Pregled - Slovenija, 12. 6. (sreda)

Ljubljana, 12. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 12. junija.

LJUBLJANA - Slovenija je v Bruselj po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečka Đurova poslala ustrezno vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po lanskih poplavah. Komisija bo Svetu EU in Evropskemu parlamentu predlagala izplačilo Sloveniji v višini 428 milijonov, dokončno odločitev pričakujejo do jeseni.

MARIBOR - Svet Agencije za energijo se je na predlog vodstva odločil, da začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo s 1. julija prestavi na 1. oktober. Gre za tretjo prestavitev tega koraka. Ministrstvo za okolje, podnebje je ob podpori gospodarstva sicer predlagalo zamik začetka uporabe za dve leti.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda je bila uradno ustanovljena. A člani iz vrst SDS so zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim predsednika komisije Tomaža Laha in štiri druge člane iz Svobode. Ti naj tako ne bi smeli več sodelovati pri delu komisije.

AMAN - V okviru nadaljnje humanitarne podpore območju Gaze bo Slovenija kot del ene od novih pobud organizirala zbiranje padal za dostavo pomoči iz zraka, je v torek na TV Slovenija napovedal premier Robert Golob, ki se je udeležil mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji. Na pogovorih v Jordaniji je predstavil še pobudo Slovenije, ki je že delovala pod nekdanjim predsednikom Danilom Türkom in ki zadeva rehabilitacijo otrok iz Gaze na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je lani zabeležilo pripad 2034 zadev, kar je manj kot leto pred tem. Rešilo je tudi nekoliko manj zadev, a hkrati zmanjšalo število nerešenih zadev. Kljub znižanju povprečen čas odločanj ostaja visok, in sicer več kot leto dni. Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je ocenil, da so bili relativno uspešni, saj so rešili več zadev, kot so jih prejeli. Znova je opozoril tudi na neuresničevanje odločb ustavnega sodišča in dejal, da je vsaka neuresničena odločba črna pika pri spoštovanju načela pravne države.

LJUBLJANA - Generalna državna tožilka Katarina Bergant je na odboru za pravosodje DZ, na katerem so člani med drugim obravnavali poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2023, izpostavila kadrovsko stisko tožilstva. Leto so končali s 60 nezasedenimi tožilskimi mesti. Kljub temu meni, da so leto zaključili uspešno. Lani so sicer prejeli 10 odstotkov več kazenskih ovadb kot leto prej. Še posebno zaskrbljujoč je po oceni Bergantove porast medvrstniškega nasilja.

PODBRDO/TOLMIN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes začela dvodnevni obisk Posočja in Baške grape. Kot pomembne za te kraje je na novinarski konferenci v Tolminu med drugim omenila protipoplavne ukrepe. Kot so ji povedali lokalni predstavniki, je prva pomoč po lanski ujmi prišla hitro, medtem ko sanacija ni dovolj hitra, je med drugim opozorila.

LJUBLJANA - Minister za javno upravo Franc Props je razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec, so sporočili z ministrstva. Za vršilca dolžnosti načelnika je imenoval Marka Grujičića, ki bo funkcijo nastopil v četrtek. Props je pojasnil, da je cilj zamenjave na čelu ljubljanske upravne enote kljub stavki v čim večji možni meri zagotoviti izvajanje stvari tako, da bodo državljani dobili storitve. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk poziva premierja Roberta Goloba, naj zahteva odgovornost ministra Propsa in visokih uradnikov na ministrstvu, ki so skoraj dve leti pogosto obiskovali upravne enote in svetovali, kako rešiti problem nizkih plač. A konkretnega rezultata ni, je poudaril.

MARIBOR - Državni svetniki so podrli pobudo delodajalcev o začetku presoje ustavnosti določbe zakona o prevozih v cestnem prometu, ki predpisuje, da mora pošiljatelj oz. prejemnik plačati 100 evrov za vsako začeto nadaljnjo uro čakanja, če vozilo čaka na nakladanje ali razkladanje blaga več kot eno uro. Ocenjujejo, da je to v praksi neizvedljivo.

LJUBLJANA - Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja opozoril na razširjenost starizma v slovenski družbi, ki po njegovem mnenju temelji na predsodkih. Medgeneracijsko sožitje je po njegovih besedah temelj delovanja skupnosti. Poudaril je pomembnost spoštovanja starejših in mladih, ki so po njegovem v družbi večkrat odrinjeni. V sklopu dvodnevnega dogodka, ki na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču poteka danes in v četrtek, se bodo zvrstile kulturne prireditve in delavnice.

KOMEN - Komenski župan Erik Modic se je po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) znašel v nasprotju interesov, ker je za občino naročal storitve gradbenega nadzornika, s katerim je sodeloval tudi zasebno. KPK je županu izrekla globo. Modic je pojasnil, da bo odslej v podobnih primerih prepustil odločanje direktorju občinske uprave.

KRANJ - Gorenjski policisti so bili v petek obveščeni o pogrešanem 58-letniku, preiskava pa je razkrila, da sta ga v okolici Kranja umorila dva znanca. Osumljenca, 33-letnika iz okolice Kranja in 26-letnika iz okolice Bleda, so v ponedeljek izsledili in prijeli, v okolici Jelovice pa so odkrili tudi truplo pogrešanega. Oba osumljenca sta trenutno v priporu, so danes v izjavi za medije pojasnili na Policijski upravi Kranj. Osumljena sta, da sta v sostorilstvu na grozovit in zahrbten način izvršila kaznivo dejanje umora iz koristoljubja. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen najmanj 15 let.

LJUBLJANA - V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije so odprli razstavo ob 100. obletnici rojstva Marjana Cigliča. Postavitev Mojster za vse čase predstavlja življenjsko zgodbo in delo enega najpomembnejših fotoreporterjev druge polovice 20. stoletja. Njegove fotografije namreč predstavljajo zgodovinski vir za proučevanje življenja Slovencev.

LJUBLJANA - Na večjezičnem radiu AGORA na avstrijskem Koroškem bodo poslej tudi vsebine Radia Slovenija. Direktor Radia Slovenija Mirko Štular in poslovodja radia AGORA Gabriel Lipuš sta pogodbo o programskem sodelovanju podpisala v torek, poudarek pa bo na vsebinah, namenjenih Slovencem zunaj Slovenije.

LJUBLJANA - MGLC Grad Tivoli in MGLC Švicarija že štirinajsto leto vabita na Poletje v Tivoliju. Letošnja dodana lokacija je Plečnikov avditorij, kjer bodo potekali večerni koncerti skupin, kot sta Čedahuči in Bakalina Velika. Štiridnevno strnjeno dogajanje do sobote poleg koncertov vabi na lutkovne predstave za otroke in vsakodnevno tiskarsko delavnico.

LJUBLJANA - Kinodvor je s premiero filma Črni čaj odprl letni kino Kinodvorišče. Režiser filma Abderrahmane Sissako je ustvaril melanholično romanco, ki je postavljena v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta. Filmi bodo vsak dan do 6. julija na sporedu ob 21.30 v atriju Slovenskih železnic. V primeru slabega vremena bo projekcija ob isti uri v dvorani.

ŠKOFJA LOKA - Loški muzej in Javni sklad RS za kulturne dejavnost sta v Škofji Loki pripravila otvoritveni dogodek in odprla tri razstave v okviru raziskovalno-razstavnega projekta Skupaj, ki se osredotoča na ljubiteljsko likovno ustvarjalnost. Razstave bodo v galerijah Loškega gradu na ogled do 6. oktobra.

ako/ako
© STA, 2024