Pregled - Slovenija, 20. 6. (četrtek)

Ljubljana, 20. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 20. junija.

MÜNCHEN - Slovenska nogometna reprezentanca je v 2. krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Nemčiji s Srbijo igrala neodločeno, 1:1. Potem ko so Slovenci v drugem polčasu prvi dali gol, so Srbi izenačili nekaj sekund pred koncem tekme. Na tribunah je tekmo spremljalo okoli 20.000 slovenskih ljubiteljev nogometa, s čimer je bil postavljen nov rekord obiska tekme Slovenije na tujih tleh.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zoper ustavnega sodnika Klemna Jakliča uvedla prekrškovni postopek. Ugotovila je, da Jaklič ustavnemu sodišču ni poročal o svojem statusu samostojnega podjetnika, kar bi po zakonu moral storiti. Komisija pa še vedno vodi postopek predhodnega preizkusa na področju premoženjskega stanja. Jaklič meni, da določba o prepovedi poslovanja za njegov primer ni relevantna.

BREŽICE - Sestanek predstavnikov treh ministrstev, občine in Osnovne šole Velika Dolina še ni prinesel končne rešitve glede učenca, ki je nedavno v šoli močno poškodoval devetošolca. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Janje Zupančič naj bi bila rešitev znana v nekaj dneh. Zakonske spremembe glede romskih vprašanj pa naj bi prišle jeseni.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je na 33. obletnico objave prve novice Slovenske tiskovne agencije v javno razpravo poslalo predlog novega zakona o STA. Njegov cilj je zagotovitev sistemske ureditve javne službe informiranja tako za potrebe medijev kot javnosti na način gospodarske javne službe, izhaja iz predloga. Predstavniki zaposlenih in vodstvo STA so v skupnem odzivu pripravo predloga novega zakona pozdravili.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pod drobnogled vzela poslovanje in upravljanje ljubljanskih vrtcev ter nekatere zadeve odstopila policiji in računskemu sodišču. Med drugim ravnateljici vrtca Galjevica očitajo favoriziranje določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev in s tem nesmotrne porabe javnih sredstev, piše Dnevnik.

MARIBOR - Odprli so Zdravstveno postajo Magdalena, ki so jo zgradili na mestu dotrajanih ambulant v Jezdarski ulici na Taboru. Po besedah direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jerneja Završnika gre za največjo investicijo v primarno zdravstvo v zadnjih treh desetletjih v mestu. Prve bolnike naj bi sprejela julija.

LJUBLJANA - Družba Gen energija, za zdaj edini investitor v novo nuklearko v Krškem (Jek 2), je predstavilo izsledke študij potresne varnosti, ki ugotavljajo, da parametri predvidene lokacije omogočajo varno obratovanje in proizvodnjo energije. Tudi dodatne geološke, geotehnične in seizmološke analize v širši Krški kotlini kažejo, da je območje, predvideno za Jek 2, z vidika potresne aktivnosti ustrezno.

LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) je s telekomunikacijskim operaterjem T-2 sklenil dogovor o poravnavi njegovega dolga. Na tej podlagi je sodišče narok za začetek stečajnega postopka nad T-2 preložilo na 20. avgust. V tem času naj bi SDH, T-2 in družba Telemach Slovenije, ki naj bi prevzela T-2, dorekli podrobnosti.

CELJE - Vodstvo podjetja Engrotuš in predstavniki Sindikata Tuš so v torek podpisali podjetniško kolektivno pogodbo, ki določa najnižje osnovne plače po posameznih tarifnih razredih in ureja pogoje dela. Dogovor predvideva postopno zvišanje najnižje osnovne plače za posamezna delovna mesta; plačo za delovno mesto prodajalec uvodoma zvišuje na 1270 evrov.

LJUBLJANA - Julijo Adlešič je ljubljansko okrajno sodišče spoznalo za krivo goljufije, s katero je oškodovala NLB in Summit Leasing Slovenija v skupni višini skoraj 40.000 evrov, Sebastiena Ambramova pa pomoči pri tem. Abramova je sodišče obsodilo na sedem mesecev zapora, Adlešičevo pa na leto dni zapora, ki ga lahko odsluži z delom v splošno korist.

LJUBLJANA - Z začetkom poletja se začenja tudi Ljubljana festival, ki ga na Kongresnem trgu odpira tradicionalni koncert Poletna noč. Letošnjega so posvetili trem mariborskim pevkam, Ditki Haberl, Alenki Pinterič in Neci Falk.

DIVAČA - S simpozijem o enem najstarejših filozofskih besedil Vzhoda - Svetasvatara Upanisadi se je začel festival Sanje, ki ga že 23. leto z drugimi prireditelji pripravlja založba Sanje. Festival je na Krasu, glavni prizorišči sta Kongresni center parka Škocjan in vrt Pr' Nanetovih, kresni večer pa bodo preživeli pred Divaško jamo.

sk/lr/tb/jvo/kb/apo/mo/jb/zc/jes/mrn/uk/sk
© STA, 2024