Slovenska skupnost v ZDA proslavlja dan državnosti

Washington, 13. junija - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo pripravilo sprejem pred dnevom državnosti, ki so se ga udeležili predstavniki vlade in senatorka Amy Klobuchar, podobno so praznik predčasno proslavili tudi v Clevelandu in Minneapolisu. V naslednjih dveh tednih do 25. junija bodo proslave potekale tudi v drugih zveznih državah ZDA.

ZDA, Washington. Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo pripravilo sprejem pred dnevom državnosti, ki so se ga udeležili predstavniki vlade in senatorka Amy Klobuchar. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Washington.
Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo pripravilo sprejem pred dnevom državnosti, ki so se ga udeležili predstavniki vlade in senatorka Amy Klobuchar.
Foto: Robi Poredoš/STA

null
null

Na praznovanju dneva državnosti skupaj z dnevom slovenske vojske, ki je bil sicer 15. maja, je zaigral orkester slovenske vojske, prikazali so video o Sloveniji, v ozadju pa je bila pripravljena razstava o zgodovini slovenskega športa ter zvezi Nato, ki bo imela julija v Washingtonu svoj vrh ob 75. obletnici. Poseben gost sprejema je bil upokojeni polkovnik marincev in nekdanji astronavt slovenskega rodu Randy Bresnik.

Demokratska senatorka Klobuchar iz Minnesote je opisala svoje slovenske korenine, pomočnica državnega sekretarja ZDA za evropske zadeve Sonata Coulter je pohvalila trdno slovensko sodelovanje pri pomoči Ukrajini, ki se bori proti ruski agresiji, pomočnica državnega sekretarja za mednarodne organizacije Michele Sison pa je izpostavila dobro sodelovanje med državama v Varnostnem svetu ZN.

Direktor za politiko Evrope in zveze Nato v ministrstvu za obrambo Alton Buland je prav tako pohvalil sodelovanje glede Ukrajine in na splošno v zvezi Nato, ob 31. obletnici sodelovanja slovenske vojske z nacionalno gardo Kolorada pa je direktor njenega štaba združenih poveljstev general Michael Bruno poudaril, da je sodelovanje izjemno dobro.

Veleposlanik Iztok Mirošič je v nagovoru spomnil na besede bivšega predsednika ZDA Billa Clintona leta 1999 med obiskom Ljubljane, da je Slovenija zgodba o uspehu, in poudaril, da to še vedno velja. Slovenija je danes razvita država, ki daje razvojno pomoč drugim, Slovence in Američane pa povezuje tudi skupen boj v času druge svetovne vojne, ko so pripadniki odporniškega gibanja rešili več sto ameriških pilotov.

Opisal je sodelovanje na gospodarskem in političnem področju ter dodal, da bo potrebno še malce okrepiti kulturne vezi. Sicer pa državi sodelujeta pri zelenem gospodarstvu, razvoju in inovacijah, umetni inteligenci, kvantnem računalništvu, vesoljskem gospodarstvu, kakor tudi na vojaškem področju, je dejal.

Mirošič je napovedal, da bodo jeseni v Washingtonu potekala posvetovanja med vojaškima strukturama ter o kibernetski varnosti. Na koncu je izrazil upanje, da bo sodelovanje po evropskih volitvah in novembrskih ameriških volitvah še močnejše kot doslej.

Dan državnosti so že pred tednom dni proslavili slovenski Američani v Clevelandu, generalna konzulka Alenka Jerak, ki se ji poleti izteka petletni mandat, pa je v sredo organizirala proslavo v Minneapolisu. Pred vrnitvijo v Slovenijo bo sodelovala še na proslavah v Betlehemu, Pittsburghu, Indianapolisu, Lemontu in Milwaukeeju.

V Clevelandu so v mestni hiši pripravili razstavo grafik slovensko-ameriškega politika in likovnega ustvarjalca Augusta Božidarja Pusta z naslovom Spominjam se Slovenije ter pokušino vin kmetije Vizjak. Proslave so se po videopovezavi udeležili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, državna sekretarka Vesna Humar in veleposlanik Mirošič.

Sloveniji so ob prazniku čestitali guverner Ohia republikanec Mike DeWine, državni sekretar Ohia Frank LaRose, zvezni senator demokrat Sherrod Brown, predsednik mestnega sveta Clevelanda Blaine Griffin, župan Clevelanda Justin Bibb, škof Edward Malesic in številni drugi.

rp/lkr
© STA, 2024