Pregled - Slovenija, 19. 6. (sreda)

Ljubljana, 19. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 19. junija.

LJUBLJANA - Vladna stran je s socialnimi partnerji neformalno začela pogovore o izhodiščih za pokojninsko reformo. Z njo želi zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema in blaginjo upokojencev ter povrniti zaupanje v pokojninski sistem. Zagotavlja, da bo za upokojitev zadostovalo 40 let zavarovalne dobe in do leta 2028 60 let starosti, potem pa se bo starostni pogoj začel zviševati po tri mesece na leto, dokler v letu 2035 ne doseže 62 let in pri tem ostane, so dejali po pogovoru.

MÜNCHEN - Premier Robert Golob se je sestal z bavarskim ministrskim predsednikom Markusom Söderjem, s katerim sta govorila o konkurenčnosti gospodarstva EU in krepitvi sodelovanja med Slovenijo in nemško zvezno deželo Bavarska. V družbi gospodarskega ministra Matjaža Hana in številnih gospodarstvenikov se je udeležil tudi poslovno-investicijskega kongresa, na katerem so ugotovili, da se je gospodarsko sodelovanje med Nemčijo in Slovenijo močno okrepilo, odlično je tudi sodelovanje z Bavarsko. Še vedno pa ostaja veliko prostora za nadgradnjo, pri čemer so največje priložnosti na področju vesoljske in drugih visokih tehnologij, avtomobilske industrije in turizma.

LJUBLJANA - Časnik Dnevnik je poročal, da je domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, pred tem pod krinko novinarja več let neopaženo deloval v Sloveniji. Šlo naj bi za Ivana Popova, ki je v Slovenijo prišel leta 2018 in deloval kot novinar ruske tiskovne agencije Tass. Med drugim je leta 2019 opravil intervju z Marjanom Šarcem, ko je bil ta premier. Kot je v odzivu dejal Šarec, je bil intervju običajna praksa pred uradnim obiskom v Moskvi.

LJUBLJANA - Vlada je z odlokom podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev oziroma do vključno 21. decembra. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Kot je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, odločitev vlade med drugim temelji na napetih varnostnih razmerah po svetu, zlasti na Bližnjem vzhodu. Začasni nadzor na notranjih mejah bo še naprej potekal tako, da ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji, je poudaril.

MÜNCHEN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na sprejemu ob dnevu državnosti slovenski skupnosti na Bavarskem zahvalila za trud pri ohranjanju slovenske identitete v tujini. V pričakovanju tekme slovenske reprezentance proti Srbiji pa je menila, da je nogomet dokaz, kako z enotnostjo in timskim delom doseči najvišje cilje. Izpostavila je še pomen gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo kot našo najpomembnejšo gospodarsko partnerico in prijateljsko državo.

BRUSELJ - Evropska komisija je v okviru spomladanskega svežnja Sloveniji priporočila, naj okrepi gospodarsko konkurenčnost, med drugim z naslavljanjem pomanjkanja delovne sile in izboljšanjem pogojev za investicije. Med priporočili Sloveniji je še okrepitev administrativnih zmogljivosti za upravljanje skladov EU. Ni pa se Slovenija znašla med državami, za katere je Evropska komisija napovedala sprožitev postopka presežnega primanjkljaja. V tej skupini so Francija, Italija, Belgija, Madžarska, Poljska, Slovaška in Malta.

LJUBLJANA - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je po objavi družbe Telemach Slovenija, da je s podjetjem Garnol sklenil pogodbo, skladno s katero namerava kupiti telekomunikacijskega operaterja T-2, pojasnila, da zakon o elektronskih komunikacijah ob prodaji operaterja ne predvideva soglasja. Bo pa v primeru, da do napovedane prodaje družbe T-2 Telemachu pride, spremljala razvoj trga in po potrebi prilagodila regulatorne ukrepe. V Telemachu so medtem dodatno povedali, da bi ob prevzemu T-2 zagotovil, da bo ta izpolnjeval svoje obveznosti, tudi do Slovenskega državnega holdinga, ki za T-2 zahteva stečaj.

LJUBLJANA - Poslanci so brez glasu proti sklenili, da je predlog zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialno-varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe primeren za nadaljnjo obravnavo. Od navzočih 74 poslancev jih je tak sklep podprlo 53, v SDS in poslanca narodnosti pa so bili vzdržani.

BRUSELJ - Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je na glasovanju slovensko evroposlanko Romano Tomc (SDS) izbrala za eno od desetih podpredsednikov in podpredsednic skupine v prihodnjem sklicu parlamenta. Tomc je napovedala, da bo "jasno konservativno krilo EPP".

LJUBLJANA - Vlada je sprejela nacionalno strategijo intelektualne lastnine do leta 2030, s čimer je Slovenija prvič v svoji zgodovini dobila strateški dokument na tem področju. Gospodarski minister Matjaž Han jo vidi kot pomemben mejnik na poti k še bolj inovativni, znanju usmerjeni in gospodarsko odporni prihodnosti.

