitek o slabih razmerah v zdravstvu. Na prvem mestu ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA - Največja podjetja v Sloveniji po lanskih prihodkih so Petrol, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Belektron. Prvo deseterico lestvice, ki jo je objavil časnik Delo, sestavljajo še Gen-I, Gorenje, Krka, Lek, Mercator, Geoplin in Impol. Prva štiri mesta so zasedla podjetja iz energetskega sektorja, kar je po navedbah Dela vsaj deloma tudi posledica visokih cen energije.

LJUBLJANA - Turistični nastanitveni obrati so maja zabeležili 596.418 prihodov turistov, ki so skupaj ustvarili nekaj manj kot 1,4 milijona prenočitev. To je 16,9 oz. 14,7 odstotka več kot maja lani. V prvih petih mesecih je bilo prihodov 1,9 milijona oz. 6,7 odstotka več, prenočitev pa 4,8 milijona oz. 4,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, je objavil državni statistični urad.

LUXEMBOURG - Zunanja ministrica Fajon se je na zasedanju zunanjih ministrov EU zavzela za vzpostavitev rednega političnega dialoga z državami Zahodnega Balkana. Ob tem je poudarila, da od partnerjev v regiji pričakujejo, da bodo podpirali "ključne vrednote EU, vključno s skupno zunanjo in varnostno politiko". Ta tema je bila v ospredju delovnega kosila ministrov EU s kolegi iz šestih zahodnobalkanskih držav.

PRIŠTINA - Minister za obrambo Marjan Šarec se je pred dnevom državnosti mudil pri slovenskih vojakih na Kosovu, ki delujejo v okviru misije Kfor. Šarec je ob tej priložnosti pripadnikom Slovenske vojske (SV) podelil čine in priznanja za opravljeno delo. V pogovoru s predstavniki Kforja se je seznanil tudi z varnostnimi razmerami na območju.

LJUBLJANA - Šest dni pred odhodom na olimpijski kvalifikacijski turnir v Grčijo je slovenska moška košarkarska reprezentanca v polni igralski zasedbi. Soigralcem se je namreč pridružil prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić. Selektor Aleksander Sekulić ima tako na seznamu 15 košarkarjev, potnike za Pirej pa bo določil tik pred odhodom na turnir.

LJUBLJANA - Medtem ko je RTV Slovenija odstopila od tožbe proti umetnici Svetlani Makarovič zaradi satirične pesmi Utrip laži, v tožbi proti Makarovič ostaja novinar RTV Slovenija Jože Možina. Ta meni, da ni sprememb glede tožbe in argumentov. Makarovič ga je v odzivu povabila na svoj prihodnji koncert Nosil bom rdečo zvezdo. Sodni postopek s tožnikom Možino in Makarovič kot toženo stranko se bo zaradi domnevnega obrekovanja v njeni satirični pesmi Utrip laži tako jeseni nadaljeval. V tožbi je Makarovič očitana prekoračitev pravice do časti in dobrega imena, zahteva se tudi opravičilo, objava sodbe in plačilo 2000 evrov odškodnine.

jes/jes
© STA, 2024