Pregled - Slovenija, 14. 6. (petek)

Ljubljana, 14. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 14. junija.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter generalni direktor policije Senad Jušić so podpisali dogovor o protokolu v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah. Menijo, da gre za pomemben korak in napovedujejo več preventivnih aktivnosti za zajezitev medvrstniškega nasilja.

LJUBLJANA - Notranji minister Boštjan Poklukar je po napovedi policijske stavke in protestnega shoda vojakov izrazil prepričanje, da se bosta sindikalna in vladna stran vrnili za pogajalsko mizo in dosegli kompromis, s katerim bodo zadovoljni vsi. Zatrdil je, da na ministrstvu vodijo zgleden dialog z obema policijskima sindikatoma in imajo odkrit odnos.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so predstavili stališča o predlogu SDS o pomoči ribičem, po katerem bi vlada poravnala globe, ki jih je ribičem za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji, izdala Hrvaška. Po mnenju koalicije je vladni predlog ustreznejši, saj ne predvideva plačila glob vnaprej, kar bi pomenilo spodkopavanje arbitraže.

LJUBLJANA - Slovenija je pripravljena sodelovati v trilateralnih mešanih policijskih patruljah z Italijo in Hrvaško pri varovanju zunanje schengenske meje, je dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Ocenil je, da Hrvaška na to še ni pripravljena in dodal, da bodo o patruljah razpravljali v torek na srečanju notranjih ministrov v Gorici.

LJUBLJANA - Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku gostila zunanjega ministra Združenih arabskih emiratov (ZAE) Abdulaha bin Zajeda Al Nahjana. Največ pozornosti sta namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, govorila pa sta tudi o možnostih za pomoč Slovenije otrokom z območja Gaze. Mesec dni po pogovorih v Abu Dabiju, kjer se je Fajon ustavila v okviru bližnjevzhodne turneje, sta se z Zajedom ob dvostranskih odnosih danes pogovarjala tudi o aktualnih mednarodnih temah.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ je določil čas obravnave točk dnevnega reda na zadnji redni seji DZ pred parlamentarnimi počitnicami. Ta se bo s poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu in ministrom začela v ponedeljek. Največ časa bodo sicer namenili obravnavi predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo je vložila SDS.

LUXEMBOURG/LJUBLJANA - Evropska komisija je na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve predstavila pregled stanja na področju pravosodja v državah članicah EU. Po besedah slovenskega ministrstva za pravosodje poudarja potrebo po nadaljevanju reform, ki bodo izboljšale kakovost, učinkovitost in neodvisnost slovenskega pravosodnega sistema.

BLED - Udeleženci mednarodne konference na Bledu so razpravljali o izzivih, priložnostih in rešitvah voditeljstva v zdravstvu v dobi novih tehnologij. Med drugim so poudarili, da je pomembno zaposlene v zdravstvu opremiti z digitalnimi kompetencami, saj digitalizacija prinaša številne priložnosti in rešitve za zdravstvo.

LJUBLJANA - V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so odprli prenovljene prostore Kliničnega oddelka za hematologijo. V okviru projekta so prenovili 21 kopalnic, je danes v izjavi za medije pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. Uredili so tudi prezračevanje, vodovodne inštalacije in strop. Prenova je stala slabih 400.000 evrov.

LJUBLJANA - Slovenski državni holding, ki je 100-odstotni lastnik MLM in največji upnik družbe, je s preostalima upnikoma Gorenjsko banko in SID banko odobril kratkoročni moratorij na odplačilo posojil MLM. Družba mora po novem posojila odplačati 30. septembra. V holdingu drugih aktivnosti ne komentirajo.

BRDO PRI KRANJU - Na bančni konferenci so poudarili, da Slovenija ne izkorišča potencialov za razvoj in izgublja konkurenčnost. Med drugim bi morala vzpostaviti bolj spodbudno okolje za investicije, razvoj in inovacije ter pridobivanje kadrov, da bi bila kot odprto gospodarstvo bolj konkurenčna.

ŠKOCJAN - Nagrado Rada Smerduja, ki jo ministrstvo za naravne vire in prostor za prispevek k razvoju stroke na področju ohranjanja narave podelilo prvič, je prejelo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. To je prispevalo k izboljšanju stanja vrst ptic in njihovih življenjskih okolij.

KOPER - V Kopru so odprli obnovljeno Rotundo blaženega Elije, ki naj bi bila zgrajena v 11. stoletju. Obnova cerkve je stala dobrih 66.000 evrov. Dobrih 49 odstotkov je prispevalo ministrstvo za kulturo. Odprtja obnovljene rotunde se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

JESENICE - Predsednica države Nataša Pirc Musar se je na Stari Savi na Jesenicah udeležila slavnostnega koncerta ob praznovanju 150-letnice Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora. Predsednica je tudi častna pokroviteljica obeleževanja jubileja orkestra, ki je varuh stoletne dediščine igranja budnic.

IDRIJA - Z dvigom festivalske zastave in otvoritveno slovesnostjo v Idriji se je uradno začel tradicionalni Festival idrijske čipke. V treh dneh si bodo obiskovalci festivala lahko ogledali razstave čipk, tekmovanja v klekljanju, sejem obrti in klekljarskih pripomočkov ter se udeležili številnih predstav in delavnic, napovedujejo organizatorji.

LJUBLJANA - V Moderni galeriji so predstavili monografijo Od blizu na temo ohranjanja sodobnih umetniških del, ki je nastajala več kot 10 let v projektu, v okviru katerega so odprli tudi istoimenski razstavi v Moderni galeriji v Ljubljani in Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu. Na 540 straneh se nahaja 23 člankov 26 avtorjev ob 345 fotografijah in 47 grafih.

LOZANA - Na gledališkem odru v švicarski Lozani, kjer je domicil Bejart Balet, je bila premiera baletnega večera, ki ga je odprl Hamlet slovenske koreografinje Valentine Turcu.

ase/kb/jvo/bdo/mo/akt/ase
© STA, 2024