Pregled - Slovenija, 19. 5. (nedelja)

Ljubljana, 19. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 19. maja.

TACEN - Šestnajstletni slovenski kanuist Žiga Lin Hočevar je novi evropski prvak v slalomu na divjih vodah. Slovenci so na domačem evropskem prvenstvu na savskih brzicah v Tacnu v Ljubljani vpisali trojno zmago, za kar sta poskrbela še Luka Božič z drugim in Benjamin Savšek s tretjim mestom.

BORMIO - Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec kraljevske 15. etape dirke po Italiji od Manerbe do Livigna. Petindvajsetletnik se je na predzadnjem klancu odločil za napad in najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku znova vzel ogromno časa. Pred zadnjim tednom ima namreč skoraj sedem minut naskoka.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan zdravnikov družinske medicine, ki letos poteka pod sloganom Zdrav planet, zdravi ljudje. Slovenski družinski zdravniki so opozorili na pomanjkanje mladih specializantov družinske medicine. Težavo med drugim vidijo v prekratkem času, ki ga imajo na voljo za obravnavo bolnika.

LJUBLJANA - Katoličani in evangeličani 50. dan po veliki noči obeležujejo binkošti, s katerimi zaključujejo velikonočni čas. S praznikom se spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan, zato je mogoče tudi še v ponedeljek pričakovati povečan promet.

LJUBLJANA - Obeležujemo tudi svetovni dan kronične vnetne bolezni (KVČB). Osrednja tema letošnjega dne je KVČB ne pozna meja in bo opozarjala na razširjenost te bolezni, kar terja globalno ukrepanje. V Društvu za KVČB želijo ob dnevu začeti dialog o pomembnosti celostne obravnave oseb s KVČB, v tej luči pa potekajo tudi njihovi dogodki.

BLOKE - Na cesti med Novo vasjo in Bloško Polico v občini Bloke je zgodaj popoldne v prometni nesreči umrl 49-letni motorist. Po doslej zbranih podatkih je v ostrem nepreglednem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal na nasprotno stran in trčil v pravilno vozeči osebni avtomobil.

RAČE - V stanovanjski hiši na območju policijske postaje Rače je prišlo do eksplozije plinske jeklenke, ki jo je menjala 78-letnica. Ta je v nesreči utrpela telesne poškodbe, vendar ni v smrtni nevarnosti. Nastalo je za okoli 15.000 evrov gmotne škode. Policisti so po do sedaj zbranih obvestilih ugotovili, da je do eksplozije prišlo zaradi uhajanja plina.

gm/gm
© STA, 2024