Pregled - Slovenija, 21. 6. (petek)

Ljubljana, 21. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 21. junija.

LJUBLJANA - Ministrstvo za javno upravo je zavrnilo nekatere navedbe sindikatov o stanju na upravnih enotah. V odzivu so poudarili, da vodijo dialog z zaposlenimi, si prizadevajo za boljši dostop do javnih storitev tudi med stavko in iščejo rešitve za boljši plačni sistem zaposlenih. Vlada za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju predvideva več kot milijardo evrov. Sindikatom je predlagala uvedbo delovnih mest referentov in višjih referentov na upravnih enotah, ki bi bili uvrščeni v višji plačni razred od primerljivega delovnega mesta na ministrstvu.

LJUBLJANA - Da bi izrazili nezadovoljstvo s postopkom in vsebino pogajanj za dvig plač v državnem upravljavcu avtocest in hitrih cest, je okoli 200 delavcev Darsa v Ljubljani pred upravno stavbo podjetja organiziralo protestni shod. Protest je potekal pod okriljem Sindikata delavcev Darsa, ki ta teden z upravo ni podpisal dogovora o novem dvigu plač. V upravi Darsa so pojasnili, da so po več sestankih v zadnjih dveh mesecih s sindikati sprejeli dogovor o delni ugoditvi zahtevam glede zvišanja plač.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije pozdravlja napoved sprememb zakonodaje na področju nezdružljivosti funkcij funkcionarjev, so zapisali v sporočilu za javnost. Ministrstvo za pravosodje je spremembe napovedalo, saj menijo, da pravne ureditve nezdružljivosti in prenehanja funkcije ustavnega sodnika v primeru kršitve nezdružljivosti v praksi ni mogoče izvesti.

BREŽICE/NOVO MESTO - Brežiški občinski svet je v luči nedavnega nasilja na Osnovni šoli Velika Dolina na četrtkovi izredni seji obsodil vsakršno medvrstniško nasilje, notranje ministrstvo pa pozval k zagotovitvi dodatnih policistov v občini. V njej se namreč po besedah župana Ivana Molana soočajo s perečo romsko problematiko, policistov, ki bi jo reševali, pa je premalo. O romskih vprašanjih so v Novem mestu razpravljali tudi župani jugovzhodne Slovenije in Posavja. Ob tem so opozorili, da se stanje na tem področju še naprej poslabšuje, država pa naredi premalo, da bi zajezila nasilje in kriminal, ki ga povzročajo nekateri Romi.

LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrl sodnik sodišča EU Marko Ilešič, ki je to funkcijo opravljal od leta 2004. V tem času je bil tudi predsednik njegovega drugega senata. Pravosodno ministrstvo je ob smrti spomnilo na njegove izjemne karierne dosežke in ga označilo za velikana na področju prava. Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je poudarila svojo hvaležnost, da je znanje nesebično razdajal. Premier Robert Golob je izpostavil njegov prispevek k evropskemu pravosodju.

TRST - Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal z novoizvoljenimi župani v pokrajinah Trst in Gorica. Na srečanju je beseda tekla o temah, ki obe strani meje združujejo in povezujejo, poudarek pa je bil tudi na ohranjanju slovenskega jezika na tem ozemlju. Prav zato želijo stimulirati predvsem mlade, ki se šele odločajo za študij, da bi se morebiti odločili za študij pedagogike oz. slovenistike. V ta namen Arčon izključuje ustanovitve štipendije za te študije.

LJUBLJANA - Povprečna plača za april se je v primerjavi z marcem zvišala tako v javnem kot zasebnem sektorju. V bruto znesku je nanesla 2343,89 evra, kar je nominalno 1,3, realno pa 0,3 odstotka več kot marca. Povprečna neto plača za april je znašala 1487,66 evra in je bila od plače za marec nominalno višja za 1,2, realno pa za 0,2 odstotka, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Stanovanjske nepremičnine so bile v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni za 1,2 odstotka dražje, na letni ravni pa za 6,3 odstotka dražje, je objavil državni statistični urad. Objavljeni so bili tudi revidirani podatki za leto 2023, ki so pokazali, da je bilo lani prodanih 840 novih stanovanjskih nepremičnin oz. 515 več od prvotne objave. Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvem četrtletju sicer za 93,5 odstotka višje, kot znaša povprečje leta 2015, so izračunali statistiki.

LUXEMBOURG - Finančnega ministra Klemna Boštjančiča ne skrbi sodelovanje s skrajno desno vlado v Franciji, če bi na volitvah zmagal Nacionalni zbor. Kot je dejal za Politico, so odnosi med ministri v večji meri odvisni od osebnosti kot od politične usmeritve. Na ministrstvu so v odzivu poudarili pomen sodelovanja, vrednot skrajne desnice pa da minister ne deli. V SD in Levici so v odzivu na te izjave poudarili lastno zaskrbljenost glede vzpona skrajne desnice. Predsednika SD Matjaža Hana je zmotila tudi izjava, da se bolje razume s finančnimi ministri drugih držav kot s kolegi v vladi.

DUNAJ - "Pri širitvi na Zahodni Balkan gre za zdaj ali nikoli," je poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je v Avstriji skupaj s kolegi iz več evropskih držav udeležila evropskega foruma Wachau. Z njo se je strinjal tudi gostitelj, avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Fajon je ob tem pozdravila pobudo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, ki se je prav tako pridružil srečanju v Avstriji in predlagal, da bi v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov EU sodelovali tudi ministri držav Zahodnega Balkana.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik ni povsem zadovoljen niti z novim predlogom zakona o osebni asistenci, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V priporočilih svari, da bi predlog neutemeljeno in neupravičeno zožil krog upravičencev in poslabšal položaj ljudi z invalidnostmi.

MARIBOR - Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je po ocenah v prvih petih mesecih letošnjega leta pridelal okoli 6,6 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki. Svet zavoda je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo predlagani ukrepi za izboljšanje poslovanja dopolnjeni z dodatnimi ukrepi s ciljem, da se obvladuje likvidnost kliničnega centra.

LJUBLJANA - V Moderni galeriji je vrata odprl 10. trienale sodobne umetnosti - U3. Pod naslovom Proti toku časa predstavlja dela, ki so nastala v zadnjih petih letih in vzpostavljajo relacijo do slovenskega umetnostnega prostora. Hkrati je neposreden odsev današnjega časa, ki ne sme biti razumljen kot linearna struktura ampak kot ciklična entiteta.

MARIBOR - V Mariboru se je začel 32. Festival Lent, ki se letos vrača na nabrežje, po katerem je poimenovan. Eno od prizorišč je namreč na novem trgu ob Hiši najstarejše trte na prenovljenem Lentu. Glavni oder pa še vedno ostaja na Trgu Leona Štuklja.

ako/ako
© STA, 2024