Pregled - Slovenija, 15. 6. (sobota)

Ljubljana, 15. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 15. junija.

BERN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se udeležuje dvodnevne konference za mir v Ukrajini. Poudarila je, da lahko samo Kijev odloči, kakšen mirovni sporazum in kakšna vsebina sta za državo sprejemljiva. Prepričana je, da gre pri konferenci za del daljšega procesa, katerega del bo zagotovo postala tudi Rusija.

ŠENTVID PRI STIČNI - Svet SDS je na seji obravnaval predlog sprememb statuta SDS v delu, povezanim s članstvom. Po navedbah portala N1 bi z njimi poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha, ki niso podpisali zaveze o zvestobi SDS, črtali iz članstva oz. jim dali status podpornikov.

LJUBLJANA - Zunajparlamentarna stranka DeSUS je na kongresu za novega predsednika izvolila profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Vlada Dimovskega. Ta je na čelu stranke nasledil Antona Riflja. Dimovski je povedal, da je glavni cilj vstop stranke v parlament.

LJUBLJANA - Na festivalu parada ponosa, ki se je zaključil s paradno povorko, so izpostavili dosedanji boj za enakopravnost ter pozvali k vključujoči in strpni družbi. Parada ponosa je potekala pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, z njo pa je skupnost obeležila 40. obletnico LGBT gibanja na Slovenskem.

BREZJE - Narodno svetišče Marije Pomagaj je bilo prizorišče tradicionalnega romanja bolnikov, invalidov in starejših. Letošnje romanje je bilo 56. po vrsti. Slovesno mašo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v pridigi izrazil nasprotovanje možnosti, da se uvede pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

LJUBLJANA - Organizacije za pravice starejših so ob 15. juniju, ki je mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, opozorile na nedopustnost tega nasilja ne glede na to, kakšna je njegova oblika. Varuh človekovih pravic Peter Svetina ugotavlja, da je večinoma skrito. Na ministrstvu za solidarno prihodnost je nastala skupina za boj proti nasilju nad starejšimi.

LJUBLJANA - 15. junij je evropski dan paliativne oskrbe. Evropsko združenje za paliativno oskrbo z njim opozarja na pomen oskrbe in potrebe po njeni večji dostopnosti. S staranjem prebivalstva in povečevanjem bremena nenalezljivih bolezni, kot je rak, se potrebe po paliativni oskrbi namreč povečujejo.

LJUBLJANA - Začel se je uporabljati pravilnik o registru zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v zdravstveni dejavnosti. Spremembe so na ministrstvu uvedli z namenom izboljšanja organizacije in evidence zdravstvenih delavcev in sodelavcev v Sloveniji.

LJUBLJANA - Slovenski muzeji so pripravili poletno muzejsko noč, ki tradicionalno poteka od leta 2002. Gre za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij. Letos je 79 muzejev, galerij in drugih zavodov brezplačen program pripravilo na 162 prizoriščih.

ČRNA NA KOROŠKEM - Najbolj priljubljena planinska pot je letos postala Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, ki je bila v lanskih poplavah močno prizadeta. S sredstvi Zavarovalnice Triglav jo nameravajo obnoviti do sredine avgusta. Triglav je zaradi lanske ujme sredstva namenil tudi za obnovo drugouvrščene poti, to je Poti od jame Topla do Male Pece na Koroškem.

KRANJ - S podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev se je začel 4. Kranjski igralski filmski festival Krafft. Do 22. junija se bo na njem zvrstilo 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsta drugih dogodkov.

KOPER/SLOVENJ GRADEC/LJUTOMER/ŽALEC - V Kopru se odvija vrhunec praznovanja 1500 let obstoja Kopra. V Slovenj Gradcu poteka Srednjeveški preludij. V Ljutomeru je 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. V Žalcu so se na Maroltovem srečanju predstavile najboljše folklorne skupine.

ILIRSKA BISTRICA/MORAVČE - Dopoldne je v Ilirski Bistrici v prometni nesreči življenje izgubil 65-letni voznik motornega kolesa iz okolice Ilirske Bistrice. Popoldne pa je v nesreči v naselju Hrastnik življenje izgubil 74-letni voznik traktorja.

bdo/bdo
© STA, 2024