Pregled - Slovenija, 13. 6. (četrtek)

Ljubljana, 13. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 13. junija.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog spremembe zakona o pomoči ribičem. Spreminja se 15. člen, ki predvideva nadomestila ribičem za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova, in pa 21. člen, ki ureja pravno pomoč zanje. Vlada DZ predlaga, da spremembe sprejme po skrajšanem postopku. Eden od ribičev je vladni predlog ocenil kot minimalen ukrep v smeri tega, kar so ribiči želeli, saj so državo že vrsto let prosili, naj obljube o zaščiti zapiše v zakon.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila novo uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh. Kljub drugačnim prvotnim informacijam pa ni zvišala najvišjih dovoljenih marž za gorivo, k čemur so jo pozivali naftni trgovci. Enoletna uredba bo začela veljati v torek. Trgovci so razočarani. Poudarili so, da takšne marže za goriva ne omogočajo nemotenega poslovanja in ogrožajo dolgoročni razvoj naftnih trgovcev ter naložbe v zeleni energetski prehod. Znova so tudi opozorili, da vlada ni predstavila strokovnih argumentov za svoje odločitve in da še naprej ne deluje skladno z določili zakona o kontroli cen.

LUXEMBOURG - Slovenija že pripravlja nacionalni načrt za izvajanje migracijskega pakta EU, je za STA pojasnil generalni direktor direktorata za migracije na notranjem ministrstvu Matej Torkar. Pričakuje, da bo načrt pripravljen do roka 12. decembra letos. Pri tem računa na podporo Evropske komisije, ki je ministrom za notranje zadeve EU predstavila skupni načrt izvajanja. Ta bo podlaga za pripravo nacionalnih načrtov.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela deklaracijo o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga ter novelirana pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Za uradni podpis dokumentov s sindikati in delodajalci je pooblastila ministra za delo Luko Mescae. Strani so besedilo deklaracije, ki je predpogoj za vnovičen zagon sveta, uskladile prejšnji teden. Premier Robert Golob je takrat potrdil, da bodo socialni partnerji dialog uradno obudili še ta mesec.

BRUSELJ - Slovenske oblasti so podale ustrezna pojasnila glede prošnje za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po lanskih poplavah, so potrdili na Evropski komisiji. Napovedali so, da bodo kmalu podali predlog o končnem znesku podpore. Ta bo po pojasnili ministrstva za kohezijo znašal 428 milijonov evrov. Na komisiji so spomnili, da je Slovenija po lanskih poplavah že kmalu po vložitvi prošnje prejela 100 milijonov evrov predplačila, kar je največja vsota kadarkoli izplačana iz sklada. V nadaljnjem postopku preverjanja vloge, ki jo je Slovenija vložila oktobra lani, so 1. marca letos od Slovenije zahtevali dodatna pojasnila, kar je po navedbah Bruslja nekaj običajnega.

LJUBLJANA - Slovenija bo pozdravila vsak konkreten načrt, ki bi utrl pot pogovorom za končanje vojne in vzpostavitev miru, je pred mirovno konferenco za Ukrajino, ki se je bo konec tedna udeležila v Švici, dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. To priložnost bo izkoristila tudi za več dvostranskih srečanj. Pirc Musar bo ena od okoli 40 svetovnih voditeljev, kolikor naj bi se jih udeležilo mednarodne konference v luksuznem letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru. Tam bo tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, med povabljenimi pa ni predstavnikov Rusije.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo se je na seji seznanil s predlogi treh strateško-usmerjevalnih dokumentov na obrambnem področju, in sicer z obrambno strategijo, vojaško strategijo in strategijo civilne obrambe. V razpravi so poslanci pozdravili vse tri dokumente, a tudi opozorili na nujno povečanje števila vojakov.