LJUBLJANA - DZ je soglasno sprejel novi zakon o Kobilarni Lipica. Ta predvideva vnovično uvedbo enovitega upravljanja območja kobilarne, po katerem bo ena družba skrbela za kulturne in naravne vrednote ter jih turistično tržila. Družba Holding Kobilarna Lipica bo z uveljavitvijo zakona nadaljevala delo kot družba Kobilarna Lipica, v roku šestih mesecev pa ji bo pripojeno sedanje podjetje Kobilarna Lipica, ki je do zdaj skrbelo za izvajanje javne službe.

LJUBLJANA - Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o kazenskem postopku. Z njo med drugim uresničujejo ustavno odločbo in zaostrujejo pogoje za preiskavo elektronskih naprav. Sodišče je namreč odločilo, da so nekatere določbe zakona o pridobivanju prometnih in bančnih podatkov posameznika neskladne z ustavo. Poleg tega je sodišče določilo zoženje kataloga kaznivih dejanj za pridobivanje teh podatkov.

LJUBLJANA - Poslanci so potrdili še predlog novele zakona o gimnazijah, ki med drugim uvaja tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenščina ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji oz. so se vanj prvič vključili v deveti razred osnovne šole, ter upoštevanje rezultatov nacionalnega preverjanja znanja ob omejitvi vpisa. Poslanci so sprejeli še novelo zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki med drugim prav tako uvaja tečaj slovenščine, prinaša pa tudi merila za izbiro ob omejitvi vpisa in ureja prehrano za dijake v času opravljanja obvezne delovne prakse.

LJUBLJANA - DZ je imenoval člane parlamentarne preiskovalne komisije glede t. i. ukradenih otrok oziroma odvzemov mladoletnih oseb, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije bo poslanka SDS Alenka Jeraj.

LJUBLJANA - DZ je na predlog vlade imenoval novi Nacionalni svet za kulturo. Za predsednika sveta je imenoval dosedanjega člana sveta Jurija Krpana. Ta bo nasledil dosedanjo predsednico sveta, generalno direktorico CD Uršulo Cetinski. Novi člani pa so Uroš Korenčan, Franci Krevh, Tanja Petrič, Martin Srebotnjak, Majda Širca Ravnikar in Kaja Širok.

LJUBLJANA - Vlada je na seji podala soglasje k podelitvi prokure v ljubljanskem onkološkem inštitutu Zlati Štiblar Kisić. Soglasje začne veljati s 24. junijem, so po seji vlade sporočili z ministrstva za zdravje. Predlog za podelitev prokure je na torkovi dopisni seji podal svet inštituta, je za STA pojasnil njegov predsednik Tomaž Slana.

LJUBLJANA - V novinarskih organizacijah v celoti zavračajo namero lastnikov in poslovodstva podjetja Večer Mediji po odpuščanju novinarjev. Opozarjajo, da gre še za eno v seriji potez lastnikov, ko težave razrešujejo zgolj na plečih zaposlenih, medtem ko sta oškodovana javnost in javni interes. Lastnike pozivajo, da od namere po odpuščanjih odstopijo.

BREŽICE - Sveta krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem sta na dopisni seji tudi formalno potrdila sklep, s katerim tamkajšnjo osnovno šolo pozivata k izključitvi učenca, ki je fizično napadel devetošolca in ga močno poškodoval. V četrtek sicer v Brežice na to temo in v zvezi z romskimi vprašanji prihajajo predstavniki treh ministrstev.

LJUBLJANA - Zavod RS za varstvo narave vnovič ni izdal soglasja za izvedbo koncerta glasbenika Magnifica v Tivoliju, je za N1 povedal Magnificov menedžer Igor Arih. Na odločbo se bodo znova pritožili. Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je napovedan za 31. avgust. Še pred izdajo odločbe so posamezniki Magnificu ponudili več drugih možnosti, če koncerta v Tivoliju ne bo. Med temi sta bežigrajski stadion in hipodrom Stožice. A prva izbira organizatorjev ostaja Tivoli.

LJUBLJANA - V parku Tivoli se je sicer začel tridnevni festival Spider z naslovno temo Brneči algoritmi jate. 13. edicija festivala z obliko plesa v ospredje postavljajo drone, jate in druge oblike združevanja, ki temeljijo na solidarnosti in preseganju uveljavljenih norm sodobnega kapitalizma. Rdeča nit letošnjega festivala je ples v vseh oblikah.

LJUBLJANA - Pri Cankarjevi založbi sta izšli dve deli antropologa Dana Podjeda. Med seboj dopolnjujoči dvojček, katerih skupna tema je v slovenski javnosti nov pojem krizolacija, obsega akademsko delo z naslovom Krizolacija: znanstveno branje o izoliranih ljudeh ter distopični roman Krizolacija: fantastične povesti o izoliranih ljudeh.

DUNAJ - Orkester Slovenske filharmonije je pod vodstvom dirigenta Douglasa Boyda nastopil v zlati dvorani Musikvereina na Dunaju. V okviru mednarodnih predstavitev prihajajoče Evropske prestolnice kulture (EPK) v Novi Gorici in Gorici je z njimi nastopil ambasador EPK, pianist Aleksander Gadžijev z redkeje izvajanim Skrjabinovim klavirskim koncertom.

jes/jes
© STA, 2024