Pregled - Slovenija, 2. 6. (nedelja)

Ljubljana, 2. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 2. junija.

AUGSBURG - Slovenka Eva Terčelj je zmagala v kajakaškem krosu na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Augsburgu v Nemčiji. V finalu je bila boljša od Francozinje Camille Prigent, tretja je bila Evy Leibfarth iz ZDA, četrta pa Novozelandka Luuka Jones.

ŠENTILJ/KOPER/JESENICE - Zaradi konca tedna in vračanja turistov iz obalnih krajev nastajajo zastoji na nekaterih cestah in mejnih prehodih. Nekaj časa je bil zaradi pokvarjenega vozila zaprt predor Karavanke. Pred predorom je medtem nastal večkilometrski zastoj. Zastoji so še na primorski avtocesti od Postojne proti Ljubljani, na štajerski avtocesti pred Šentiljem in nekaterih drugih cestah. Na mejnih prehodih s Hrvaško je promet povečan iz smeri Hrvaške proti Sloveniji.

LJUBLJANA - Ob današnji 20. obletnici uveljavitve sporazuma o nasledstvu po nekdanji Jugoslaviji je zunanja ministrica Tanja Fajon znova pozvala države naslednice, med katerimi je tudi Slovenija, naj zberejo politično voljo in modrost ter še odprta vprašanja razrešijo v korist vseh svojih državljanov.

RIBNICA - Člani in simpatizerji stranke NSi so se danes v Ribnici srečali na tradicionalnem strankinem taboru, ki je potekal predvsem v luči bližajočih se evropskih volitev. Zbrane je nagovoril predsednik stranke Matej Tonin, ki je čestital ljudem za potrpežljivost za vse, kar se dogaja v Sloveniji pod vlado Roberta Goloba, gospodarstvu pa za vztrajnost, da kljub temu dosega rezultate. Trenutno vlado je označil za vlado prepovedi, novih birokratskih omejitev in novih davkov, Goloba pa pozval, naj gre na teren, med ljudi, da bo videl resnično sliko.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je na poziv ambulantam družinske medicine za vključitev dodatne diplomirane medicinske sestre prejelo 26 popolnih vlog. Vseh 26 ambulant bo tako prejelo dodaten denar, s katerim bodo lahko od julija dalje v ekipo ambulante vključili dodatno medicinsko sestro, hkrati pa bodo morali opredelili dodatne paciente.

MARIBOR - Mariborska varuhinja bolnikovih pravic Lidija Breznik je v letu 2023 opravila 648 obravnav na območju Mestne občine Maribor in ostalih občin podravske regije. Večinoma je šlo za telefonska svetovanja, ob tem pa je opravila tudi nekaj osebnih obravnav in odgovarjala na vprašanja po elektronski pošti, je vidno iz letnega poročila o njenem delovanju.

DOMŽALE - Ljubljanski policisti so uspešno preiskali serijo vlomov v gostinske lokale na območju Ljubljane. Ta teden so odvzeli prostost 35-letniku iz BiH s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki naj bi v zadnjem mesecu vlomil v najmanj štiri gostinske lokale, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

CELJE - Celjska občina je spomladi ob svetovnem dnevu Zemlje v sodelovanju z javnim podjetjem Zelenice in nekaterimi drugimi partnerji na različnih lokacijah zasadila 55 dreves. Na podlagi analize pregledov dreves bodo pripravili načrt še za jesensko sajenje, ko je predvidena zasaditev dodatnih 200 dreves, so sporočili z občine.

LJUBLJANA - Slovenski uporabniki mobilne telefonije so v prvem letošnjem četrtletju kot večdnevni ali enodnevni obiskovalci potovali v 166 držav. Največ jih je potovalo na Hrvaško, sledili sta Italija in Avstrija. Slovenijo so medtem po podatkih državnih statistikov obiskali uporabniki iz 132 držav, največ iz Italije.

gm/gm
© STA, 2024