LJUBLJANA - Policijski in vojaški sindikati so ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je na stebrnih pogajanjih v ponedeljek nekaterim primerljivim poklicnim skupinam ponudila višja vrednotenja delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem. Če jim ne bo prisluhnila, vzporedno s policijsko stavko napovedujejo tudi protestni shod vojakov. Na ministrstvu za javno upravo pa poudarjajo, da naj bi se skladno z vladnim predlogom plače vojakom in policistom zvišale za 25 do 30 odstotkov oz. več kot 400 evrov. Pravo mesto za iskanje konstruktivnih rešitev je pogajalska miza in nikakor zaostrovanje retorike, so dodali.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele stanovanjskega zakona. Ta sledi odločbi ustavnega sodišča glede neprofitnih najemnih razmerij za nedoločen čas v stanovanjih, vrnjenih denacionalizacijskim upravičencem. Pravnega položaja najemnikov 10 let ne bi spreminjali, razliko do tržne najemnine bi doplačala država, so sporočili po seji vlade.

LJUBLJANA - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na seji največ pozornosti namenil analizi o delu izvedenskih organov zavoda. Invalidske komisije prve in druge stopnje so lani izdale več kot 66.100 izvedenskih mnenj ali skoraj 21.000 več kot leta 2019, je povedala direktorica sektorja za izvedenstvo Zpiza Lidija Šubelj.

BEOGRAD/NOVI SAD - Gospodarski minister Matjaž Han je zaključil dvodnevni obisk v Srbiji. Med drugim se je udeležil odprtja inovacijskega centra za pametno proizvodnjo, ki je rezultat slovenske razvojne pomoči. Kot je poudaril Han, je Srbija najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v regiji jugovzhodne Evrope. V pogovorih z več srbskimi ministrskimi kolegi je Han z delegacijo iskal priložnosti za krepitev tega sodelovanja. Udeležil se je tudi poslovne konference na temo problematike regionalne prometne infrastrukture v regiji Zahodnega Balkana.

LJUBLJANA - Načelnik generalštaba slovenske vojske, generalpodpolkovnik Robert Glavaš, in predsedujoči vojaškemu odboru EU general Robert Brieger, ki se mudi na obisku v Sloveniji, sta spregovorila o evropskih ambicijah za krepitev varnostno-obrambnih zmogljivosti. Po napovedih bo EU kmalu zmožna še hitrejšega odziva na morebitne neposredne grožnje. Brieger verjame, da obstaja splošno zavedanje o zahtevnih časih, ki bolj kot doslej zahtevajo zaupanja vredno usklajevanje.

KOČEVSKA REKA - Obrambno ministrstvo in Slovenska vojska (SV) sta v Kočevski reki predstavila električne hard enduro vojaške motorje, ki jih je ob pomoči strokovnjakov ministrstva posebej za vojsko razvilo slovensko podjetje STRiX eMotors in so z izjemo nekaj delov v celoti slovenski izdelek. Ministrstvo je za zdaj kupilo šest motorjev.

LJUBLJANA - Od četrtka so za mesec dni v javni obravnavi spremembe in dopolnitve uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ena od novosti je uvedba štirih kariernih razredov, ki naj bi samozaposlenim v kulturi zagotovila večjo socialno varnost. Med drugim se posodabljata seznam nagrad in poklicev. Vlada naj bi uredbo obravnavala predvidoma konec avgusta.

LJUBLJANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je predstavila Razvojno strategijo za sodobni ples 2024-2028, ki jo je ministrstvo tudi uradno sprejelo. Glavni cilji strategije so internacionalizacija, sistemska podpora za sodobni ples, medsektorsko povezovanje, skladen regionalni razvoj, izboljšanje pogojev dela in pravice samozaposlenih v kulturi.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je po prejeti odločbi o izboru in sofinanciranju javnih kulturnih programov na področju literarnih prireditev na Javno agencijo RS za knjigo (Jak) in ministrstvo za kulturo naslovilo odprto pismo. V njem pod naslovom Frankfurt že že, kaj pa Vilenica? poziva Jak, da v celoti financira letošnjo Vilenico.

KOPER - Ob meji med Slovenijo in Italijo bodo v prihodnjih dveh letih raziskali ostanke več prazgodovinskih utrdb in jih uredili za ogled, so povedali na novinarski konferenci v Kopru ob začetku izvajanja projekta KAŠTellieri. Na Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper bodo ob tem ustanovili Arheološki inštitut Zgornjega Jadrana.

mo/mo
© STA, 2024