Društvo koroških slovenskih pravnikov kritično do poročila o položaju manjšine

Celovec, 21. junija - Društvo koroških slovenskih pravnikov je kritično do poročila o položaju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, ki ga je ta teden predstavil deželni glavar Peter Kaiser. Po besedah predsednika društva Rudija Vouka sta problematična predvsem termin objave in pa, da je nekritično napisano, je danes poročala avstrijska radiotelevizija ORF.

"To poročilo nastaja tako rekoč brez diskusije s predstavniškimi organizacijami koroških Slovencev," je za slovenski program avstrijske javne radiotelevizije ORF povedal Vouk in dodal, da predstavnike omenjenih organizacij v deželni zbor povabijo šele sredi poletja, ko ta tema nikogar ne zanima.

Po njegovih besedah je sedmi člen avstrijske državne pogodbe, ki ureja pravice Slovencev na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, v poročilu omenjen zgolj v opombi. "Se pravi, centralnega določila manjšinske zaščite (...) se pravzaprav sploh ne obravnava," je poudaril.

Celostno gledano je poročilo po oceni Vouka sicer korektno, vendar nekritično. "Na primer priporočila evropskih ministrskih komitejev v okviru monitoringa po okvirni konvenciji so omenjena, ni pa omenjeno, da niti eno od teh priporočil do danes ni bilo uresničeno," je izpostavil.

V poročilu je prav tako omenjeno, koliko dvojezičnih tabel je bilo postavljenih, ne pa tudi, koliko jih še manjka. Enako velja tudi za pomanjkanje dvojezičnih uradnikov. Po mnenju Vouka je ravno kritičen pogled smisel takega poročila.

Dodal je še, da se za Slovence v Avstriji v zadnjem času ni spremenilo nič bistvenega, z izjemo dogovora o sofinanciranju dvojezičnih vrtcev iz zveznih sredstev.

Deželni glavar Kaiser je v ponedeljek na seji deželne vlade v Celovcu predstavil najnovejše poročilo o položaju slovenske narodne skupnosti na Koroškem, v katerem je izpostavil številne ukrepe glede spodbujanja rabe slovenščine kot uradnega jezika in razvoj ocenil kot pozitiven.

Kritična do poročila je tudi koroška Slovenka in poslanka Zelenih v avstrijskem parlamentu Olga Voglauer, ki je v izjavi po predstavitvi opozorila, da se potrebe za krepitev večjezičnosti le deloma upoštevajo.

msc/akt
© STA, 2024