Pregled - Slovenija, 18. 6. (torek)

Ljubljana, 18. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 18. junija.

LJUBLJANA - Seznam objektov, ki so po lanskoletnih ujmah predvideni za odstranitev, je fleksibilen in se bo lahko spreminjal, dokler stroka ne bo podala končne odločitve, je povedal vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic. Do zdaj so sicer zaključili 28 cenitev, med razlogi, zakaj se je zavlekla časovnica izdaje sklepov o odstranitvi objektov, pa je navedel težave pri pripravi strokovnih podlag. Težave so bile tudi pri cenitvah objektov, ki so bili popolnoma uničeni.

GORICA/KOBARID - Notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške Boštjan Poklukar, Matteo Piantedosi in Davor Božinović so izrazili upanje v čimprejšnjo ukinitev nadzora na notranjih schengenskih mejah ter izpostavili možnost uvedbe mešanih patrulj, a konkretnih korakov niso napovedali. Piantedosi je menil, da bi bilo leto 2025 idealno za ponovno prosto prehajanje mej. Poklukar in Piantedosi nato na dvostranskem srečanju v Kobaridu še dogovorila za dodatno krepitev policijskega sodelovanja.

PARIZ - Premier Robert Golob in generalni direktor Evropske vesoljske agencije (Esa) Josef Aschbacher sta podpisala sporazum, na podlagi katerega bo Slovenija v začetku leta 2025 postala polnopravna članica te organizacije. Trenutno je za pridobivanje projektov pri Esi registriranih več kot sto slovenskih podjetij in institucij, polnopravno članstvo pa obeta številne dodatne priložnosti. Med drugim bo prispevalo k povečanju prepoznavnosti Slovenije v svetu kot pomembne partnerice v mednarodnem vesoljskem sektorju.

LJUBLJANA - Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije, znašal je 25,3 odstotka, je povedal pristojni minister Bojan Kumer. Sloveniji tako ne bo treba kupiti statističnega prenosa, kot je bil primer v treh letih prej, ko je za to skupno odštela skoraj 18 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so na današnji seji opravili prvo obravnavo predloga sprememb kazenskega zakonika. Predlog so v parlamentarni postopek vložili v NSi. Predlagajo, da zastaralni rok za pregon kaznivih dejanj po začetku glavne obravnave na sodišču ne bi več tekel. Spremembe podpirajo v opoziciji, nasprotujejo pa jim v koaliciji.

LJUBLJANA - DZ je opravil splošno razpravo o predlogu zakona o nujnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti v socialnem varstvu in dolgotrajni oskrbi, ki naj bi zmanjšal težave na tem področju, med drugim s sofinanciranjem pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije za potrebne poklice, sofinanciranjem stroškov za pridobitev ustrezne izobrazbe zaposlenih ter kadrovskimi štipendijami. V koaliciji in NSi so mu pri glasovanju v sredo napovedali podporo, v SDS mu ne bodo nasprotovali.

LJUBLJANA - Mednarodna raziskava OECD PISA 2022 kaže, da so slovenski 15-letniki na področju ustvarjalnega mišljenja v primerjavi z vrstniki iz drugih držav podpovprečni, izražajo tudi bolj negativna stališča do različnih vidikov ustvarjalnosti ter kažejo manj odprtosti za pridobivanje novega znanja in izkušenj. Podpovprečni dosežki slovenskih dijakov po mnenju Mojce Juriševič s Pedagoškega inštituta niso veliko presenečenje, na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pa menijo, da lahko področje spodbujanja ustvarjalnosti še izboljšajo.

LJUBLJANA - Slovenija se je letos na lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD med 67 državami uvrstila na 46. mesto, štiri mesta slabše kot lani. Kar zadeva gospodarsko uspešnost, je v obdobju po pandemiji slovensko gospodarstvo hitro okrevalo, v zadnjih dveh letih pa izgubilo pridobljeno prednost zaradi upočasnitve gospodarske rasti, negativnega vpliva energetske krize in visoke inflacije ter pomanjkanja delovne sile.

BRUSELJ - Slovenija ostaja pri repu držav glede doseganja smernic zveze Nata o porabi dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo. Z 1,29 odstotka BDP si na seznamu, ki ga je v ponedeljek objavilo zavezništvo, deli predzadnje mesto z Luksemburgom, nižjo predvideno porabo za vojsko ima le Španija.

LJUBLJANA - Prodaja 60-odstotnega deleža Celjskih mesnin hrvaški skupini Braća Pivac se je znašla pod vprašajem. V zgodbo se je namreč vpletlo specializirano državno tožilstvo, ki je po poročanju portala Necenzurirano na celjsko okrožno sodišče naslovilo zahtevo za vpis plombe, s katero je prvemu možu in lastniku podjetja Izidorju Krivcu prepovedalo prodajo ali zastavo lastniškega deleža. Tožilstvo se je za korak odločilo zaradi kazenske zadeve, v kateri je prvi osumljenec Mirko Tuš.

LJUBLJANA - Na Agenciji za varnost prometa so opozorili na pogosto in ogrožujočo vožnjo pod vplivom drog. Anketa agencije kaže, da je 61 odstotkov vprašanih po zaužitju droge v zadnjem letu sedlo za volan, uživanje drog pa med drugim vpliva na zbranost, spremembe čustvenega stanja, reakcijski čas voznika ter zmožnost presoje o varnostni razdalji in hitrosti nasproti vozečega vozila, je poudarila direktorica agencije Simona Felser.

LJUBLJANA - Pred dnevom državnosti so škofje v ljubljanski stolnici darovali sveto mašo za domovino. Predsednik SŠK Andrej Saje je zbranim dejal, da ljubezen v svetu krutih odnosov ni sladko čustvo, temveč zvestoba in sposobnost, da zdržijo na poti, ki so se ji zavezali v dobro drugih. Ob tem jih je pozval, naj ljubijo vse, tudi tiste, ki so jim nasprotni.

ako/ako
© STA, 2024