Pregled - Slovenija, 16. 6. (nedelja)

Ljubljana, 16. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 16. junija.

BERN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se udeležuje mirovne konference o Ukrajini v Švici, je poudarila, da so na konferenci naredili "majhen korak v pravo smer". V svojem nastopu na današnjem omizju o humanitarnih vidikih je posebej izpostavila skrb za otroke, ki so po njenem med najbolj ranljivimi v vojni. Kot so ob tem napovedali v uradu predsednice, bo Pirc Musar še ta mesec obiskala Ukrajino, in sicer na povabilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

LJUBLJANA - SDS je po oceni sveta stranke na evropskih volitvah prepričljivo zmagala, predčasne volitve so po njihovi oceni zelo verjetne, so sporočili po seji sveta. V sporočilu niso omenili statuta stranke, a je po navedbah medijev svet sprejel tudi spremembe statuta, ki izvoljenim predstavnikom SDS med mandatom onemogočajo kandidiranje na listah drugih strank. Po besedah predsednika sveta SDS Zvoneta Černača spremenjena določila statuta natančneje določajo obvezo oziroma dolžnost izvoljenih predstavnikov SDS med trajanjem mandata, a ne veljajo za nazaj.

LJUBLJANA - Muslimani so z jutranjo molitvijo začeli praznovanje kurban bajrama, štiridnevnega praznika, ki je povezan z romanjem v Meko. Njegovo letošnje osrednje sporočilo govori o pomenu družine in družinskih vrednost. V Sloveniji je osrednjo bajramsko molitev v ljubljanski džamiji vodil mufti Nevzet Porić. V nagovoru zbranim je opozoril na pomanjkanje empatije v družini in medsebojnih odnosih, na nesprejemljivost katerekoli oblike nasilja, na pomembnost zasebnosti ter v luči dogaja v Palestini in Ukrajini na nesmiselnost vseh vojn.

LJUBLJANA - Policisti so na sobotni paradi ponosa v Ljubljani obravnavali primer, ko je posameznik v prepiru zoper nekoga uporabil solzivec, nekoga drugega pa so polili z vodo in vanj metali jajca. Šlo je za posamične dogodke pred začetkom shoda, med shodom pa so zaznali nekaj posameznikov, ki so izražali nasprotna mnenja, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. So pa na sobotni incident opozorili tudi v SDS, kjer so jim neznanci popisali zid pri vhodu na dvorišče stavbe, v kateri ima stranka sedež. Fotografijo napisa je predsednik stranke Janez Janša objavil na omrežju X.

NOVO MARIBOR - V Mariboru se je s podelitvijo nagrad sklenil 59. festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je nadel prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej, za najboljšo predstavo s premiero v lanskem letu pa so bili izbrani šesturni Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Nagrade za igro so prejeli Nataša Keser, Anja Novak, Jernej Gašperin ter Borut Veselko. Nagrada za scenografijo je šla v roke Linu Japlju za predstavo Razpoka, za kostumografijo Marini Sremac za predstavo Angeli v Ameriki, za glasbo pa sta jo prejela Val Fürst in Pavel Panon za predstavo Razpoka.

LJUBLJANA - Zaradi prihoda umetne inteligence v delovna okolja in zasebna življenja delavcev se jih je več kot polovica pripravljenih prekvalificirati, da bi na trgu dela ostali konkurenčni, je pokazala raziskava, pri kateri je sodeloval tudi portal MojeDelo.com. Med Slovenci je ta delež 35-odstoten.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu se je začel mednarodni festival Baletne noči, ki bo potekal do srede. Posvetili so ga legendarnemu baletnemu plesalcu Vaclavu Nižinskemu, čigar koreografije so postavile nove umetniške standarde. Pripravili so ga v koprodukciji z SNG Opera in balet Ljubljana in povabili tudi baletnike ter goste iz Latvije, Romunije in Hrvaške.

ŠENTVID PRI STIČNI - V Šentvidu pri Stični so se danes ljubitelji petja družili na tradicionalnem 53. taboru slovenskih pevskih zborov, ki ga je spremljal tudi sejem domače obrti in umetnosti Vid Art. Dirigent Igor Švara je iz bogate zakladnice slovenske ljudske pesmi izbral tiste, ki opevajo ljubezen. Letos je pesem nastopajoče iz približno 100 pevskih zborov, ki so pripravili tudi povorko, ter poslušalce povezovala pod osrednjim geslom Ta šmentana ljubezen.

STUTTGART - Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva v Stuttgartu igrala neodločeno 1:1 z Dansko. Za Slovenijo je zadel Erik Janža v 77., za Dansko pa Christian Eriksen v 17. minuti. Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja v Nemčiji čaka 20. junija, v Münchnu se bo takrat ob 15. uri merila s Srbijo. Slovenija bo zadnjo tekmo v skupini C igrala 25. junija v Kölnu z Anglijo.

NOVO MESTO - Z zadnjo etapo se je v Novem mestu končala 30. kolesarska dirka po Sloveniji, skupni zmagovalec je Italijan Giovanni Aleotti (Bora-hansgrohe). V zadnji etapi od Šentjerneja do Novega mesta (156,9 km) je namreč ubranil majhno prednost pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-Victorious). Etapa je pripadla Ircu Benu Healyju, najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec na četrtem mestu.

apo/ase/apo
© STA, 2024